Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Sindicat de Llogaters denuncia que la cooperativa d'habitatges de la UGT vol expulsar un veí per vendre un pis de protecció oficial

Una desena d'activistes ocupen durant unes hores el vestíbul de la seu del sindicat per reclamar una alternativa habitacional per a un veí de Sant Joan Despí que denuncia que, en vèncer-li el contracte de lloguer de cinc anys en règim de protecció oficial, la cooperativa Qualitat Habitatge Social, titulada per la UGT, no li vol renovar el contracte i li ofereix com a única alternativa la compra del pis

Una desena d’activistes del Sindicat de Llogaters –un col·lectiu que lluita contra els efectes de l’especulació immobiliària entre les residents a Barcelona i rodalia– han ocupat aquesta tarda el vestíbul de la seu central del sindicat UGT al barri del Raval de Barcelona: el motiu, exigir una solució habitacional per a Clemente, un veí de Sant Joan Despí (Baix Llobregat) el qual denuncia que la Cooperativa Qualitat Habitatge Social, titulada per aquesta organització sindical, no li vol renovar el contracte de lloguer del seu pis, al qual va accedir fa cinc amb anys, en règim de protecció oficial, pel qual abonava una quota mensual de 700 euros.

Fonts del Sindicat de Llogaters expliquen que, així que a Clemente li va expirar el seu contracte de lloguer, des de Qualitat Habitatge Social “no se li va oferir cap possibilitat de continuar en règim de lloguer, ni tan sols en un altre habitatge de la mateixa cooperativa”. Només se li oferia l’alternativa de la compra del pis, que sempre va dir que no podia assumir i, més endavant, li van comunicar que havia d’adquirir l’habitatge i una plaça d’aparcament que no estava inclosa en el contracte d’arrendament.

El passat divendres, 9 de juny, ja va tenir lloc una concentració a l’entrada de la seu sindical, mentre un grup d’activistes va intentar informar algun representant de la UGT de la situació de Clemente i de les negociacions que havien tingut lloc fins al moment amb la seva cooperativa adscrita. “L’única comunicació que hem rebut és dir-nos que s’havien vist obligats legalment a denunciar-lo”, expliquen des del col·lectiu. Avui s’ha repetit la protesta, amb l’ocupació de l’accés principal de la seu del sindicat, que ha acabat pacíficament poc abans de les 7 de la tarda.

Divendres passat activistes del Sindicat de Llogaters ja es van presentar a la seu de la UGT per explicar la situació de Clemente

 

La cooperativa Qualitat Habitatge Social es va posar en marxa fa 22 anys i des de la UGT es va presentar com una promotora que havia de garantir l’accés a l’habitatge d’obra nova i de qualitat en condicions assequibles per a famílies treballadores, majoritàriament afiliades a la UGT. Des del 1995, ha lliurat més de 3.000 claus en un centenar de promocions arreu de Catalunya. “No creiem que l’objectiu d’una cooperativa amb aquest objectiu sigui dedicar-se a vendre pisos aprofitant l’encariment del mercat, i tampoc entenem que el paper de la UGT sigui tan passiu en aquest cas i permeti les pràctiques de la cooperativa, tenint en compte que forma part de campanyes en defensa d’un habitatge digne”, s’apunta des del Sindicat de Llogateres.

La Cooperativa Qualitat i Habitatge ja arrossega algun episodi polèmic: l’any 2003 va vendre per 2,3 milions d’euros dos solars al mateix barri del Raval, que havia adquirit quatre anys abans per poc més de 500.000 euros, poc després que una modificació del Pla Especial de Reforma Interior (PERImarqués una reducció del 75% de la superfície que s’havia de destinar a habitatge protegit. Després de diversos canvis de mans, l’any 2016 va estar a punt d’iniciar-s’hi la construcció d’un hotel de luxe de la cadena Praktik, la llicència del qual finalment l’ajuntament va denegar.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!