Els complexos industrials amb l’empremta principal de Repsol i British Petrolium a Tarragona i Castelló, respectivament, contaminen l’aire dels municipis de l’entorn. Aquest és el reportatge de la secció A Fons que obre la ‘Directa 456’ (versió pdf per a subscriptores). Aquí podeu formalitzar la vostra subscripció. Entitats com Cel Net, GEPEC o la plataforma Frenem la Contaminació exigeixen més controls i sancions a les empreses. Entrevistem Xavier Roca i Eva Gallego, investigadors del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya. En un estudi encarregat pels ajuntaments del Morell, Perafort i Puigdelfí, Vilallonga del Camp i Constantí van detectar episodis de contaminació per sobre dels llindars autoritzats. Un reportatge de Jesús Rodríguez i Paula Duran. Infografia de Pau Fabregat i Andreu Blanch. Fotografies de Núria Gebellí Guinjoan i Dídac Ramírez.
A la secció Miralls, Ivan Miró i Gemma Garcia parlen extensament amb l’activista i escriptor uruguaià Raúl Zibechi. Paraules d’anàlisi del nou escenari polític a l’Amèrica Llatina, alhora que s’endinsa en els canviants paradigmes dels moviments socials transformadors. Fotografies de Victor Serri.
L’espai Contrast que obre la secció Impressions posa el focus en el debat sobre la introducció del llop a les comarques pirinenques. Jaume Grau, d’Ecologistes en Acció, i Joan Guitart, d’Unió de Pagesos, exposen tota la bateria d’arguments a favor i en contra. Ho il·lustra una obra de What the Studio. A l’apartat Pàgina Oberta donem veu al Grup Promotor de Becàries de Col·laboració En Lluita UB amb l’article ‘Mà d’obra becària’, que s’acompanya d’una il·lustració de María Farré.
“Dones que estimaven la muntanya”, titula David Bou en un reportatge de la secció Cruïlla que ens transporta a les valls pirinenques del Pallars Sobirà. Tres projectes integrats exclusivament per dones fa temps que treballen per dinamitzar el món rural. Amb fotografies d’Ivet Eroles i Pepe Camps.
En l’àmbit internacional passem per Xile, Itàlia i Líbia. Nina Guiu ens explica la història de Macarena, membre del poble Maputxe que fou assassinada després de rebre amenaces per part d’una multinacional hidroelèctrica. Ara se n’ha reobert el cas. Sara Manisera des de la regió italiana de la Campània ens porta múltiples històries d’heroïcitat quotidiana. A pocs quilòmetres de Nàpols broten projectes socials i solidaris que contrasten amb un territori que fins ara estava sotmès per la màfia. Tanquem la secció amb l’anàlisi de Marc Español, que titula ‘Líbia, capital París’, que ja ens avança com és la continuista política internacional d’Emmanuel Macron.
I obrim la secció Expressions de la mà de Sàgar Malé. Amb ‘Terres de l’Ebre, terres de trànsit’ ens parla de llengua, terra i cultura amb Roser Royo, Emigdi Subirats, Santi Valldepérez, Joana Serret i Jordi Marsal, cinc personalitats ebrenques destacades. El relat literari emana de la ploma de Dani Bastús i ens arriba il·lustrat per Guillem Arderius. Les ressenyes són obra de David Palau, Enrique Martín Corrales i Eloi Latorre. Ens parlen, respectivament, dels llibres ‘Cosechas’ (Gustavo Duch), ‘El gesto absoluto. El caso Pablo Molano: una muerte política’ (Santiago López Petit) i ‘Manuel de Pedrolo. La llibertat insubornable’ (Bel Zaballa).
I arribem a la contraportada amb l’entrevista de Mariana Cantero a l’activista pel dret a l’avortament Teodora Vásquez. Ens trasllada a la dura realitat que es viu en aquest àmbit a El Salvador. Ha passat 10 anys a la presó per la mort de la seva filla en néixer. Amb fotografies de Montse Giralt.