Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Rebel·lió Científica torna a tenyir de vermell les escales del Congrés dels Diputats

El llançament de pintura ha finalitzat amb vuit detencions i s'ha fet el dia en què comença el procés judicial contra quinze científiques i activistes per una acció similar que va tenir lloc el 6 d’abril de 2022

Els policies fan fora amb contundència les activistes climàtiques de les escales del Congrés dels Diputats | Marlenne García

Aquest dijous 30 de març de 2023, quasi un any després de la primera acció, activistes de Rebel·lió Científica, amb el suport de Futuro Vegetal i Rebel·lió o Extinció han tornat a llançar “pintura” vermella sobre les escalinates, columnes i un dels lleons del Congrés dels Diputats, a Madrid. Protesten contra el govern espanyol per la seva inacció i omissió davant les recomanacions de la ciència per fer front a l’emergència climàtica. La criminalització del moviment científic i ciutadà també ha estat un dels elements centrals de la seva protesta. Simbòlicament, l’acció ocorre en el dia en què comença el procés judicial contra quinze científiques i activistes del moviment per l’acció similar que va tenir lloc el 6 d’abril de 2022. Avui, l’acte desobedient ha finalitzat amb vuit detencions, agressions policials –un dels desobedients ha estat llançat escales avall– i la retenció i identificació de diverses periodistes que n’informaven. “La resposta policial ha estat brutal, literalment ens han llançat com si fóssim un sac de patates”, considera Víctor, activista i víctima de la intervenció policial.

“Ho tornaria a fer una i mil vegades” i “Les accions se seguiran fent, perquè no podem fer una altra cosa”, expressen Belén i Víctor, respectivament, activistes que van participar en l’acció de fa un any i en la d’avui

“Ja ha passat un any des de l’acció del Congrés i des de la publicació del sisè informe del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) i el nostre govern continua sense fer res” denuncia una de les activistes en referència a l’òrgan especialitzat de Nacions Unides. “No només no actuen, sinó que persegueixen les persones que fem sonar l’alarma. Però la crisi climàtica no s’atura amb repressió ni amb policies infiltrats”, ha reblat una de les ecologistes en relació amb la policia infiltrada descoberta fa dues setmanes al col·lectiu Rebel·lió o Extinció (XR).

Vuit persones han quedat detingudes i diversos periodistes han estat identificats pels policies |Willy Veleta

 

Les quinze científiques i activistes que comencen a declarar avui, van ser detingudes per la Brigada Antiterrorista el juny del 2022 amb motiu de la mediatitzada acció de desobediència civil no violenta del 6 d’abril, en la que un centenar de persones de la comunitat científica i moviments climàtics van tenyir de vermell aquestes mateixes escales d’entrada a la cambra baixa. “Ho tornaria a fer una i mil vegades” i “Les accions se seguiran fent, perquè no podem fer altra cosa”, diuen Belén i Víctor, respectivament, tots dos activistes que van participar en l’acció de fa un any i en la d’avui.

Malgrat que un equip de neteja va retirar completament el “líquid vermell innocu que simulava sang” en trenta minuts, avui, se les investiga i acusa per quatre delictes

Les encausades justifiquen a través d’un comunicat que l’acció “buscava justament alertar tota la societat i els diputats del Congrés sobre la gravetat de la crisi climàtica, visibilitzant la dimensió criminal de la inacció dels governs”. Malgrat que un equip de neteja va retirar completament el “líquid vermell innocu que simulava sang” en trenta minuts, avui se les investiga i acusa per quatre delictes, un d’ells de danys a un edifici singular protegit i preveuen “acusacions greus que podrien comportar penes de presó”.

L’acció va tenir lloc la setmana en què el Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) feia públic el sisè i alarmant informe sobre l’estat de la crisi climàtica i com mitigar-la. “Després de més de tres dècades d’avisos de la comunitat científica, els canvis graduals ja no basten per fer front a la greu crisi climàtica, necessitem profunds canvis socials i sistèmics, i implementar-los amb una rapidesa sense precedents”, explica Nate Rugh, membre del moviment. “És per això que moltes científiques veuen la desobediència civil no violenta l’última opció que queda perquè els governs prenguin accions d’emergència”, sentencia.

Davant l’emergència climàtica, el moviment insisteix que “la desobediència civil no violenta forma part de l’ADN històric de la ciència compromesa amb la societat”

Davant l’emergència, el moviment insisteix que “la desobediència civil no violenta forma part de l’ADN històric de la ciència compromesa amb la societat”. El reconegut científic del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i membre del moviment, Fernando Valladares, s’ha pronunciat per donar el seu suport públicament d’aquesta manera: “Mentre es qüestiona la legalitat de protestar contra el que ens mata, entitats financeres, grans empreses i molts governs continuen signant acords per deforestar l’Amazones, extreure més petroli i generar i consumir molta més energia de la que necessitem pel benefici econòmic d’uns quants. Mentre tot això passa… tremolo espantat a la meva cadira! Una cadira convertida en banqueta per l’egoisme d’una societat cega”.

La tarda d’aquest dijous, el col·lectiu Rebel·lió o Extinció (XR) també ha convocat una concentració de suport davant del Congrés dels Diputats per denunciar la creixent criminalització de la ciència i del moviment climàtic, fent referència implícita a les últimes infiltracions policials destapades pels mitjans la Directa i El Salto. “Tornarem. Continuarem fent-ho per molt que ens reprimeixin, fins que el Govern es prengui seriosament l’emergència i la veu de la ciència”, conclou en Víctor.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!