Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Serna Lorente, els promotors del sol i la platja que han tombat la protecció del litoral valencià

Els Serna Lorente, una de les nissagues amb més sòl urbanitzable al País Valencià, han aconseguit anul·lar el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel), que protegia de la rajola 7.500 hectàrees, a través d'un recurs en què al·legaven la manca d'informes del pla, el qual posava fre a un dels projectes més ambiciosos de l'empresa familiar, TM Grupo Immobiliario

Pablo Serna Lorente, director general i cara visible de la societat TM Grupo Inmobiliário | Arxiu

El Programa d’Actuació Integrada (PAI) de la Vega-Port, conegut popularment com a Manhattan de Cullera (Ribera Baixa) per plantejar la construcció de 33 gratacels, dos hotels i un port esportiu; el PAI Doña Blanca Golf, que preveu la construcció de més de 4.000 habitatges, tres hotels de luxe, un camp de golf, centres comercials i pistes esportives a cent metres de la platja de Torreblanca (Plana Alta); o el PAI Golf Sant Gregori, amb què es projecta la construcció de 6.000 habitatges, dos hotels de luxe i un camp de golf a la costa de Borriana (Plana Baixa), són alguns dels projectes que ressorgeixen amb força després de l’anul·lació del Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) –que blindava 7.500 hectàrees de la rajola– per part del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). La sala del contenciós administratiu, qui sentència que el pla manca “d’informes econòmic, mediambiental i de gènere”, ha estimat el recurs de la constructora Torreviñas SL, d’una de les mercantils amb més sòl urbanitzat, 11,6 milions de metres quadrats.

Es tracta d’una filial de TM Grupo Inmobiliario, propietat d’una de les famílies més riques de l’Estat espanyol –la número 137 en el rànquing que elabora Unidad Editorial (El Mundo)–, els Serna Lorente, que es van iniciar en l’especulació urbanística al caliu del desenvolupisme franquista de la dècada dels setanta. En 1969, José Luis Serna Almodóvar va fundar la companyia, destinada a l’edificació d’habitatges de protecció oficial, un negoci que més tard va reorientar per dedicar-s’hi exclusivament a la construcció i promoció d’apartaments turístics. Des de Torrevella –municipi on el programa ¡Un, dos tres!, de Televisión Española, va regalar desenes d’immobles–, va començar a expandir-se per tota la Costa Blanca, i en l’actualitat, es troba en bona part del Mediterrani: les Illes, Marbella, Estepona, Màlaga, Almeria o Múrcia. Des de l’any 1986, l’empresa també opera a escala internacional, amb presència a Mèxic i Brasil.

Amb l’esclat de la bombolla immobiliària en l’any 2008, la família va buscar noves fórmules especulatives i va reconvertir part dels seus terrenys, abandonats per la crisi, en grans finques agrícoles on cultivar taronges, carxofes o cebes

Amb la mort del seu fundador, l’any 2012, l’empresa l’heretaren els germans Serna Lorente: Pablo, director general i cara visible de la societat; Jesús, Maria Ángeles i Joaquín. Els quatre participen en la mercantil per mitjà de diverses societats patrimonials: Blanca de Sal Investments SL, Capital Investments Jesol SL, Jimsol Investments SL i TM Hejoriola SL, respectivament. Alhora, Pablo Serna Lorente és administrador únic de diverses filials del grup, promotores i immobiliàries com Torreviñas SL, Viñamares SL, Villaviñas SL, Mar Real Estates SL o Marketing & Sales SL. Amb l’esclat de la bombolla immobiliària en l’any 2008, la família va buscar noves fórmules especulatives i va reconvertir part dels seus terrenys, abandonats per la crisi, en grans finques agrícoles on cultivar taronges, carxofes o cebes. Per a fer-ho, va crear una nova societat: TM Agrícola Las Moreras SL. L’empresa també és coneguda per patrocinar alguns equips de futbol locals, com l’Elx CF o l’Alacant CF.


El Pativel, fre al projecte més destructiu

Des de la seua immersió en el sector del turisme residencial, la nissaga ha adquirit una quantitat ingent de solars per edificar i ha eludit fins i tot la crisi financera –en part, mitjançant l’exportació de l’activitat a l’Amèrica del Sud i Central. Després de consolidar-se a la Costa del Sol de Màlaga, i de la compra dels terrenys de l’antic hotel Sidi San Juan, en la platja Sant Joan d’Alacant –on va alçar i vendre 166 pisos de luxe–, en 2018, TM Grupo Inmobiliario va executar l’obtenció més gran de sòl de la seua història, amb la compra de 165.000 metres quadrats en la costa de Benidorm (Marina Baixa), on pretén construir 1.200 edificis amb vistes al mar, aparcaments i zones verdes. Es tracta del Pla Parcial 2/1 de la platja de Ponent, un dels sectors que havia pogut escapolir-se mínimament de la febra del totxo, i que ara torna a estar sota l’amenaça de l’especulació urbanística amb un Pativel anul·lat. Una part dels terrenys, segons va publicar El Confidencial, procedien de la Sareb, entitat que prèviament els havia venut a Oaktree Capital Management, empresa de capital de risc amb seu a Nova York.

Una promoció de la immobiliària de Serna Lorente a Oriola |Arxiu

 

Una altra de les compres de major envergadura va ser l’executada en la zona de la Foia de Torrevella, on malgrat la proximitat al parc natural de les Llacunes de Torrevella i la Mata i l’oposició del moviment ecologista, TM Grupo Inmobiliario vol construir 2.000 habitatges per un cost de 30 milions d’euros. El projecte, que va quedar paralitzat amb la crisi, forma part d’un pla que arrasarà amb 1,9 hectàrees de sòl amb l’edificació de 7.400 immobles, propietat de TM i la constructora Urmosa, que va comprar una part de l’àrea afectada a Torrevisa SA, una de les grans constructores i comercialitzadores a Torrevella fins que va entrar en concurs de creditors.

Els grups ecologistes del País Valencià han condemnat la decisió del TSJCV, en suposar un pas enrere en la protecció de la costa valenciana, la segona més urbanitzada de tot el litoral espanyol, amb un 22,6% urbanitzat

Al llarg de les seues cinc dècades d’existència, la nissaga ha aconseguit vendre al voltant d’uns 20.000 habitatges, i aquest 2021, té almenys vint projectes urbanístics en procés. Totes aquestes actuacions li han conferit una facturació de 175 milions d’euros en 2019, un 8% menys que l’any anterior (190 milions); així com una acumulació de 270 milions d’euros de patrimoni net. Segons les dades publicades per la companyia en 2018, el seu principal mercat prové de l’estranger, que representa el 70% de les transaccions. Bèlgica encapçala el rànquing amb un 31% de les compres, seguida per Suècia (6%) i Noruega (5%). Aquestes dades mostren el negoci milionari de les classes altes europees, ben establertes en la costa turística valenciana.

Els grups ecologistes del País Valencià han condemnat la decisió del TSJCV, en suposar un pas enrere en la protecció de la costa valenciana, la segona més urbanitzada de tot el litoral espanyol –amb un 22,6% urbanitzat, segons dades de l’últim informe “A toda costa” de Greenpeace. Per la seua part, la Generalitat Valenciana ha anunciat que presentarà un recurs de cassació contra la sentència del tribunal que declara nul el Pativel; una notícia que el moviment ecologista ha aplaudit. Des de la Conselleria de Política Territorial, el conseller Arcadi España va subratllar que la sentència “no és ferma” i, per tant, el pla continua en vigor. Per a ell, la sentència “no entra a valorar el contingut del Pativel com a ferramenta de protecció del litoral, sinó aspectes formals del mateix”; i va puntualitzar que “sí que existeixen informes tècnics presentats, però la sala els considera insuficients”.


Investigats per estafa

La Fiscalia Provincial d’Alacant ha obert diligències contra Pablo Serna Lorente i el subdirector general de TM Grupo Inmobiliario, Manuel Fernández-Fígares, per un presumpte delicte d’estafa o apropiació indeguda. S’enfronten a una pena de tres anys de presó, una multa de 200.000 euros i una devolució de 56.425 euros a Luis Olivares SL, una constructora que opera en Alacant i Múrcia. El conflicte, tal com explica la denunciant a la Directa, es remunta a l’any 2016, quan Torreviñas SL va contractar els seus serveis per dur a terme treballs d’obra en una de les torres d’habitatges del projecte Sunset Drive de Benidorm. “El contracte que vam signar incloïa unes retencions de l’import de cada factura d’obra en un dels edificis, però en acabar, no ens les van pagar”, matisen des de Luis Olivares SL, que està a l’espera de judici, després que l’Audiència Provincial d’Alacant desestimara el recurs interposat pel grup.

Pablo Serna Lorente està acusat d’estafa per un proveïdor de la promoció Sunset Drive de Benidorm |Arxiu

 

Segons asseguren des de la constructora afectada, no es tracta de l’única investigació per estafa contra els Serna Lorente. “El nostre és el primer de molts casos”, afirmen, fent referència al fet que l’impagament de les retencions d’obra és una “pràctica habitual” en aquesta companyia. La Directa s’ha posat en contacte amb TM Grupo Inmobiliario, però no han volgut fer cap declaració i només se’ns ha al·ludit a la informació que va publicar El Confidencial. En la notícia d’aquest diari, els denunciats van titllar de “completa falsedat” les acusacions i defensaven que “el contractista havia acudit a la via penal amb la intenció d’exercir pressió”. Així mateix, argumentaven que “cap dels directius –Serna i Ferández-Fígares– ha intervingut de forma directa ni en la relació amb el proveïdor ni en la gestió del contracte, més enllà de la signatura del mateix com a apoderat per part de Fernández-Fígares”.


Fer negoci amb capital de risc

Des de l’any 2007, el grup TM també fa negoci amb la compra i venda de participacions d’empreses amb dificultats econòmiques, per mitjà de la societat de gestió de fons Next Capital Partners Sgecr SA. Aquesta està presidida per l’empresari Ramón Borja Berenguer, qui també es dedica a l’activitat portuària mitjançant Karisma Yatchs SL, empresa de construcció, promoció, venda i reparació de mitjans de navegació.

La gestió de Capital Partners, on participa la promotora Torreviñas SL, va a càrrec de diversos empresaris alacantins del món de la construcció, així com de l’escola de negocis Fundesem Business School, propietat de la fundació Fundesem, que agrupa més de 200 empreses i institucions. Segons la informació publicada en diverses pàgines d’informació mercantil, entre les patrones d’aquesta entitat, es troba Maria Ángeles Serna Lorente i societats radicades a Torrevella.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU