Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

Les cambreres de pis exigeixen que es garantisca la seua salut arran de l'incompliment de mesures sanitàries en els hotels

Els treballs de neteja i desinfecció que han de dur a terme els suposa una sobrecàrrega de feina i un alt risc de contagi per coronavirus. Per això, els col·lectius de cambreres de pis d'arreu dels Països Catalans exigeixen una normativa de prevenció de riscos laborals específica per a la COVID-19 arran de la reobertura dels hotels, on, segons denuncien, no s'estan complint unes mesures sanitàries adequades

Concentració de les cambreres de pis de Benidorm (Marina Baixa) | Arxiu

Comença la temporada d’estiu. La patronal del sector hostaler a Benidorm i la Costa Blanca (HOSBEC) demana més suport i incentius fiscals per tal d’estimular el turisme durant els mesos de temporada alta, marcats per les conseqüències de la pandèmia de la COVID-19. De manera paral·lela, les cambreres de pis, encarregades de la neteja i la desinfecció dels hotels, denuncien la sobrecàrrega de feina a la qual s’enfronten, així com la manca de protocols i formació efectiva.

Des de la patronal afirmen que estan preparats per a implementar les mesures d’higiene adients que garantisquen la seguretat de les turistes. El portaveu d’HOSBEC, Toni Mayor, assegurava en la seua compareixença en la Comissió de Reconstrucció de les Corts Valencianes que “tenim un personal qualificat i competent”. Alhora, explicava que les treballadores havien rebut formació professional per adaptar-se a les noves demanades que exigeix la situació actual.

Per la seua part, des de la Plataforma estatal de les cambreres de pis, denuncien que la formació que estan rebent “no és seriosa ni s’adreça correctament a les treballadores”. I afegeixen: “Un curs en el qual t’ensenyen a llavar-te les mans i a posar-te i llevar-te els guants sembla estar dedicat a justificar els diners rebuts per a la formació, més que per a formar i informar a les cambreres de pis”.

La portaveu del col·lectiu les Kellys de Benidorm-Marina Baixa, Yolanda García, denuncia que en les formacions que estan rebent se’ls ha comunicat que no podien negar-se a netejar una habitació, malgrat que qui l’estiguera ocupant estigués malalta

Per això, exigeixen una formació adient, ja que poden “trobar-se en primera línia de contagi”, així com material de protecció i protocols d’actuació en cas que es donaren contagis a l’interior dels hotels. La portaveu del col·lectiu Les Kellys de Benidorm-Marina Baixa, Yolanda García, qui va comparèixer en el Congrés dels Diputats espanyol, ha denunciat que en les formacions que han estat rebent se’ls ha comunicat que no podien negar-se a netejar una habitació, malgrat que qui l’estiguera ocupant estigués malalta.

A unes condicions laborals precàries, –segons l’Institut Valencià de Seguretat i Salut al Treball, un 67% de les cambreres de pis acaben patint malalties cròniques, malgrat que no sempre són reconegudes com a malalties laborals–, ara se suma el treball de la desinfecció de les habitacions. “Necessitem que ens lleven habitacions. Hi ha dones que tenen fins a 37 habitacions per a netejar en cinc hores. A vegades tardem cinc minuts, i ens fa vergonya haver de treballar així de malament, però no ens queda una altra”, denuncia Milagros Carreño, portaveu de les Kellys d’Eivissa i Formentera. I subratlla: “Netejar una habitació de cinc persones, per exemple, fer els llits, el bany i la terrassa en cinc minuts és impossible per a qualsevol”. A banda de l’estrés que les genera aquesta situació laboral, denuncien que no poden assumir la responsabilitat de la desinfecció, ja que no només entren les cambreres de pis a les habitacions. Per la seua part, García manifesta que “si la neteja de les habitacions ha de ser més exhaustiva, no es pot seguir amb unes 25 habitacions de mitjana per cada sis hores”.

Des de la Plataforma estatal també denuncien els intents de la patronal perquè les habitacions on romanen les clientes “es netegen de manera superficial, i sols a fons quan aquestes deixen les habitacions”. I incideixen: “Se’ls ofereixen bons de begudes a canvi de no netejar les habitacions”. Aquesta situació, que titllen “d’egoista i irresponsable per part d’alguns empresaris”, no només suposa “un atac al treball de les cambreres de pis”, sinó que pot comportar un greu problema de salut pública si es donara un rebrot de la pandèmia de la COVID-19.

Les cambreres de pis també han denunciat que reben atacs quan manifesten públicament les seues reivindicacions i que les acusen de provocar que no vinga el turisme

Carreño critica que “volen vendre un servei de qualitat a costa de la nostra salut, i a nosaltres no ens deixen fer un treball de qualitat”. A més a més, tant ella com la resta de les cambreres de pis d’arreu de l’Estat espanyol denuncien que és impossible que els hotels tinguen el segell Covid-Free. “Això és enganyar els turistes. Pretenen cobrar més als clients per tenir aquest segell, però això no és seriós, perquè no es pot garantir que l’espai estiga lliure de COVID-19, perquè influeixen molts factors”. També expliquen que a Eivissa i Formentera els hotels “han posat mampares en la recepció i en el bar, però per exemple, en la piscina, qui controla la distància de seguretat i que tothom complisca les mesures? És molt difícil, i als empresaris sols els interessa omplir habitacions”, sentencien. Per a elles s’haurien de fer seguiments de com es controlen i mantenen les mesures d’higiene i seguretat adients, sinó, “en dues setmanes s’obliden dels segells i tot es torna a fer com l’estiu passat”.

Les cambreres de pis també han denunciat que reben atacs quan manifesten públicament les seues reivindicacions i que les acusen de provocar que no vinga el turisme. “Això no és de veres. El que estem dient és que la vida de moltes persones està en risc. La nostra la primera, perquè estem en primera línia, i s’han de complir tots els protocols”, conclou Carreño.

Des de la Plataforma, exigeixen a les autoritats competents en matèria de seguretat i salut, protocols específics per a elles, amb l’objectiu de poder desenvolupar el seu treball amb seguretat. També demanen la derogació de l’article 42.1 de la reforma laboral que deixa les treballadores d’hotels amb contractes externalitzats totalment desprotegides, ja que en eixos espais no existeixen ni comités ni enllaços sindicals.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU