Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 548?

El rescat amb fons públics del sector turístic després de la covid, una conversa amb la cuinera Maria Nicolau, la nova crisi humanitària a Darfur o les iniciatives autogestionades que recuperen l'herència grecollatina, entre els continguts de la nova edició en paper de la 'Directa'

L’edició número 548 de la Directa, que ja s’ha enviat a les subscriptores aquest dilluns, 23 de maig, té com a tema de portada un reportatge d’Ester Fayos i Sara Romero que investiga com les grans firmes del sector turístic, que obtenen beneficis i generen greus impactes ambientals i socials, acaparen milions d’euros de les ajudes públiques per refer-se de l’impacte de la covid-19; i alhora, aquest rescat públic del turisme no s’ha orquestrat només en termes econòmics, però també urbanístics, ja que nombrosos projectes turístics i immobiliaris als Països Catalans s’han reactivat després de la pandèmia i en alguns casos flexibilitzen les exigències legals. El reportatge compta amb il·lustracions: Nil Morist i infografies fetes en col·laboració entre Felipe de Leonardo, Pau Fabregat, Ester Fayos i Tomeu Mesquida.

A l’entrevista en profunditat de la secció “Miralls” s’hi pot llegir una conversa entre Giuseppe Savino i la cuinera i influenciadora osonenca Maria Nicolau, que acaba de presentar el seu llibre Cuina! O Barbàrie, un volum en el qual enfoca la gastronomia des d’un punt de vista multidisciplinari i reivindica la cuina com una eina útil, per damunt dels seus valors ideològics. Les fotografies son de Dolors Pena.

“La cuina només pot continuar existint si és útil, no la salvarem per ideologia”
La cuinera Maria Nicolau protagonitza l’entrevista de la secció “Miralls” |Dolors Pena

La secció d’opinió, “impressions”, s’obre amb un article de Lidón Gasull, directora de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) i advocada, en el qual qüestiona les mesures anunciades per la conselleria d’Educació que dirigeix Josep González-Cambray; va acompanyat d’una il·lustració d’Eduard Sales. Tancant la secció, la psicòloga especialitzada en sexualitats i relacions Sílvia Catalán reflexiona al voltant de la impunitat masclista en l’espai públic arran del cas d’un vídeo que mostra dos homes assetjant un grup de dones a la Feria de Abril de Jerez, amb il·lustració d’Andrea Maresch.

L’ajuda horitzontal, l’acompanyament, la participació comunitària i la transformació social són alguns dels valors que fonamenten la mentoria social, una eina d’intervenció social cada vegada més estesa. Ho explica Irene Molina al reportatge de la secció “Cruïlla”, que compta amb il·lustracions de Víctor Colomer.

L’ajuda horitzontal, l’acompanyament, la participació comunitària i la transformació social són alguns dels valors que fonamenten la mentoria social, una eina d’intervenció social cada vegada més estesa. Ho explica Irene Molina al reportatge de la secció “Cruïlla”

La matança de més de 200 persones a Darfur ha esquitxat les autoritats militars del Sudan i ha tornat a evidenciar els problemes de fons d’aquesta zona de l’oest del país africà; aquesta és la qüestió que Marc Español des del Caire aborda per obrir la secció d’internacional “Roda el món”.  S’hi inclou també un informe sobre Pegasus, i NSO Group, l’empresa israeliana productora d’aquesta aplicació usada com a arma d’espionatge per als serveis secrets de l’Estat espanyol, firmat per l’advocat israelià Eitay Mack. Per tancar la secció Iván Navarro Milián, investigador de l’Escola de Cultura de Pau (UAB) i del Grup d’Estudis Africans (UAM), va balanç de la situació mundial en matèria de resolució de conflictes.

Diferents col·lectius impulsen festivals de cultura i recreacions històriques que mantenen viva l’herència clàssica grecollatina, i l’apropen al públic general per mitjà del joc i la pràctica, omplint sovint un buit institucional; ho explica Miriam Tijani a l’obertura de la secció de cultura “Expressions”.  També hi inclou “Marcir-se”, un relat de Sílvia Alberich il·lustrat per Deiffmg. I ressenyes de narrativa breu, assaig i música a càrrec d’Alejandro Robles, Eloi Latorre i Ferran Riera, respectivament.

Tanca l’edició d’aquesta quinzena una conversa amb l’activista anitracista Safia El Aaddam a càrrec de Jordi Campabadal i Aisha Seck, a propòsit de la publicació del seu llibre Hija de inmigrantes, en el qual explica el racisme al qual s’ha hagut d’enfrontar tot i haver nascut a Catalunya. La fotografia que l’acompanya és de Xavier Pujol.

Encartat amb aquest número de la Directa, les lectores hi trobaran el suplement Fem barris cooperatius!, un quadern setze pàgines dedicades a les activitats engegades des de l’Impuls Cooperatiu de Sants.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!