Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Prohibició urgent i necessària de les armes d’assalt als Estats Units

Imatges de la massacre ocorreguda recentment a la ciutat de Boulder (Colorado). | Democracy Now

Les massacres perpetrades fa poc a la ciutat de Boulder (Colorado), i a la ciutat d’Atlanta (Geòrgia), amb deu i vuit morts respectivament, són només dos casos més de la violència sense sentit amb armes de foc, que facilita l’Associació Nacional del Rifle, els fabricants d’armes i els polítics corruptes a qui controlen. A continuació, us deixem un breu recordatori d’altres matances recents:

• Escola secundària de Columbine a Colorado, 1999: 15 morts, 24 persones ferides.

• Virginia Tech a Blacksburg, Virgínia, 2007: 33 morts, 17 persones ferides.

• Cinema Aurora a Colorado, 2012: 12 morts, 70 persones ferides.

• Temple sikh a Oak Creek, Wisconsin, 2012: 7 morts, 4 persones ferides.

• Escola primària Sandy Hook, Connecticut, 2012: 28 morts, 2 persones ferides.

• Església Africana Metodista Episcopal Emmanuel a Charleston, Carolina del Sud, 2015: 9 morts, 1 persona ferida.

• Discoteca Premi a Orlando, Florida, 2016: 50 morts, 53 persones ferides.

• Las Vegas, estat de Nevada, 2017: 61 morts, 411 persones ferides.

• Escola secundària Marjory Stoneman Douglas a Parkland, Florida, 2018: 17 morts, 17 persones ferides.

• Wal-Mart a la ciutat d’El Paso, Texas, 2019: 23 morts, 23 persones ferides.

• Dayton, Ohio, 2019: 10 morts, 27 persones ferides.

Són només algunes de les massacres més notòries, a les quals se sumen els incomptables tirotejos amb saldos de tres, quatre o cinc morts. Vides perdudes també en actes de violència, però que no van deixar la quantitat de cadàvers suficient per integrar la llista dels tirotejos massius ocorreguts als Estats Units. Totes aquestes matances es van perpetrar amb poderoses armes de foc semiautomàtiques, gairebé totes elles fusells d’assalt. És per això que necessitem amb urgència una prohibició federal d’aquesta mena d’armes.

L’aprovació d’un projecte de llei de control d’armes necessitaria el suport de tota l’ala demòcrata del Senat

Poc després de la matança en el supermercat de Boulder, el demòcrata Tom Sullivan, representant de l’estat de Colorado, va assegurar en una entrevista amb Democracy Now!: “Els rifles d’assalt, el que fan és convertir en massius aquests tirotejos. Aquí, a Colorado, el 2013, es van aprovar cinc projectes de llei per prevenir la violència amb armes de foc. Es va aprovar la llei que requereix la verificació d’antecedents dels compradors d’armes de foc. Es van aprovar també projectes de llei per limitar els carregadors d’alta capacitat; perquè la persona que vulgui comprar una arma sigui la que pagui el tràmit de verificació d’antecedents; es van fer coses per abordar la violència domèstica, es va obligar a fer presencialment el tràmit per obtenir el permís per portar armes… Però qualsevol persona pot fer un viatge de vint minuts, creuar a l’estat de Wyoming, comprar allà el que vulgui sense problemes i tornar-se’n. Per això és necessari que el govern federal treballi amb nosaltres en aquest tema”.

El camí de Tom Sullivan per endurir el control d’armes i esdevenir representant públic va ser difícil. El seu fill Alex va ser assassinat en la massacre del cinema Aurora el dia que celebrava el seu 27è aniversari. Després de cansar-se que els polítics ignoressin les seves peticions per aprovar lleis que regulessin la compra i tinença d’armes, Sullivan va postular ell mateix com a candidat. Primer va perdre les eleccions, però després va acabar guanyant en un districte que havia estat republicà durant dècades.

Poc després del tiroteig massiu ocorregut el 2018 a l’escola secundària Marjory Stoneman Douglas de Parkland, Florida, i donada l’absència d’una legislació nacional per abordar els freqüents tirotejos massius, el Consell Municipal de Boulder va aprovar ordenances que prohibien la venda i possessió d’armes d’assalt i els carregadors d’alta capacitat. Tot just uns dies abans de la matança del 22 de març a Boulder, un jutge estatal havia bloquejat aquestes ordenances, de manera que va legalitzar l’arma que es va utilitzar en la massacre.

Ara, l’Assemblea Legislativa de Colorado –controlada pels demòcrates– està considerant prohibir les armes d’assalt a tot l’estat. La iniciativa compta amb el suport del governador demòcrata Jared Polis, qui ha viscut a Boulder durant molt de temps.

Poques hores després de la massacre de Boulder, mentre els cossos de les víctimes encara jeien dins el supermercat, la congressista republicana de Colorado Lauren Boebert –qui defensa el dret il·limitat a posseir armes fins a extrems maníacs– va enviar als seus seguidors un polèmic correu electrònic de recaptació de fons, en el qual va utilitzar l’enèrgica expressió “És clar que no!” per referir-se a les propostes de control d’armes. També, com a resposta a la massacre, l’Associació Nacional del Rifle va publicar un tuit amb el text de la segona esmena de la Constitució dels Estats Units, que estableix el dret a posseir i portar armes.

Mentrestant, el Tribunal Federal d’Apel·lacions del Novè Districte va dictaminar fa poc que les lleis estatals que prohibeixen “portar visibles” les armes de foc són constitucionals. La sentència, que en les seves 215 pàgines fa un recull detallat de la història de la regulació d’armes des de l’època de la colònia fins al desenvolupament de la segona esmena, hauria de ser de lectura obligatòria. “La segona esmena no garanteix un dret general sense restriccions a portar armes en públic de manera visible per a l’autodefensa individual”, va concloure el Tribunal.

A Washington, el president Joe Biden ha expressat el seu suport a una prohibició nacional de les armes d’assalt. No obstant això, amb l’estreta majoria demòcrata al Senat, l’aprovació d’un projecte de llei de control d’armes necessitaria el suport del senador demòcrata de Virgínia Occidental, Joe Manchin, que està a favor de la possessió d’armes, així com una decisió unànime de tot el bloc demòcrata del Congrés estatunidenc per eliminar i prevenir les maniobres obstruccionistes del bloc opositor. Així les coses, el projecte legislatiu per regular la tinença d’armes encara té un difícil camí per convertir-se en llei.

Article publicat al número 521 publicación número 521 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!