El difícil camí per avortar: col·lectius feministes de Catalunya i el País Valencià denuncien desigualtats territorials i manca de recursos a l’hora d’interrompre voluntàriament l’embaràs. L’any 2019, prop de 500 dones a Catalunya van haver de desplaçar-se de la seva comarca per interrompre l’embaràs, pel fet que, malgrat tractar-se d’un dret reconegut a la legislació, no és possible exercir-lo als hospitals i centres sanitaris de dinou comarques de Catalunya. Un reportatge de Júlia Peñascal, Pol Solernou i Clàudia Mas, amb il·lustracions de Sandra Freijo. Infografia de Pau Fabregat, fotos de Sira Esclasans i Miguel López Mallach.
A la secció “Miralls”, entrevista en profunditat a Virginia Eubanks, politòloga dels Estats Units i autora del llibre La automatización de la desigualdad: Herramientas de tecnología avanzada para supervisar y castigar a los pobres (Capitán Swing, 2021). Afirma que l’algoritme aplicat als serveis socials té l’objectiu de prendre decisions inhumanes. Preguntes de Gemma Garcia i fotos de Sadaf Rassoul Cameron.
La secció d’opinió se centra en un debat terminològic entre la investigadora en psicologia social Laura Sanmiquel-Molinero i la membre del Moviment de Vida Independent Montserrat García Blasco. Responen a la pregunta: ‘Diversitat funcional’ o ‘discapacitat’?. Amb il·lustració de Sònia Ros. Tot seguit, la reflexió de Marta Ill Raga, del Sindicat de Llogateres, al voltant de la possibilitat d’aturar els desnonaments. Il·lustració d’Eduard Sales.
El compostatge comunitari és una alternativa descentralitzada per reciclar les restes de matèria orgànica i convertir-les en adob ecològic i de proximitat per a l’agricultura urbana. Un reportatge de Guillem Martí a la secció de les propostes alternatives, amb fotografies de Victor Serri.
A més, la secció internacional ens porta un reportatge de les protestes contra l’Autoritat Palestina, de Maria Soler des de Cisjordània, amb foto de Maha Abdallah; un reportatge de Sara Manisera sobre l’impacte de la COVID-19 als camps de refugiades del nord d’Iraq, amb fotos d’Arianna Pagani; i l’anàlisi de Meritxell Freixas sobre la recentment inaugurada Assemblea Constituent a Xile.
Les pàgines de cultura, amb un reportatge de Luis Jiménez, posen el focus en les impremtes. Es pot anomenar un llibre ‘de quilòmetre zero’ si s’imprimeix a 8.000 quilòmetres de Catalunya? Il·lustrat per Marc Vers. Vernissatge d’una tempesta, és el títol del relat de Gil Pratsobrerroca i Febrer, amb il·lustració d’Anna Gran. I per tancar la secció les ressenyes culturals de Guille Larios (Alpinismo, d’Isaac Puente), Josep Pimentel (Les milícies antifeixistes basques durant l’alçament feixista espanyol (1936-1939), d’Alfredo Velasco Núñez) i Xavier Díez (Josep Lluís Facerías i els seus grups d’acció, de Ricard de Vargas Golarons i Roger Costa Puyal).
Per últim, Mariana Cantero entrevista a Dai Sombra, membre de Dones Brasileres contra el Feixisme que s’organitza des de Barcelona per lluitar contra el règim de Jair Bolsonaro. Volen incrementar les mobilitzacions de cara al 2022, que serà any electoral al Brasil. Amb foto de Montse Giralt.