Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un grup de treballadores denuncia haver patit assetjament sexual a l’escorxador Esfosa de Vic

El 17 de setembre van presentar una denúncia per assetjaments sexuals contra un encarregat de l'empresa de neteja GCT Plus. Les denunciants exigeixen l'acomiadament immediat del denunciat

Roda de premsa on s'ha fet pública la denúncia de les treballadores | Aleix Auber

Montse Castañé denuncia portar quatre anys patint assetjament sexual per part d’un encarregat de l’empresa de neteja GCT Plus que té contractada l’escorxador de Vic on treballa, Esfosa. Com ella, diu, “hi ha moltes més dones que han estat assetjades per aquesta mateixa persona, que porta vint anys treballant a l’empresa, però que han anat callant per por. Però la bola s’ha fet massa grossa”, diu. Tant, que el dijous 17 de setembre Castañé i una altra treballadora van presentar una denúncia per assetjaments sexuals contra l’encarregat.

Les dones denuncien comentaris grollers, de naturalesa sexual, pressions i amenaces, acomiadaments, abusos de poder i fins i tot tocaments. “L’empresa li ha obert un expedient sancionador i té uns dies per presentar al·legacions”, diu Roser Iborra, membre de Càrnies en lluita, un grup de suport a les treballadores en lluita de la indústria càrnia d’Osona. “Nosaltres exigim l’acomiadament immediat i protecció per a les dones denunciants”, afegeix.

Un grup de treballadores denuncia haver patit assetjament sexual a l’escorxador Esfosa de Vic
Les dones denuncien comentaris grollers, de naturalesa sexual, pressions i amenaces, acomiadaments, abusos de poder i fins i tot tocaments |Aleix Auber

Castañé i Iborra asseguren que tenen constància que són moltes més dones les que han estat víctimes d’aquest assetjament, però que no han denunciat per por. “Volem donar una dimensió col·lectiva a la denúncia i que es converteixi en el final de la impunitat i el començament d’una lluita”, diu Iborra. “És una denúncia oberta. Esperem que moltes dones sentin que no estan soles i s’hi sumin”, afegeix Castañé.

“Volem donar una dimensió col·lectiva a la denúncia i que es converteixi en el final de la impunitat i el començament d’una lluita”, diu Iborra

No és un cas aïllat, ho diuen les xifres. Segons l’Enquesta de violència masclista realitzada pel Departament d’Interior de la Generalitat el 2016, les dades més recents sobre assetjament sexual i per raó de sexe a l’entorn laboral, una de cada cent dones ha patit rumors sobre la seva vida sexual o sexualitat, bromes obscenes dels seus companys, pressions per practicar sexe no desitjat, mirades lascives, gestos obscens, tocaments o arraconaments al lloc de treball. El mateix informe conclou que el 15,1% de les dones s’han sentit discriminades en el treball en matèria de salaris, de tipus de tasques a realitzar, de faltes de respecte o de faltes de valoració.

Com en el cas de l’assetjament a l’escorxador Esfosa, les xifres també detecten que moltes dones no denuncien per por a ser acomiadades. Les xifres de l’Enquesta de violència masclista demostren que els assetjadors sexuals o per raó de sexe en l’entorn laboral majoritàriament tenen una posició de superioritat o de poder respecte de la persona assetjada. El 64,2% són caps o superiors, el 28% són companys i el 8% clients o usuaris, i se solen apropar “a dones en situació de vulnerabilitat”, diu Castañé.

 

*Article publicat originalment a ‘El Setembre

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!