El passat primer de maig va començar la vaga de fam d’una vintena de presos per reclamar millores en les seves condicions de reclusió en els centres penitenciaris de l’Estat espanyol. L’objectiu era iniciar una primera acció coordinada entre tots els presos que participen de la proposta i els grups de suport per visibilitzar els dotze punts de la taula de reivindicacions.
L’atestat de denúncia elaborat pels Mossos ha permès al jutjat obrir un procediment penal pels càrrecs d’atemptat i resistència a l’autoritat, lesions, desobediència i risc per a la circulació
La vaga de fam dels presos –que va tenir una durada d’entre cinc i quinze dies– va recollir el suport d’una quarantena de persones que el 9 de maig van tallar l’avinguda Meridiana de Barcelona durant uns minuts per desplegar una pancarta solidària amb les vaguistes. Posteriorment, dues d’elles es van penjar del pont de Sarajevo mentre la resta intentava desplegar una pancarta des del pont. La ràpida arribada de nombroses dotacions de Mossos d’Esquadra, incloses unitats d’antidisturbis, van desactivar amb mà dura la protesta, detenint a dues manifestants i encapsulant i identificant-ne a la resta.
L’atestat de denúncia elaborat aquell dia pels Mossos d’Esquadra ha permès al jutjat d’instrucció número 31 obrir un procediment penal contra quinze d’elles pels càrrecs d’atemptat i resistència a l’autoritat, lesions, desobediència i risc per a la circulació. Mitjançant la llei de seguretat ciutadana 4/2015 (popularment coneguda com a llei mordassa), també s’ha obert una denúncia administrativa per manifestació no comunicada, desobediència, resistència i faltes de respecte i consideració cap als agents dels Mossos d’Esquadra. Entre les persones denunciades hi ha el periodista de la Directa Guille Larios, que es trobava al lloc dels fets cobrint la protesta en l’exercici de la seva activitat professional. Totes elles han estat citades a declarar els dies 20, 21 i 22 de juny a la Ciutat de la Justícia.