Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un jutge exculpa quatre agents de la Guàrdia Urbana que robaven productes als manters al·legant que "no tenen valor"

La Guàrdia Urbana de Barcelona manté la via administrativa i obre expedient disciplinari per falta greu o molt greu contra dos caporals i dos agents de la comissaria de Les Rambles

Agents de la Guàrdia Urbana expulsant venedors ambulants de la zona del Port Vell | Àngel Garcia

Quatre agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona adscrits al districte de Ciutat Vella han estat suspesos cautelarment de sou i feina per, presumptament, haver fet una “manipulació negligent” de productes provinents “del decomís de gènere abandonat de venda ambulant no autoritzada”, en paraules textuals del servei de premsa de l’Ajuntament de Barcelona. Una informació que ha avançat aquest matí El Matí de Catalunya Ràdio. Les fonts municipals consultades –a primera hora– no detallaven ni el dia dels fets ni l’acusació concreta, però puntualitzaven que un jutjat de Barcelona havia descartat la via penal contra els policies.

En la resolució judicial d’inadmissió de la denúncia presentada per la Unitat de Deontologia i Afers Interns de la Guàrdia Urbana també es diu que “no es pot parlar d’un perjudicat”

Segons ha pogut saber la Directa de fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la causa va recaure en el jutjat d’instrucció 6 de Barcelona i en va ordenar la inadmissió el passat 11 d’octubre. El jutge Miguel Ángel Tabarés Cabezón al·lega que no es pot acusar els agents d’un delicte de malversació en tant que “els béns apropiats no poden considerar-se patrimoni públic” i tampoc del delicte contra el patrimoni en tant que “no es pot parlar d’un perjudicat” i perquè “els productes falsificats es troben fora del mercat i no tenen valor econòmic constatable”.

Primera pàgina de l’auto d’inadmissió, on es confirmen els fets però la seva tipicitat penal |Arxiu

 

A l’atestat que consta a la causa judicial, redactat per la Unitat de Deontologia i Afers Interns de la Guàrdia Urbana, es detalla que els fets van passar el 5 d’agost de 2023 a la Rambla de Barcelona, quan “diversos agents van intervenir objectes –probablement de peces de roba– que tenien exposats persones que, en veure els agents, van fugir, deixant-los abandonats”. Segons Tabarés Cabezón, “es desconeix quins objectes van ser ocupats pels agents, així com la quantitat”, i malgrat la inadmissió per raons de tipicitat penal considera provat que “els quatre agents identificats van intervenir d’alguna manera en el presumpte repartiment de les peces de roba”.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, després de la inadmissió a tràmit de la denúncia, han informat que la Guàrdia Urbana ha incoat un expedient disciplinari per una falta greu o molt greu i “s’han pres mesures cautelars consistents en la suspensió de sou i feina”. Aclareixen que un cop es resolgui l’expedient “es determinarà la sanció”, més enllà de les mesures cautelars actuals.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!