El divendres passat, dia 12 de febrer, es va esgotar el termini perquè el raper Pablo Hasél ingressés a presó per complir una condemna de nou meses i un dia per enaltiment del terrorisme i injúries contra la Corona i les Institucions de l’Estat per les lletres de les seves cançons i les seves piulades. En roda de premsa, l’1 de febrer, ja va deixar clar que no s’entregaria i que l’haurien d’anar a buscar, i ahir ja es va saber que hauria de ser a la Universitat de Lleida. El raper va instal·lar-se a la sala del Consell dels Estudiants, mentre algunes persones es van posar a fer guàrdia a l’accés al Rectorat, on la Plataforma va convocar tothom a través de les xarxes. Avui, dia 16 de febrer, a quarts de set del matí, almenys tretze furgonetes dels Mossos d’Esquadra s’han desplegat al voltant de la universitat i els agents han accedit a l’edifici. Després de retirar diverses barricades, han procedit a fer fora una per una les persones que resistien a terra i a identificar-les. A fora el recinte, cada vegada s’hi ha concentrat més gent. Cap a dos quarts de nou del matí, la policia l’ha detingut i ha estat traslladat al Centre Penitenciari Ponent de la ciutat.
Pablo Hasél ha explicat des de dins del Rectorat que no ha passat la nit a casa sinó que ha estat amagat. El raper assegura que pren la decisió de tancar-se perquè “simbòlicament, té més força estar envoltat de persones solidàries i no posar-los tan fàcil la detenció. Si volen enviar la policia a la universitat, ells mateixos es desemmascaren i demostren la manca absoluta de llibertats”. Hasél fa una crida a tractar d’evitar l’empresonament “perquè és un atac només contra mi, si no contra les nostres llibertats”.
Juntament amb Hasél, una vintena de persones van entrar al Rectorat del centre universitari, sense activitat per la COVID-19, per fer resistència contra la detenció. El mes de maig, els magistrats del Tribunal Suprem van confirmar la sentència de l’Audiència Nacional espanyola, que el dia 1 de febrer va donar un termini de deu dies hàbils perquè s’entregués voluntàriament.
El raper ha recordat en diverses ocasions que “no cal estar d’acord amb tot el que dic per veure que això és un greu atac conta la llibertat d’expressió” i des del primer moment, amb el grup de suport, ha fet una crida a la mobilització als carrers. La resposta: concentracions arreu de l’Estat espanyol, manifestacions i, fins i tot, una jornada d’art mural urbà Barcelona on un grafiti pintat per Roc Black Block de crítica a la monarquia va ser esborrat pels serveis de neteja de Barcelona al cap de poques hores.
El cap de setmana, des de la Plataforma solidària amb Pablo Hasél han denunciat que continuen patint “l’assetjament de la Brigada d’Informació”. Asseguren que la policia secreta els ha estat seguint i que dues furgonetes d’ARRO de Mossos d’Esquadra els han acorralat i han escorcollat sis membres de la Plataforma.
En plena campanya electoral, el passat 8 de febrer, Unidas Podemos va registrar al Congrés espanyol una proposició de llei de “protecció de la llibertat d’expressió” que inclou derogar els articles del Codi Penal que fan referència als denominats “delictes d’opinió”. Alhora, en resposta al recurs de súplica interposat per la defensa del raper, Fiscalia va defensar el seu ingrés a presó.
A banda de la condemna de l’Audiència Nacional espanyola, el raper lleidatà acumula una sentència de dos anys i mig de presó per amenaces i obstrucció a la justícia i una de sis mesos de presó per un delicte de lesions a un reporter de TV3. Aquesta darrera, amb tres acusats més, es va resoldre el passat 6 de juny per uns fets ocorreguts precisament durant una protesta estudiantil al Rectorat de la Universitat de Lleida; segons la decisió judicial, ha quedat provat que el 2 de juny de 2016 va empènyer i ruixar amb un líquid de neteja el periodista.
A última hora de la tarda d’aquest dilluns 15 de febrer, s’ha fet públic que l’Audiència Nacional espanyola desestimava el recurs que havia presentat la defensa de Pablo Hasél, que demanava suspendre l’orde d’ingrés a presó, i segons diversos mitjans de comunicació els mossos havien començat a preparar el dispositiu per accedir al campus universitari per detenir el cantant. Seguint la crida de la plataforma que li fa costat, més d’un centenar de persones es concentraven al voltant de les 8 del vespre a la rambla d’Aragó de la capital lleidatana, a tocar del rectorat de la UdL, que han tallat amb una asseguda al bell mig del vial.