Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Som el que fem, el que escrivim i com ens organitzem

Convoquem l'Assemblea general de la 'Directa' el 7 de juliol a Can Batlló

Moment de votacions en l'Assemblea General de la Directa al març de 2022 | Victor Serri

El sector pesquer als Països Catalans lluita per sobreviure, davant el desconeixement de les consumidores, les mesures “ineficients” de la Unió Europea per regular la sobreexplotació del mar i l’estigma de la professió, entre altres obstacles. El lligam entre pobresa, vulnerabilitat socioeconòmica i pas per la presó és molt estret i es retroalimenten. El sistema penitenciari i el model de presó es troben encara silenciats en la majoria dels mitjans, tot i les lluites anticarceràries. Blackstone, un fons d’inversió internacional, és el propietari més gran d’immobles a Catalunya. N’acapara molts de buits i utilitza tècniques per enriquir-se, com no renovar contractes de lloguer per poder apujar els preus o vendre l’immoble a posteriori. Últimament, hem descobert que Marc Hernàndez Pon és la identitat falsa d’un policia espanyol que ha estat més de dos anys infiltrat en el moviment per l’habitatge a Barcelona i a organitzacions de l’esquerra independentista.

Amb el que portem d’any, hem gravat un documental, hem generat debats, hem publicat dades complexes d’aconseguir, hem revelat identitats amagades i molt més

Amb el que portem d’any, hem gravat un documental amb veus de pescadores, hem generat un debat sobre el model de presó dins d’un antic centre penitenciari, hem publicat el llistat sencer dels habitatges que acumula Blackstone a Catalunya, hem fet públiques dades del policia infiltrat, i molt més.

Som el que fem, som el que escrivim, som la mirada que aportem i també som la manera com ens organitzem. Des del 2016, la Directa és una cooperativa de consum i usuàries, on la propietat recau en les més de 300 sòcies, la majoria d’elles subscriptores. Dues vegades a l’any, organitzem l’assemblea general, on hi són convocades totes les sòcies. S’hi aproven les línies de treball i els pressupostos, es fa un retorn sobre la feina feta des dels diferents òrgans i equips i s’hi generen debats de futur.

Fem una crida a totes les sòcies a assistir a la pròxima assemblea general. Aquesta se celebrarà el 7 de juliol, a les 18.00 hores, a l’auditori de Can Batlló i, també, de manera telemàtica

Ara, fem una crida a totes les sòcies a assistir a la pròxima assemblea general. Aquesta se celebrarà el 7 de juliol, a les 18.00 hores, a l’auditori de Can Batlló i, també, de manera telemàtica. Hi estan convidades les sòcies consumidores, és a dir, les que són també subscriptores (51% del pes de vot), les que hi col·laboren (amb un 40% del pes de vot) i les sòcies de treball (amb un 9%).

El debat i l’assemblearisme són l’espina dorsal del model periodístic de la Directa i, per això, el tipus d’empresa que millor ens encaixa és aquest: una cooperativa de consum, que ens asseguri que el poder de decisió el tenen les lectores i no l’equip de treball, blindant d’aquesta manera que cap persona o entitat s’erigeixin directores o puguin tenir control d’un mitjà de base popular.


Els òrgans de la Directa

A la Directa tenim tres òrgans oficials que vetllen per la sostenibilitat de la cooperativa: el Consell Rector, el Consell Social i el Consell Periodístic. Aquest últim vetlla per garantir la qualitat periodística del que publiquem i que estigui en sintonia amb els criteris periodístics establerts. El Consell Social vetlla pel benestar de les entitats o les persones sòcies i el Consell Rector delibera sobre l’estabilitat i la sostenibilitat econòmiques. És, a més, l’òrgan d’administració de la cooperativa i té atribuïda la representació i el govern de la societat. El 7 de juliol, els tres òrgans faran traspàs a la base social sobre el punt en què es troben i les línies de treball marcades per aquest any.

Seguim, després de tants anys, fugint de models verticals on el poder està acumulat en poques mans i fem possible un model sòlid amb un poder descentralitzat i repartit.

Anem sostenint un mitjà de comunicació des de totes les potes: la sostenibilitat econòmica, la qualitat periodística, la incidència social i la base social. I ho fem tot des del debat, l’assemblearisme i la col·lectivitat. Seguim, després de tants anys, fugint de models verticals on el poder està acumulat en poques mans i fem possible un model sòlid amb un poder descentralitzat i repartit.

Si ets subscriptora, t’animem que formis part d’aquest entramat, per continuar col·lectivitzant la propietat d’un periodisme crític, independent i amb voluntat de transformació de l’entorn. Pots fer-te’n sòcia omplint aquest formulari i si vols més informació sobre el model de cooperativa, el tipus de sòcia, els òrgans o vols consultar comptes d’anys passats, pots trobar-ho al web cooperativa.directa.cat

Acabarem l’Assemblea General plantejant alguns canvis de cara el 2023 respecte al contingut que es publica en paper, i obrint un espai de debat entre totes les sòcies per a replantejar i proposar apostes periodístiques de futur per a continuar fent sostenible la Directa a llarg termini.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!