Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 492?

Obrim portada amb un reportatge que recull les principals veus crítiques amb la indústria petroquímica de Tarragona. Desmenteixen el govern i afirmen que el núvol de l'explosió del 14 de gener era tòxic. A l'entrevista en profunditat parlem amb Xavier Casanovas, portaveu de la Plataforma per la Fiscalitat Justa

Després de la tràgica explosió d’un reactor de l’empresa IQOXE es trenca el silenci al polvorí de la petroquímica de Tarragona. Parlen entitats ecologistes, organitzacions sindicals, veïnat i especialistes en toxicologia. La conclusió és clara: el govern català ha minimitzat l’incident a conseqüència de la dependència econòmica respecte al sector químic. Un reportatge de Maties Lorente, Jesús Rodríguez, Jordi Sans, Núria Gebellí i Àngel Monlleó.

A l’entrevista amb profunditat, Gemma Garcia parla amb Xavier Casanovas, portaveu de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, sobre l’acord en matèria fiscal entre el govern de la Generalitat i els comuns. També analitza quines mesures fiscals es podrien aplicar a les empreses que contaminen. Fotos de Victor Serri.

Xavier Casanovas, portaveu de la Plataforma per una Fiscalitat Justa |Victor Serri

Torna el debat amb la pregunta: és positiu que les grans superfícies comercials tinguin productes ecològics i de comerç just? Esther Vivas, investigadora i autora del llibre El negocio de la comida, i Francesc Mateu, metge i exdirector d’Oxfam Intermón a Catalunya, exposen els seus arguments. El text està acompanyat per una il·lustració de Lluís Ràfols. A continuació, Teresa Toda, periodista i membre del Fòrum Social Permanent del País Basc, analitza com el govern PSOE-Podem pot suposar un canvi en política penitenciària que contribueixi a la construcció d’una convivència democràtica a Euskal Herria. Amb una il·lustració de Lluís Ràfols.

El projecte AhoMyTTS de la Universitat del País Basc permet que qualsevol persona es pugui convertir en donant de veu simplement enregistrant cent frases. Això serveix per millorar la qualitat de vida de persones afectades per l’ELA. Un reportatge de Sònia Calvó Carrió amb il·lustracions d’Anna Bohigas.

Il·lustració d’Anna Bohigas |Anna Bohigas

Des de Guatemala, Èlia Borràs i Augusto Magaña ens expliquen –en un reportatge finançat amb una beca DevReporter– la lluita pels boscos d’El Quiché, on el poble maia k’iche’ intenta frenar la concessió de llicències per la tala d’arbres. Tot seguit, Anna Montull ens avança la denúncia davant del Tribunal Penal Internacional de la Haia que diverses organitzacions de pau i drets humans han presentat contra governs occidentals: els acusen ser còmplices de les matances de la guerra del Iemen. L’investigador de l’Escola de Cultura de Pau (UAB) Iván Navarro Milián es pregunta a la secció d’anàlisi quina és la major amenaça al Sahel Occidental, el terrorisme o la resposta occidental en contra seu.

En l’obertura de la secció cultural, Marta Molas ens introdueix als festivals de cinema VOC, Protesta i Resistències. Voluntàries, temps lliure invertit, creació col·lectiva i una causa, són alguns dels conceptes que els envolten. A continuació, “Oda a l’hivern”, el relat de Marina Basco il·lustrat per Sònia Ros. I, finalment, les ressenyes del documental Sense sostre, de Xesc Cabot i Pep Garrido; el llibre La porta, d’Albert Herranz Hammer i Joan Viader Soler, i el monogràfic de la revista Cul de sac “Autorretrato italiano. Herejes contra la máquina. Les signen Marta Molas, Josep Pimentel i Ivan Alcázar, respectivament.

A la contraportada, Xavi Bosch conversa amb Bettina Cruz, activista mexicana per la defensa de la vida indígena. Fruit de la seva militància contra el que anomena “gegants”, ha patit intents d’assassinat i una contínua persecució, que l’han obligat a abandonar la regió diverses vegades.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!