Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una branca d'una de les famílies més riques de Catalunya, darrere l'expulsió del veïnat d'un edifici a Barcelona

Col·lectius veïnals i pel dret a l'habitatge de Barcelona han ocupat aquest matí la seu de l'Institut Francis, de la família Mas-Beya Fradera perquè també és propietària d'un edifici del carrer Floridablanca del barri de Sant Antoni. Del bloc ja han estat expulsades tres famílies i ara una altra, formada per Alpha i Fran, està en perill, després que el seu contracte acabés el mes de juliol i no els hi hagin renovat. La propietat d'aquest productor cosmètic, conegut durant molts anys per esponsoritzar el popular consultori radiofònic d'Elena Francis, també està emparentada amb el clan Fradera, fundadors del grup cimenter Uniland que, segons el rànquing de la revista Forbes, ocupa el lloc 29 entre les grans fortunes catalanes

L'acció a l’Instituto de Belleza Francis del Sindicat de Llogateres | Freddy Davies

Quina relació té un centre de bellesa amb l’expulsió d’Alpha i Fran de casa seva? En aquest cas és estreta: la família Mas – Beya Fradera és alhora propietària de l’Instituto de Belleza Francis i del bloc del carrer Floridablanca 92 de Barcelona, d’on ja han marxat tres famílies i hi ha quatre habitatges buits. Per aquesta raó, avui diversos col·lectius veïnals i per la defensa del dret a l’habitatge han ocupat l’Institut de la Ronda Sant Pere, al centre de la ciutat. Exigeixen que la propietat negociï el cas d’Alpha i asseguren que no marxaran sense un compromís.

Entre el degoteig d’expulsions, ara és el torn d’Alpha i la seva família, a qui van rescindir el contracte el mes de juliol, però que tot i així, han seguit pagant la quota mensual de 860 euros als jutjats. Com tants altres edificis que viuen processos d’expulsió similars a Barcelona, el veïnat ha denunciat reiteradament la deixadesa de la propietat: baixants d’aigües residuals espatllats i canonades amb vuit vegades més plom del permès i termites, entre altres. Alpha ja ha interposat una demanda administrativa per assetjament immobiliari en considerar que és una manera de fer-los fora: “no li fa vergonya a la propietat tenir l’edifici així?”, es pregunta. En el seu cas van arribar al carrer Floridablanca l’any 2010, però assegura que hi ha famílies que hi han viscut fins a 25 anys. Per expulsar-nos, explica, “la propietat ens posa l’excusa que els pisos són per als familiars, però no han aparegut”.

Edifici del carrer Floridablanca 92, d’on volen expulsar Alpha i Fran |Freddy Davies

 

En aquest cas, la propietat de l’edifici està dividida en quatre, Ana Maria Fradera Bes i els seus tres fills. La mare va heretar per part de mare els negocis de bellesa i estètica, i per part de pare, ha continuat en el negoci immobiliari. De fet, l’Institut és el que va donar nom al programa radiofònic Consultori de Elena Francis, on una suposada experta resolia dubtes, consultes i confidències, però amb què, de pas, aprofitava per vendre els seus productes. Actualment doncs, conjuga les dues branques i és administradora única de cinc empreses i accionista de dues més. A més de l’empresa d’empreses d’estètica, Fradera Bes dirigeix Belcis SL, una societat que des del 1964 es dedica a l’activitat immobiliària, tant a través de la compravenda de terrenys com a la construcció, que el 2017 va tancar l’exercici amb més de 84.000 de beneficis nets. Curiosament, també figura com a directora executiva d’una societat que tot i anomenar-se Industrias farmacéuticas Maxean, segons el registre mercantil, també es dedica a la promoció immobiliària.

Entrada de l’Instituto de Belleza Francis |Freddy Davies

 

La història i els negocis familiars

La saga per part de pare és ben reconeguda en l’àmbit dels negocis i tot un puntal de la burgesia catalana del segle XX. La família Fradera se situa entre les 200 més riques de l’Estat espanyol i entre la primera quarantena de Catalunya, segons la revista Forbes. En concret, l’any 2016, ocupaven el lloc 29 entre les principals fortunes personals de Catalunya. L’imperi dels Fradera es va forjar a partir d’una fàbrica de rajoles que tenia una popular botiga al carrer de Pelai i més endavant, a principis dels segle XX, del  la cimentera Fradera (que als anys 70 va adoptar el nom d’Uniland) que té el seu principal centre extractiu a Vallcarca (Sitges). El 2006, a les portes de l’esclat de la bombolla immobiliària, va vendre la companyia i va invertir a Lumbier Inversiones. L’activitat de la nova societat era precisament invertir en altres empreses, entre les quals destaquen els negocis immobiliaris, fins i tot als Estats Units.

La saga per part de pare és ben reconeguda en l’àmbit dels negocis i tot un puntal de la burgesia catalana del segle XX. La família Fradera se situa entre les 200 més riques de l’Estat espanyol i entre la primera quarantena de Catalunya

Un dels membres del clan Fradera, Josep Fradera i Bustems, es va casar amb Francisca Bes Calbet, hereva de la firma de cosmètica Bel, que als anys 40 es va transformar en Institut Francis. Amb aquesta denominació comercial, l’any 1947 va començar a produir per a Ràdio Barcelona un consultori sentimental de gran èxit, que es va mantenir en antena fins el 1984. Adreçat exculsivament a un públic femení tot i que guionitzat per homes, el programa estava dinamitzat per una fictícia doctora Elena Francis, que adoctrinava les oients en la disciplina de la submissió marital de les dones.

El portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, ha assegurat que fa mesos que intenten negociar per arribar a un acord, però la propietat, assegura, no hi està disposada: “si no deixen dormir Alpha i Fran, nosaltres no els deixarem dormir”. L’ocupació ha acabat al voltant de dos quats de sis de la tarda, després que les plataformes veïnals hagin aconseguit forçar la propietat de l’immoble a una reunió amb la parella afectada, prevista per demà.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!