Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Tres universitats catalanes sotmetran la monarquia borbònica a referèndum

Les consultes tindran lloc al campus de la Universitat de Barcelona, la Politècnica i la Pompeu Fabra entre el 4 i el 5 de desembre. Les tres universitats catalanes s'han sumat a les 27 institucions universitàries que també realitzaran la consulta a l'Estat espanyol

Tres universitats catalanes organitzen un referèndum per decidir si es vol monarquia o república a l’Estat espanyol. El 4 de desembre se celebrarà la consulta al campus de Diagonal -Facultats de Dret i Facultat d’Econòmiques- i del Raval de la Universitat de Barcelona (UB) i al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), mentre que al Campus de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) les votacions tindran lloc el dia 5. La iniciativa de les universitats catalanes s’afegeix així a la llista de barris i centres d’estudis superiors de l’Estat espanyol que, des del passat mes de juny, quan es va celebrar el primer referèndum al madrileny barri de Vallecas, van començar a decidir si volien un futur republicà.

El resultat a la Universitat Autònoma de Madrid va ser de 6.111 vots a favor de la república i 6.038 vots que apostaven per començar el procés constituent

L’última votació va tenir lloc aquest dijous 29 de novembre a la Universitat Autonoma de Madrid (UAM), on es demanava, a més de la forma de l’Estat, sobre la necessitat d’obrir un procés constituent republicà. En total hi van participar 7.303 persones, segons les organitzadores. El resultat va ser de 6.111 vots a favor de la república i 6.038 vots que apostaven per començar el procés constituent. Segons Marta Casanova, qui ha format part de l’organització, a la UAM s’ha registrat “el doble de participació que a les eleccions per al Rectorat de l’any passat”.

Les tres universitats catalanes s’han sumat a les 27 institucions universitàries que també realitzaran la consulta a l’Estat espanyol i es realitzaran les mateixes preguntes que a la UAM. Les urnes estaran obertes des de les deu del matí fins a les vuit de la tarda el dia 4 a la UB i la UPF, mentre que al Campus de Terrassa de la UPC estaran obertes de deu a sis el dia 5.

Una de les paperetes que es faran servir el pròxi 4 i 5 de desembre

 

“A Catalunya no volem saber res de la monarquia, com ja s’ha demostrat amb les piulades durant les visites de Felip VI, la reprovació a la monarquia votada al Parlament o el referèndum de l’1 d’Octubre. Considerem que és una bona notícia que se celebren referèndums com aquest, és símbol de la unió dels diferents pobles de l’Estat”, ha explicat Pau Acedo, estudiant de la UPF i membre de l’organització, durant la presentació de la iniciativa que ha tingut lloc aquest divendres 20 de novembre.

Durant l’acte s’ha recordat la singularitat catalana dins el marc estatal, amb espacial èmfasi en el fet que “hi ha presos polítics”.  Sergi Barceló, membre de l’organització a la Facultat d’Economia ha enumerat alguns dels motius que avalen aquest referèndum: el 155, “com a mètode d’amenaça a les institucions catalanes”; “el posicionament polític de la monarquia” o “la impunitat de la qual gaudeix”. “Ens sobren motius per decidir com s’organitza políticament l’Estat”, ha conclòs.

A més de representants de l’estudiantat, en la presentació també ha participat Marina Morante, membre del CDR del Campus de Mundet de la UB, que es va constituir per demostrar que “les estudiants també podem fer escletxa al règim del 78”

A més de representants de l’estudiantat, en la presentació també ha participat Marina Morante, membre del CDR del Campus de Mundet de la UB, que es va constituir per demostrar que “les estudiants també podem fer escletxa al règim del 78”. La membre del CDR ha recalcat que “nosaltres ja vam votar i vam decidir l’1-O”, però la consulta sobre la monarquia a les universitats és important per dos motius: perquè després de l’1-o “es demostra que és necessària l’autoorganització per tirar endavant el mandat popular”, però també perquè cal “augmentar la base social i mostrar la nostra solidaritat amb la resta de pobles de l’Estat”.

La plataforma que organitza el referèndum a les universitats catalanes està formada principalment per estudiants a títol individual, però compten amb el suport de part del professorat i també d’alguns sindicats. Tot i que per ara estan sobre la taula les consultes a la UPF, UB i UPC, no descarten que després del nadal es puguin replicar en altres campus i centres catalans.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU