Arrenca un espai de cruïlla entre l’anàlisi i la pràctica, entre l’acadèmia i l’activisme, entre passat, present i futur. Aquest divendres, 27 de juny, es dóna el tret de sortida a la primera Conferència Internacional Historical Materialism a Barcelona, que s’inspira en l’esdeveniment anual que organitza la revista londinenca Historical Materialism: Research in critical Marxist Theory des de fa quinze anys.
L’espai polític, impulsat per investigadores i activistes, neix en plena crisi civilitzatòria i en un món polaritzat: “l’activisme polític i social han conegut un nou floriment, paral·lel al renaixement de forces i moviments reaccionaris”. Si l’actualitat empeny cap a respostes i valoracions d’emergència, des de la Conferència pretenen “alçar la mirada al marge de les urgències quotidianes i de les polèmiques passatgeres”.
La trobada, que dura tot el cap de setmana, uneix més de 250 veus d’investigadores, col·lectius i moviments socials, d’aquí i d’arreu, i crea així un marc de reflexió “plural, pausat i connectat amb els grans problemes del nostre temps”
Per aconseguir-ho, s’han articulat tretze taules rodones, una seixantena de papers – exposició d’investigacions, idees i lluites– i algunes presentacions de llibres, que pivoten entorn diversos eixos de treball. Des de la història dels moviments populars, memòria històrica i antifeixisme, passant per feminisme i lluita LGBTQI o ecologisme, territori i món rural, fins a estat nació i sobiranies.
“La proposta neix des de diferents grups d’investigació de la universitat amb perspectiva crítica, però amb la intenció de superar allò acadèmic i abordar qüestions d’actualitat”, explica Clara Camps, professora del Departament de Sociologia, una de les més de 70 persones que formen part del Comitè organitzador.
La trobada, que dura tot el cap de setmana, compta de moment amb unes 600 inscrites per assistir-hi, i unirà més de 250 veus d’investigadores, col·lectius i moviments socials, d’aquí i d’arreu, i crea així un marc de reflexió “plural, pausat i connectat amb els grans problemes del nostre temps”, com la gestió neoliberal de la crisi, la financiarització, la deriva repressiva dels estats o les estratègies per al dret a l’autodeterminació.
L’origen
La Conferència, explica el professor de sociologia i també organitzador de la trobada Josep Maria Antentas, “està lligada a la xarxa internacional de la revista Hisorical Materialism“. La publicació és un dels espais de referència internacional del marxisme contemporani i, des del 2004, organitza un congrés anual que ha anat creixent en participació i ponències.
Londres s’ha convertit en l’epicentre del moviment i d’aquí han sorgit iniciatives de fer conferències a altres indrets, conservant l’essència londinenca. Fins ara se n’han celebrat a Nova York, Toronto, Sydney, Montreal, Atenes i ara a Barcelona. També se n’està preparant una a Ankara (Turquia) per a l’any vinent. Totes les trobades, subratlla Antentas, estan “inspirades pel mateix criteri, també responen a realitats locals, polítiques i socials diferenciades”.