Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Primers estralls de l'atac de l'exèrcit turc al nord de Síria

Els combats s’estenen al llarg de la frontera turco-siriana, mentre que els bombardejos aeris i d’artilleria causen nombroses baixes i desperfectes a les principals ciutats de Rojava. Dijous es van celebrar manifestacions de protesta a Lleida i Barcelona a les sis i les set de la tarda, respectivament

Una dona empeny la cadira de rodes d'un home a Serekaniye, aquest dimecres 9 d'octubre | Rojava Information Center

Dimecres 9 d’octubre a les 4 de la tarda van començar els primers bombardejos a les ciutats frontereres de l’Administració Democràtica del Nord de Síria, també coneguda com Rojava, per part de l’exèrcit turc. L’operació, anomenada Font de pau, pretén endinsar-se en aquest territori per repoblar-lo amb 3,6 milions de refugiats sirians que actualment es troben a Turquia. És per això que el president turc Recep Tayyip Erdogan, ha respost les crítiques a l’operació, entre les quals la del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, amb l’amenaça d’obrir les portes d’Europa i enviar-los els refugiats. El moviment que va permetre la invasió va ser l’anunci de la retirada de tropes dels Estats Units de la zona, el passat 7 d’octubre, tal com explicàvem. Els Estats Units també han criticat l’operació, tot i propiciar-ne el context per fer-la possible.

 

Aquest dijous 10 d’octubre l’exèrcit turc ha començat a desmantellar el mur fronterer i ha llançat una ofensiva a gran escala amb el suport de faccions jihadistes procedents de Síria. Més de 100.000 persones de l’Administració Democràtica del Nord de Síria haurien abandonat les seves cases, segons l’entitat Human Rights Organitzation of Afrin. Tot i això, una bona part dels civils s’han quedat per combatre.”Estem acostumats a aquesta situació, no estem espantats”, declara un ciutadà de Serekaniye. Els bombardejos haurien deixat un mínim de set persones mortes i quinze ferits, segons el Rojava Information Center. Per la seva banda, Erdogan xifra els combatents morts de les SDF (Sirian Democratic Forces) en més d’un centenar. Aquesta dada no ha estat confirmada per les forces sirianes.

Davant de l’operació militar, els col·lectius solidaris amb el poble kurd han plantejat una sèrie d’accions durant el dia d’avui. Al matí, membres del Comitè de Resistència Internacionalista Rise Up For Rojava han protestat pels atacs davant els taulells de facturació de la companyia Turkish Airlines de l’aeroport del Prat. Per la tarda es va celebrar un manifestació que va partir a les 19 h. dels Jardinets de Gràcia de Barcelona amb el lema “Defensem la revolució a Rojava, aturem la guerra al Nord de Síria”.

Més de 100.000 persones de l’Administració Democràtica del Nord de Síria haurien abandonat les seves cases, segons l’entitat Human Rights Organitzation of Afrin

La marxa va aplegar centenars de persones i va baixar pel Passeig de Gràcia fins a les portes del consulat de Turquía, protegit per un ampli dispositiu d’antidisturbis dels Mossos d’Esquadra. Un cop finalitzada la marxa, els agents van identificar almenys vuit persones, segons ha informat la plataforma Azadí, entre ells Ferran Domènech, periodista de la Directa que cobria l’esdeveniment, a qui els Mossos van retenir durant mitja hora tot i identificar-se com a periodista, el van escorcollar i li van substraure un buff. A Lleida, la convocatòria es va dur a terme a les 18 h des de la plaça Víctor Siurana.


Perill de retorn d’Estat Islàmic

Un altre focus important és el possible alliberament de presos del Daesh, actualment en centres i camps de refugiats a Rojava. Les primeres hores posteriors a l’inici dels bombardejos, dones d’Estat Islàmic haurien atacat els membres de seguretat del camp de refugiades d’Al Hol i haurien causat incendis per tal de crear una situació de pànic. Segons el Rojava Information Center, els incidents s’haurien resolt sense més complicacions. D’altra banda, cèl·lules actives d’Estat Islàmic van atacar Mansoura (Raqqa) sense èxit. Per últim, tres membres d’Asayis -policia de la federació- i dos membres del DAESH han mort avui en un enfrontament a un punt de control entre Serekaniye i Haseke.

El president dels Estats Units, Donald Trump, culpa les principals potències europees de no repatriar els combatents d’Estat Islàmic procedents de països com França o Alemanya -que actualment es troben captius per l’Administració Democràtica del Nord de Síria- i en deixa Turquia al càrrec. La jornada de dijous, segona de la invasió turca, va acabar amb onze pobles en mans del segon exèrcit de la OTAN i la xifra de combatents de les SDF  assassinades ascendia fins a 46, segons Rojava Information Center i el Syrian Human Rights Committee. La Kurdish Red Crescent informa que haurien mort dotze civils, mentre el ministre de Defensa  turc parla de “277 terroristes morts”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU