Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L’antifeixisme basc durant la Guerra Civil espanyola

Reconstrucció de la història dels combatents bascos contra la sublevació feixista de 1936 als diversos fronts en què van participar: Navalcarnero, el front de Madrid, a Catalunya, el front d’Aragó... acompanyat d’un glossari que ajudarà els nouvinguts al món de la Guerra Civil espanyola a entendre millor els fets que van ocórrer

Fa poc s’ha editat la traducció al català de l’obra d’Alfredo Velasco (Bilbao, 1973) sobre el paper de les milícies antifeixistes basques durant el període de la Guerra Civil espanyola (1936-1939).

Una de les aportacions més rellevants d’aquest breu treball rau en el fet que és un dels pocs estudis que s’han publicat sobre el paper d’aquestes milícies en la lluita contra el cop franquista. Els primers dies de setembre de 1936, Irun va caure a les mans de les tropes feixistes insurrectes. Aquest fet va fer que molts antifeixistes bascos travessessin la frontera i constituïssin una columna per lluitar contra les tropes regulars del colpista general Franco amb l’objectiu de marxar a defensar la capital de l’Estat. Es van reagrupar i molts d’aquests van constituir la columna, com a tal, a Barcelona.

Velasco relata la història d’aquests combatents als diversos fronts en què van participar: Navalcarnero, el front de Madrid, els antifeixistes bascos a Catalunya, el front d’Aragó… i acompanya tots aquests capítols d’un glossari que ajudarà els nouvinguts al món de la Guerra Civil espanyola a entendre millor els fets que van ocórrer.

Cal donar l’enhorabona als editors, Sare Antifaxista i DDT Banaketak, per aquesta traducció al català de l’obra de Velasco.

Article publicat al número 528 publicación número 528 de la Directa

LLIBRE

'Les milícies antifeixistes basques durant l’alçament feixista espanyol (1936-1939)'
Alfredo Velasco Núñez
Traducció de Maria Sanz i Guillem Martí
Sare Antifaxista i DDT Banaketak (Bilbo, 2021)
111 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!