Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un centre d’hípica de l’Horta Nord, investigat per presumptes irregularitats en les obres d’ampliació

Un centre d'hípica d’alt nivell, situat als afores de Godella (Horta Nord), està sent investigat per la Generalitat Valenciana i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per determinar si s’han produït o no irregularitats en les darreres obres d’ampliació, realitzades entre finals de 2018 i principis de 2019

L'empresa CES Valencia Tour va ampliar el centre d'hípica amb huit naus, un tòtem publicitari de grans dimensions i l’enreixat de tot el perímetre | Lucas Guerra

L’activitat d’un centre d’hípica de luxe, situat entre els termes de Godella i Bétera (Horta Nord), es troba actualment qüestionada per possibles irregularitats en l’execució de les obres d’ampliació, dutes a terme entre finals de l’any 2018 i principis del 2019. El projecte de construcció del centre, que es troba en terreny rústic no urbanitzable, i el projecte d’ampliació van ser aprovats per la Generalitat Valenciana, emparant-se en dues Declaracions d’Interés Comunitari (DIC) presentades per l’empresa en l’any 2007 i 2016, respectivament. Tanmateix, en els últims mesos, les obres d’ampliació han sigut motiu de queixa per part de veïnes i, actualment, estan sent investigades per la Generalitat i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

L’empresa que s’encarrega de realitzar les competicions internacionals d’hípica i de la gestió del centre és CES Valencia Tour. Aquesta pertany a una altra mercantil, Wellness Sport Cio S.L., destinada al lloguer de béns immobiliaris per compte propi, segons algunes pàgines d’informació mercantil. El seu propietari, Carlos Ignacio Ortells González, també ho és de dos hotels molt propers al centre d’hípica, on s’allotgen el públic i les participants de les competicions. L’hípica és una activitat freqüent a la zona, on es troben altres escoles, així com instal·lacions per a cavalls de competició. Però, CES Valencia Tour ressalta per la seua envergadura i per ser l’amfitriona dels campionats de més alt nivell, tot i ser de les hípiques més novelles.

Segon els informes inicials, als quals ha tingut accés la Directa, la DIC per a ampliar del centre es va aprovar amb la finalitat de construir pistes esportives, fonamentalment, de tenis i pàdel. Però, posteriorment, l’empresa va presentar un nou escrit a l’Ajuntament de Godella per a realitzar un canvi d’ús respecte al que havia demanat. Pretenia fer noves estances per a cavalls, en lloc de les pistes esportives demandades inicialment. Aquesta sol·licitud va ser aprovada en ple per part del consistori a finals de setembre de 2018. Les desavinences entre l’administració i el centre d’hípica aplegarien posteriorment, un cop ja estaven desenvolupant-se les obres.

S’han construït vuit naus per a ser usades com a estables, a banda d’altres instal·lacions menors, com estables auxiliars, un tòtem publicitari de grans dimensions i l’enreixat de tot el perímetre

Les primeres a detectar anomalies foren algunes veïnes de la localitat,  tal com recorda el regidor d’urbanisme de l’Ajuntament de Godella, Carles Duran (Compromís). “Ells [l’empresa] varen aportar una DIC i varen aconseguir una llicència d’obres de determinades mides i volums. Però, quan vàrem anar a inspeccionar les obres, vàrem constatar que no s’havia complert allò que deia tant la DIC com la llicència d’obres”, explica.  En concret, s’han construït vuit naus per a ser usades com a estables, a banda d’altres instal·lacions menors, com estables auxiliars, un tòtem publicitari de grans dimensions i l’enreixat de tot el perímetre. Aquestes obres, segons es denuncia a l’expedient obert per l’Ajuntament de Godella, excedeixen el volum d’obra aprovat tant en la declaració inicial com en l’escrit de canvi d’ús aprovat. No obstant això, l’empresa CES Valencia Tour defensa que totes les obres realitzades s’ajusten al demandat i que s’han seguit els procediments pertinents. Un altre punt de conflicte és el caràcter desmuntable o permanent de moltes de les instal·lacions. Fins a quatre de les carpes construïdes han requerit ser clavades a fonaments de formigó, fet que fa suposar un incompliment de la DIC, que no contempla obres d’aquest tipus. Per la seua part, l’empresa justifica que la construcció va ser necessària, a causa “dels forts vents que es produeixen a la zona”.

El centre d’hípica és propietat de l’empresa Wellness Sport Cio S.L., destinada al lloguer de béns immobiliaris per compte propi

 

El tòtem publicitari que dona la benvinguda a les instal·lacions també crida l’atenció. A Godella, incompliria la normativa de publicitat, que no permet cap tipus de tanca publicitària en sòl no urbanitzable, però aquesta construcció es troba al terme municipal de València. Tot i que l’Ajuntament de València no ha denunciat aquest presumpte incompliment, la Directa ha pogut constatar que tampoc s’adequa a la normativa de la capital, ja que aquesta no permet tanques en sòl qualificat de no urbanitzable. A més a més, ni a la DIC aprovada ni a la sol·licitud de canvi d’ús es fa cap referència a construccions que ocupen terrenys pertanyents a altres municipis que no siguen el de Godella. Per la seua part, l’empresa afirma que no ha rebut cap requeriment al respecte, excepte haver de tapar amb una franja blanca la informació sobre la pàgina web del centre, per tal d’evitar distraccions a conductors de les carreteres pròximes, avís que la mercantil ha complit.

 

Les noves instal·lacions tanquen l’accés a l’horta del veïnat

El problema més gran estaria propiciat pel tancament amb enreixat del perímetre de les instal·lacions, ja que s’impedeix l’accés a l’horta del veïnat. “Aquestes noves instal·lacions suposen el tancament del barranc, cosa que ens va sorprendre molt. Es cometen irregularitats en el camí, en un segon accés on havien d’haver deixat l’espai corresponent, ja que impedeixen l’accés d’alguns propietaris al seu propi camp”, explica Edgar Caballero, veí del municipi de Godella. Aquest enreixat construït en el barranc ha comportat també la denúncia per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, propietària d’eixe terreny. Per la seua part, el consistori remarca que, a banda de tallar camins comuns d’accés, suposa un perill per als usuaris de les instal·lacions, perquè “pot vindre una barrancà d’aigua i posar en perill les seues vides”, adverteix Duran.

En resposta a aquestes denúncies, CES Valencia Tour explica que la direcció del centre va proporcionar claus de l’enreixat perquè les afectades pogueren accedir a les terres. I, quant a les actuacions en el barranc, remarquen que han realitzat tasques de neteja i adequació per acabar amb “el niu de prostitució i drogues” i els “problemes d’abocaments d’escombraries incontrolades” que, segons la mercantil, suposava el barranc. “Li ho podem ensenyar a qui vulga. La nostra part està neta. Però, quan continues caminant, torna a ser tot un abocador”, asseguren.

Actualment, els expedients de l’Ajuntament i la denúncia de la Confederació han sigut elevats per a la seua resolució a la Generalitat Valenciana

Actualment, els expedients de l’Ajuntament i la denúncia de la Confederació han sigut elevats per a la seua resolució a la Generalitat Valenciana, ja que les construccions afecten diversos municipis. En concret, la major part dels terrenys on se situa CES Valencia Tour pertanyen al municipi de Godella, però hi ha zones que es troben en els termes de Bétera i València.

La investigació de les obres d’ampliació no sembla haver minvat per a res les expectatives de creixement del projecte CES Valencia Tour, que ja última els preparatius per als campionats d’hípica de la temporada entrant. El passat juliol es va aprovar la sol·licitud d’una nova DIC, per continuar ampliant les instal·lacions. Amb aquesta, pretenen ampliar les zones verdes, el nombre de places d’aparcament i, de nou, “s’executarà la cimentació que suportarà les construccions, de caràcter temporal i desmuntable, destinades a estabular cavalls”, segons s’exposa al document presentat. Per tant, aquesta vegada, si s’aprovara la nova DIC i la llicència d’obres, no suposarien cap irregularitat.

 

Debat sobre les Declaracions d’Interés Comunitari

Des del veïnat, qüestionen si la decisió d’aprovar una Declaració d’Interés Comunitari per ampliar un centre d’hípica de luxe realment revertirà en un benefici per al municipi. “Una DIC ha de contribuir al bé comú d’un poble, del conjunt de la societat, i no perquè quatre persones riques vinguen a fer negocis”, critica Caballero. I afegeix: “Si a tu t’agrada el camp i l’horta, vols conservar-la. Però, de sobte, veus com arrasen amb terres i camps, construeixen, munten grans focus i competicions… Canvies un entorn rústic per una romeria quasi continua”.

Per la seua banda, l’empresa defensa haver-se interessat per la millora de l’entorn, haver buscat treballadors per a treballar durant les temporades de competicions entre els aturats de Godella, així com formes de col·laboració amb l’Ajuntament. “Tot allò que siga esport, independentment de quin, és beneficiós per a qualsevol comunitat. No és una discoteca, no és un pub, no és una casa de cites… El que és esportiu és positiu”.

Des de l’Ajuntament, prefereixen no valorar en detall com afecta l’activitat de CES València al municipi. “Per la nostra banda, qualsevol activitat econòmica que respecte la legalitat és interessant per al poble. Però, sempre que respecte les lleis”, conclou Duran.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!