Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Estibadors de Barcelona: "No volem ser corresponsables de les guerres"

L’Organització d’Estibadors Portuaris de Barcelona ha decidit no permetre l’activitat dels vaixells amb carregament d'armes. La intensificació de la matança a la Franja de Gaza ha estat el detonant per sistematitzar una acció de boicot “per protegir la població civil” dels territoris en conflicte bèl·lic

| Arxiu

L’Organització d’Estibadors Portuaris de Barcelona (OEPB) ha decidit aquest dilluns impedir l’activitat de vaixells carregats amb armes i, per sistematitzar-ho, desenvoluparà un protocol d’actuació. “Es tracta de poder actuar de manera automàtica quan detectem la presència d’un vaixell amb carregament bèl·lic”, explica Sebas Huguet, delegat sindical de l’OEPB, que aplega més d’un miler d’estibadors i estibadores. 

La intensificació de la matança a la franja de Gaza durant el darrer mes, ha estat el detonant per donar solidesa a una pràctica que, fins ara, el col·lectiu ha anat activant, de manera més espontània que no planificada, davant de moments especialment crítics de conflictes armats.

L’objectiu d’aquest grup de treballadores del port de Barcelona és contribuir a protegir la vida de la població dels territoris en guerra. “No volem ser corresponsables del que passi, ni en guerres actuals ni en futures”, afirma el sindicalista.

Per fer efectiva la decisió dels estibadors i estibadores i convertir el port de Barcelona en un punt que obstacuilitzi nodrir les guerres, explica Huguet que el que poden fer és no efectuar cap tasca en les embarcacions amb aquest carregament.  

“No és la primera vegada que s’impedeix l’activitat de vaixells per dificultar l’enviament d’armes, però sí que incorporem una manera de procedir davant d’aquests casos”, explica Sebas Huguet

Habitualment, les treballadores del port són alertades de quins són els vaixells que transporten material bèl·lic per part d’organitzacions defensores de drets humans, que fan seguiment del comerç d’armes. En diverses ocasions, ja han trobat la solidaritat dels estibadors i estibadores per entorpir el trajecte de l’armament. 

“No serà ara la primera vegada que s’impedeix l’activitat de vaixells per dificultar l’enviament d’armes, però sí que incorporarem una manera de procedir davant d’aquests casos, per tal que sigui coneguda per tothom i no ens hàgim de posar a pensar en aquell moment com ens ho fem”, detalla Huguet. 


Bèlgica, Oakland i Tacoma

L’acció de treballadores vinculades al transport per contribuir a evitar el moviment d’armes s’ha vist en altres moments d’agudització de la violència en diversos punts del món. I, recentment, s’ha reactivat en solidaritat amb la població palestina.

A Bèlgica, els sindicats del sector portuari i aeroportuari han expressat la voluntat de bloquejar l’enviament d’armes

A Bèlgica, els sindicats del sector portuari i aeroportuari han expressat la voluntat de bloquejar l’enviament d’armes. A Kent, al Regne Unit, un grup d’obrers ha bloquejat la fàbrica d’armes Instro Precision Ltd, una filial de la israeliana Elbit Systems una de les empreses que produeix armament per a l’Estat d’Israel. A l’altra banda de l’Atlàntic, als Estats Units, en ports com el d’Oakland i el de Tacoma, estibadors han bloquejat un vaixell sospitós de dur armament cap a Israel.

Per ara, des de l’OPEB no preveuen dificultats per tirar endavant un protocol d’actuació que, a la pràctica, forci els vaixells amb armament a haver de buscar un altre port. Plantegen que aquesta manera de procedir, aprovada per unanimitat en l’assemblea, arribarà per quedar-se. “La reivindicació és tan senzilla com respectar els drets humans”, apunta Huguet, amb una expectativa: “que l’estratègia es repliqui en cada vegada més ports”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!