Aquest dimarts el Parlament de Catalunya ha aprovat la creació d’una comissió d’investigació sobre els agents del Cos Nacional de la Policia espanyola infiltrats en moviments socials i polítics. És una iniciativa d’ERC, Junts, En Comú Podem i la CUP. Els quatre grups ho van sol·licitar mitjançant l’article 67.3 del Reglament, que permet que, si ho demanen com a mínim una tercera part dels diputats o tres grups parlamentaris, la Mesa creï automàticament una comissió d’investigació, sense que ho hagi de votar el ple. Els sol·licitants només poden formular una proposta vinculant d’aquest tipus un cop l’any. Ara, s’haurà de constituir i escollir els membres.
Les quatre formacions consideren que “s’han vulnerat múltiples drets fonamentals” i que “suposa una persecució política clara, emparada per l’Estat espanyol i il·legal, que no pot quedar impune”. Per aquests motius, el passat 22 de setembre, els partits van sol·licitar la creació de la comissió, que tindria una durada de nou mesos. Ajuntaments com els de Girona, Sant Julià de Ramis, Salt, Olot, Banyoles i Figueres, a través d’una moció, també van instar al Parlament a la creació d’aquesta comissió.
En roda de premsa, aquesta tarda, Xavier Pellicer, diputat i portaveu parlamentari de la CUP, ha anunciat que el seu grup tindrà la presidència de la comissió, càrrec que ostentarà la diputada Mar Ampurdanès. “Farem tot el que sigui possible per treballar per donar garanties de justícia, reparació i garanties de no repetició cap a les persones i col·lectius que han patit aquestes infiltracions”, ha expressat Pellicer.
Les quatre formacions consideren que “s’han vulnerat múltiples drets fonamentals” i que “suposa una persecució política clara, emparada per l’Estat espanyol i il·legal, que no pot quedar impune”
S’han destapat sis casos de policies espanyols infiltrats en l’activisme. En juny de 2022, aquest mitjà va publicar que el funcionari del Cos Nacional de Policia espanyola I. J. E. G., de 29 anys, sota la identitat falsa Marc Hernàndez Pon, havia militat durant dos anys a Resistim al Gòtic, al Casal Popular Lina Òdena i al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. Set mesos després, es destapava el segon cas: sota la identitat falsa de Daniel Hernàndez Pons, l’agent D. H. P. s’havia infiltrat durant tres anys en els moviments socials de Barcelona. Es va incorporar al centre social La Cinètika l’any 2020 i va establir relacions sexeafectives instrumentals amb dones que li facilitaven participar en assemblees, jornades i manifestacions. L’operació d’espionatge s’expandia fins a la ciutat de València, on l’agent del Cos Nacional de Policia espanyol R. M. F., amb la identitat falsa de Ramón Martínez Hernàndez, s’havia infiltrat durant dos anys en el moviment popular i antifeixista de València per mitjà de Cuidem Benimaclet i el centre social okupat anarquista l’Horta. L’agent del Cos Nacional de Policia espanyol Maria I. T. era la quarta espia descoberta de la mateixa promoció d’agents, la de l’any 2019. La seva missió d’espionatge va posar el focus en l’independentisme, l’antiracisme i el moviment per l’habitatge a Girona.
El mitjà de comunicació El Salto, el passat mes de març, feia pública la infiltració de la policia espanyola M.V.C.S. en diversos moviments socials de Madrid de l’entorn de l’ecologisme i els centres socials; i aquest setembre se sumava el sisè cas destapat fins al moment. Una investigació del Salto, amb la col·laboració de la Directa, permetia confirmar que l’agent Sergio G. A, sota la identitat falsa de Sergio Botana, s’havia infiltrat durant sis anys en els moviments socials de Madrid. Al llarg de la seva missió com a talp es va desplaçar a Catalunya per a participar en la defensa d’un col·legi electoral de Barcelona durant el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017 o en una manifestació antirepressiva el 2 de febrer de 2020.