Redacció Directa | @La_Directa
Obrim la publicació quinzenal amb un reportatge sobre el contraproduent negoci del reciclatge. Els envasos de plàstic no només són un negoci per als seus fabricants, també ho són per a les empreses que el reciclen, representades a la societat anònima Ecoembes. Aquest fet dificulta la implantació d’un sistema més eficient i ecològic que primi la reutilització i la reducció del consum. Un reportatge de Jordi Sans, Mariana Cantero i Jesús Rodríguez. Amb infografia de Pau Fabregat.
A la secció ‘Miralls’, Marc Solanes i Guille Larios conversen amb Can Dündar, periodista turc a l’exili. L’any 2015 va publicar una investigació que provava l’enviament d’armament per part del govern turc a les milícies gihadistes d’Estat Islàmic a Síria. Va ser condemnat a cinc anys de presó i s’ha vist forçat a abandonar el seu país. Fotografies de Roser Gamonal.
A la secció d’opinió ‘Contrast’, Marc Sempere Moya, de Compartir Dóna Gustet, i Adriano Galante, del Sindicat de Músics Activistes de Cataluny,a responen a la pregunta: Els continguts culturals han de ser de lliure accés i compartició? Amb il·lustració de Tània Manzanal Cerdà. L’educador caní Tony Martínez reflexiona sobre els beneficis compartits dels treballs de grup entre gossos i humans. Ho acompanyem amb un dibuix d’Anna Bohigas.
A la secció de les propostes en positiu viatgem fins a les antigues instal·lacions del Club Esportiu Besonense de Barcelona. Hi acullen l’activitat esportiva extraescolar de 150 infants mancats de recursos, la qual esdevé el seu principal espai de socialització. Un reportatge amb text i fotos de Víctor Cervantes Belmonte.
El recorregut internacional l’iniciem amb ‘Del gueto libi, a l’infern a Itàlia’, un reportatge de Sara Manisera amb fotos de Federica Mameli on es denuncia l’explotació sexual de les dones africanes migrades. Tot seguit, Marc Español ens explica que el poble amazic presenta el seu primer partit polític en territori tunisià. I tanquem la secció amb l’anàlisi de Meritxell Freixas sobre la reculada de la dreta a l’Amèrica Llatina.
I ens endinsem en l’àmbit de la cultura parlant de les sinergies entre poesia i política. Un reportatge de Xavier Díez i Misael Alerm que ens parla de com la poesia es va entrellaçar amb les lluites de l’antifranquisme o, més recentment, amb el 15-M o les mobilitzacions del procés independentista. Amb fotografies de Francesc Gelonch i David Datzira. El relat literari ‘Višegrad’, de Maria Isern, l’acompanya una il·lustració de Gerard Pla. I ho complementem com sempre amb les ressenyes culturals, en aquest cas signades per Dani Farràs, Xavier Diez i Elena G. Ruiz.
La contraportada està dedicada a Cauce Ciudadano. Àlex Romaguera parla amb Erika Llanos i Carlos Cruz, integrants d’una organització formada, entre d’altres, per antics membres de bandes, familiars i amics que combaten la criminalitat que colpeja la ciutat de Mèxic. Fotografia de Victor Serri.