Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Sindicats i col·lectius pel dret a l'habitatge es mobilitzen davant el Círculo Ecuestre on se celebra una trobada del sector immobiliari

L'esdeveniment immobiliari està organitzat pel Club Immobiliari d'antics alumnes d'Esade, un espai patrocinat per la socimi Colonial, la filial de Blackstone, Anticipa, i la consultoria CBRE. Les convocants ho titllen de "banquet de la màfia immobiliària" i han convocat una concentració

Protesta el dijous 24 de febrer davant el Círculo Ecuestre | Jaume Herrero

La vintena edició del Sopar Anual del Sector Immobiliari, organitzat pel Club Immobiliari d’antics alumnes d’Esade, no serà com les anteriors. Diversos sindicats i col·lectius pel dret a l’habitatge han convocat una concentració a dos quarts de set de la tarda davant el Círculo Ecuestre de Barcelona, al número 169 del carrer Balmes, on se celebrarà l’acte i el sopar. Les convocants l’han batejat amb el nom de “XX Banquet de la Màfia Immobiliària” i en un comunicat denuncien que en un context on “la gent ha d’escollir entre pagar la llum i el lloguer o comprar menjar” i quan “la pobresa s’ha cronificat en el 30% de la població catalana és un insult que es pugui celebrar aquesta trobada”.

Enguany “el valor de l’intengible” és el tema que s’abordarà durant l’acte i anirà a càrrec de Cristina Garmendia, actualment presidenta de Copec i qui va ser ministra de Ciència i Innovació sota el Govern espanyol de Zapatero. El patrocinador de l’esdeveniment és Colonial, una socimi –societats anònimes exemptes de pagar l’impost de societats–  que antigament estava sota control de La Caixa i que en l’actualitat té com a principal accionista els fons sobirà d’inversió Qatar Investment Authority.

A més de Colonial, Anticipa i CBRE són els patrocinadors del Club Immobiliari d’antics alumnes d’Esade i membres d’aquestes empreses formen part de la junta directiva. El president del Club Enrique Martínez és vicepresident de CBRE Espanya, una empresa de serveis immobiliaris i consultoria amb seu central a Dallas; la vicepresidenta Carmina Ganyet és tresorera del Cercle d’Economia i directora general de Colonial; i el també vicepresident Eduard Mendiluce és responsable de Blackstone, a través de la seva figura de conseller delegat d’Anticipa.

A més de Colonial, Anticipa i CBRE són els patrocinadors del Club Immobiliari d’antics alumnes d’Esade i membres d’aquestes empreses del sector formen part de la junta directiva

El Club és un lloc de trobada d’antics alumnes d’ESADE “amb interessos en el sector immobiliari” i expliquen que compta amb “professionals d’altres sectors econòmics, a més de l’immobiliari: finances, administracions públiques, medi ambient o construcció”.

Des de la convocatòria de la protesta assenyalen el sector i algunes de les empreses vinculades al Club com a responsables d’una “estafa”. Es refereixen al fons d’inversió Blackstone i Anticipa, el BBVA i Cerberus, CaixaBank i Servihabitat, Bankia i la Sareb, contra la que s’ha endegat la campanya Pla Sareb. Concretament, una vintena d’empreses que pertanyen a Blackstone concentren el 13,2% dels pisos buits registrats per la Generalitat, el setembre de 2020.  Qui és un dels propietaris més grans del món i de l’Estat espanyol, es camufla entre una extensa estructura societària, entre la que hi ha la filial Anticipa i algunes socimis, com Budmac i Avir.

Tant Blackstone, com altres fons d’inversió immobiliària, han protagonitzat nombrosos desnonaments arreu dels Països Catalans i han estat objecte de campanyes per part del moviment pel dret a l’habitatge Precisament avui, durant la protesta, intervindrà una membre de la campanya que reclama els pisos de Sareb, una persona vinculada a la campanya Guerra a Cerberus, una altra implicada en mobilitzacions contra La Caixa i també una membre de la campanya contra Blackstone.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!