Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 531?

En plena escalada del preu de la llum, en aquesta edició us expliquem amb tot detall el qui és qui del negoci de les elèctriques. Coneixereu quin paper hi juguen els fons d'inversió internacionals i com afecta el sector el fenomen de les portes giratòries d'excàrrecs públics de PP, PSOE, CiU o PNB. L'entrevista en profunditat és al doctor en història Asad Haider, que centra les seves reflexions en el concepte de les identitats.

En la secció d’obertura on tractem temes en profunditat Gemma Garcia, Ester Fayos i Àlex Romaguera posen llum a quins fons d’inversió, famílies i excàrrecs públics s’embutxaquen els beneficis del sector de l’electricitat. El funcionament i la composició del sector permet la manipulació dels preus. Ho complementem amb una radiografia dels orígens franquistes de l’oligopoli i un reportatge sobre els abusos de les companyies. Infografies de Gaizka Pagonabarraga i il·lustracions de Nil Morist i Maria Conill.

Al ‘Miralls’ hi podreu llegir una entrevista a Asad Haider, doctor en història de la consciència a la Universitat de Califòrnia i autor del llibre Identidades mal entendidas. Raza y clase en el retorno del supremacismo blanco (Traficantes de Sueños, 2020). Preguntes de Laura Masó i fotografies de Victor Serri.

Asad Haider, protagonista de la secció ‘Miralls’ |Victor Serri

Tot seguit, un contrast d’opinions sobre la segregació i el dret a l’educació. Hi participen Ismael Palacín, de la Fundació Bofill i Belén Tascón de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC), amb una il·lustració d’Eduard Sales. A més, un article sobre la manca de subministrament d’aigua provocada per Turquia a la ciutat de Hasaka, per Alan Ma’ish i Tània Manzanal.

Ramaderia extensiva, resineres, neteja del bosc o iniciatives de les Agrupacions de Defensa Forestal són algunes de les eines per revertir l’abandonament de les masses boscoses. Un reportatge a la secció ‘Cruïlla’ de Laia Mas amb fotos d’Oriol Clavera i Marta Pérez.

Detall d’una de les actuacions de les resineres |Oriol Clavera

I viatgem pel món amb un reportatge de Nacho Ibáñez sobre les raons que s’amaguen rere la confrontació entre Algèria i el Marroc, un article sobre el cop d’estat a Guinea, de Fernando Díaz Alpuente, editor del blog Africaye.org, i una anàlisi internacional d’Àlex Verdejo sobre l’inici del judici per l’assassinat de Thomas Sankara.

A la secció “Expressions”, les il·lustracions d’Ivonne Navarro acompanyen el reportatge de Lara Garcia Giménez i Ferran Dalmau Pujol sobre masclisme a la plataforma de vídeo Twitch.

Parlem del masclisme i el paternalisme a Twitch |Ivonne Navarro

Allà hi ha és el títol del relat de Shaina Joy Machlus, traduït per Blanca Nuño i Cristian Pallejà, amb il·lustració de Sandra Freijo. També hi trobareu les ressenyes culturals de Laia Santís (Satèl·lits, d’Elisenda Solsona), Edu Abad (El Sr. Joanquín y la mecánica celeste, de Raule i Martín Saurí) i Àlex Romaguera (Un univers de contes, de David Vila, Jessica Neuquelman i Sílvia Morilla).

Per últim, Àlex Romaguera conversa amb l’activista mediambiental de Jalisco (Mèxic) Alan Carmona. A la ciutat d’El Salto, el col·lectiu Un Salto de Vida denuncia que el riu Gran de Santiago s’ha convertit en un dels abocadors més grans del planeta. Fotografia de Victor Serri.

Suplement ‘Alimentació sostenible? Sobirania alimentària”

En aquest número de la ‘Directa’ hi trobareu encartat un suplement especial de setze pàgines que hem elaborat en col·laboració amb l’entitat Veus de Sobirania Alimentària a Ciutat. Reportatges, anàlisis i articles d’opinió sobre el model de producció i consum alimentari. Hi trobareu les signatures de Xavier Montagut, Fernando SanzGustavo Duch, Nani Moré, Guille Larios, Albert Puigvert i Esther Pineda. També us oferim un recull de projectes que aposten per ruralitzar la metròpolis barcelonina amb horts i noves zones de cultiu. Tot plegat com a prèvia de la jornada reivindicativa que es farà el 10 d’octubre al tram entre Balmes i Aribau del carrer d’Aragó de Barcelona.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU