Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les consultes republicanes agafen embranzida a l'Estat espanyol

Una nova consulta sobre monarquia o república, aquest cop al madrileny districte de Vicálvaro, tindrà lloc el pròxim dissabte 24 de novembre. Amb el suport dels col·lectius que van fer possible la pionera de Vallecas, ara fa quatre mesos, la consulta de Vicálvaro enceta una sèrie que se celebrarà en universitats i municipis de l’Estat espanyol abans que acabi l’any

Acte, en el Teatro del Barrio sobre la "Consulta popular: monarquía o República a Madrid | Arxiu

Escortades per una furgoneta de la Policia Nacional espanyola. Així és com van viatjar les urnes casolanes de Vallecas fins a Vicálvaro el passat 17 de novembre. La policia nacional custodiant uns Tupperwares mida XL des de l’estadi del Rayo Vallecano fins a la plaça de les Brigades Internacionals, al nucli antic de Vicálvaro. Un trajecte d’uns sis quilòmetres que una vintena de persones van fer a peu en un parell d’hores. Moltes estudiants pertanyents a les Joventuts Socialistes, que marxaven amb les seves banderes vermelles com si fos un acte de partit. Les joventuts del president Sánchez, exemple de republicanisme monàrquic.

Algun cotxe passava i compartia el seu parer “Visca el Rei!”. Un avi demanava què era tot allò en contemplar passar la comitiva republicana i en saber-ho, aixecava el puny: “Visca la República!”. Un jove de Yesca, l’organització del jovent d’Izquierda Castellana, enraonava sobre la necessitat de fer el camí en companyia de les socialistes: “Si volem que aquest moviment continuï cap endavant, necessitarem ser-ne moltes més”. Eixamplar la base, que dirien alguns. Per la seva banda, un estudiant de la Universitat Rei Joan Carles I (URJC), on també se celebrarà una consulta republicana a principis de desembre, considerava que “Espanya va néixer amb mentalitat d’imperi, i avui en dia només es pot conformar com a un estat-nació en contra dels seus pobles”.

A banda de la URJC, també se celebraran consultes sobre monarquia o república a la Universitat Autònoma de Madrid, la Complutense, i així fins a tretze universitats d’arreu de l’Estat espanyol

A banda de la URJC, també se celebraran consultes sobre monarquia o república a la Universitat Autònoma de Madrid, la Complutense, i així fins a tretze universitats d’arreu de l’Estat espanyol. Després de les de Vicálvaro, també hi haurà urnes a Móstoles i al municipi val·lisoletà de Laguna de Aranda. A les universitats la presència de col·lectius resultarà més heterogènia, però en la qüestió municipal, part important de l’impuls cal atribuir-ho a Izquierda Castellana.

 

L’experiència de Vallekas Decide

Militants de diverses entitats polítiques i activistes dels moviments socials van impulsar plegats la consulta del 23 de juny, construïda sobre un consens que pretenia trobar rèpliques, no tan sols a Madrid, sinó arreu del regne espanyol. Un Vallecas de Munt, homenatge indirecte a les consultes celebrades a Arenys de Munt fa deu anys. L’organització de Vallekas Decide comptava amb els permisos corresponents de l’ajuntament per ocupar l’espai destinat a les meses de votació. Irene, una de les organitzadores de la consulta, comenta que la tria de Vicálvaro va ser, en part, “perquè el consell municipal posarà facilitats en la jornada de votació”. A banda, tal com explica a la Directa, “Vicálvaro és un territori més petit que Vallecas, i permet que amb prop de 16 meses es puguin cobrir les avingudes i places més transitades”.

A Vallecas, els portaveus van fer públic l’escrutini al capvespre de la jornada de consulta. 7270 vots totals. 64 blancs. 52 nuls. A favor de la república com a forma de l’estat, 6490. Vallecas es resistia a formar part de l’Espanya irreformable. I ara Vicálvaro, Móstoles i Laguna de Aranda volen dir-hi la seva.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!