Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una activista detinguda i set ferides durant un desnonament a Cardedeu

Els informes mèdics acrediten blaus, contusions, rascades i en un cas, un esquinç al canell. El desnonament es va executar sobre tres habitatges on hi vivien famílies vulnerables. En el mateix immoble, fins al setembre de 2022, s'allotjava el Centre Social Okupat L'Espora

Concentració a Granollers per exigir la llibertat de l'activista de la PAH detinguda a Cardedeu | Arxiu

Un esquinçament al canell, blaus a la cara, rascades i contusions al cos és el que es van endur set de les activistes que resistien pacíficament al desnonament de tres habitatges a Cardedeu ahir, 29 de maig. A més de les ferides, que ho acrediten amb informes mèdics, una persona que es trobava fora del cordó policial va ser detinguda i traslladada a la comissaria de Granollers, on cap a les tres de la tarda va quedar en llibertat acusada d’atemptat contra l’autoritat. Des de la PAH Cardedeu denuncien que quatre furgonetes de la unitat ARRO Metropolitana Nord de Mossos d’Esquadra van dur a terme el desnonament “amb violència”.

A l’immoble hi ha vuit pisos, però després del desnonament de tres famílies, ara només en queden cinc d’habitats, tots amb procediments judicials oberts

El jutjat de primera instància número 2 de Granollers havia ordenat tres desnonaments en un mateix bloc, que fins al passat mes de setembre allotjava el Centre Social Okupat L’Espora. Des de l’espai okupat per un grup de joves el 30 de novembre del 2018, havien començat a habilitar habitatges per a famílies en situació de vulnerabilitat vinculades a la PAH de Cardedeu. En total, hi ha vuit pisos, però després del desnonament de tres famílies, ara només en queden cinc d’habitats, tots amb procediments judicials oberts.

L’edifici ha passat per diverses mans: de CaixaBank a Coral Homes i, en l’actualitat, és propietat de JSC 2022 Gestión de Activos. L’empresa propietària està administrada per Jorge Serra Caila, des del desembre de 2022, dedicada al negoci immobiliari i amb seu a Madrid. A banda d’aquesta societat, Serra Caila n’administra una altra dedicada a la realització d’enquestes d’opinió pública, a Sant Andreu de Llavaneres, i és secretari d’una empresa que es dedica a la postproducció audiovisual amb seu a Barcelona. Una activista de la PAH Cardedeu explica que en el moment d’okupar el bloc, justament l’immoble va passar a mans del fons Coral Homes i que “era impossible contactar-hi”. Cap de les propietats han fet oferta de lloguer social, tal com estableix la llei.

A les tres de la tarda va quedar en llibertat, acusada del presumpte delicte d’atemptat a l’autoritat |Arxiu

 

Cap a les 8 del matí Mossos ja va desplegar el dispositiu policial i més d’una vintena d’activistes estaven preparades per resistir a la porta de l’immoble, assegudes a terra. Mentre els agents les retiraven amb una contundent aplicació de la tècnica de l’arrencacebes, un grup es concentrava fora del cordó policial. Blai Taberner, que acaba de ser elegit regidor per la CUP de Cardedeu, explica com l’han tractat dos agents de l’ARRO: “Quan ja m’havien retirat de davant el portal, un dels agents m’ha agafat retorçant-me el canell darrere l’espatlla fins on hi havia les furgonetes per identificar-me”. En imatges que han circulat per xarxes socials, es veu com l’agent –amb el número operatiu policial T6X439– no cessa malgrat que Taberner es queixa de dolor. Com a conseqüència, i després d’una radiografia al CUAP de Granollers, li han diagnosticat un esquinç. Hug Lucchetti, també regidor, compta amb un informe mèdic on s’acrediten diverses contusions: “Em van estirar el nas i la cara, tinc rascades, m’ha sortit un blau a prop de l’ull i als braços”, denuncia.

Mentre els agents feien l’arrencacebes, Joana, activista de la PAH Granollers, que era darrere del cordó policial, va ser detinguda. Segons la PAH, quan les activistes denunciaven el tracte que rebien, Mossos va intentar avançar el perímetre i és aleshores quan es va produir la detenció. La van llançar a terra i la van arrossegar fins a les furgonetes, moment en què es van produir cops amb les defenses contra els concentrats.

Les persones ferides estan recopilant els informes mèdics per decidir si interposen alguna denúncia. En total 38 persones han estat identificades i a la majoria se’ls va advertir que quedaven denunciades.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!