Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

'Sergio', un talp policial en un col·legi electoral del referèndum de l'1 d'octubre

Una investigació del mitjà de comunicació 'El Salto', amb la col·laboració de la 'Directa', destapa la presència d'un infiltrat del Cos Nacional de Policia espanyol durant sis anys en l'activisme de Madrid. El talp també s'ha desplaçat en diverses ocasions a Catalunya

L'infiltrat Sergio Botana va participar a una manifestació antirepressiva celebrada a Barcelona el 2 de febrer de 2020 | Directa

Es destapa el sisè cas d’un policia espanyol infiltrat en l’activisme. Una investigació del mitjà de comunicació El Salto, amb la col·laboració de la Directa, ha permès confirmar que un agent de la 28a promoció del Cos Nacional de Policia espanyol s’ha infiltrat durant sis anys en els moviments socials de Madrid. Al llarg de la seva missió com a talp es va desplaçar a Catalunya per a participar en la defensa d’un col·legi electoral de Barcelona durant el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017 o en una manifestació antirepressiva el 2 de febrer de 2020. Es feia dir Sergio Botana, però la seva identitat real correspon al nom i les inicials Sergio G. A.

Es va infiltrar a Distrito 14 i al Moviment Antirepressiu de Madrid, on va mantenir relacions d’amistat i sexeafectives, arribant a compartir un pis amb un company de militància

Es va graduar a l’acadèmia de policia d’Àvila el 6 de juny de 2014, en presència del director general de la Policia Ignacio Cosidó, el secretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez i l’aleshores diputat provincial pel Partit Popular Pablo Casado. Uns mesos més tard, quan el Ministeri de l’Interior espanyol ja li havia atorgat un DNI fals amb el nom Sergio Manuel Botana Fernández, va aterrar a la capital de l’estat –provinent de Galícia–, concretament al barri de Moratalaz, per involucrar-se en l’activitat d’un banc d’aliments. Va participar en accions de desobediència civil i es va tancar en una oficina de Bankia de Madrid en el marc d’una protesta contra l’entitat bancària. Dos dels col·lectius on es va infiltrar són Distrito 14 i el Moviment Antirepressiu de Madrid (MAR). Diverses persones dels entorns activistes afectats han confirmat a El Salto que entre 2015 i 2021 Botana hauria mantingut relacions d’amistat i sexeafectives amb nombroses persones, i també hauria compartit habitatge amb un company de militància. Distrito 14 ha emès un comunicat en reacció a la revelació del nou cas d’infiltració.

Una pericial fisonòmica encarregada per El Salto ha determinat que “sense cap dubte les fotografies corresponen a una única i mateixa persona”. Es tracta de quatre imatges, dues de la seva faceta com activista i altres dues corresponents a la jura del càrrec com a policia i en una cursa atlètica en què va participar sota la identitat real. L’informe del pèrit ha trobat onze punts de coincidència en l’àrea del rostre analitzada, a més d’una plena coincidència en les proporcions facials.

Durant els sis anys d’infiltració a Madrid, Sergio Botana s’hauria desplaçat en diverses ocasions a Catalunya |Lluís Brunet

 

Dos dels episodis on el talp va fer acte de presència a Catalunya van coincidir amb moments rellevants del procés independentista. L’1 d’octubre de 2017 es va traslladar a Barcelona amb un grup d’activistes de Madrid per participar en la defensa d’un dels col·legis electorals del referèndum, l’ubicat a l’escola El Carmel del districte d’Horta-Guinardó de Barcelona. En el mateix centre i sota l’organització del Comitè de Defensa del Referèndum (CDR) també s’hi va aplegar des de la nit del 30 de setembre un grup solidari provinent d’Euskal Herria. En aquest centre de votació no es va produir cap intervenció dels antiavalots, però la tensió hi va ser present al llarg del matí, sobretot quan arribaven imatges i testimonis de les càrregues policials a les escoles FEDAC i Mare Nostrum, situades a pocs centenars de metres. Qui sí que va visitar el col·legi electoral fou una delegació d’observadors internacionals encapçalada per l’eurodiputat Mark Demesmaeker, que fou ovacionada pels votants.

L’infiltrat es va fotografiar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, juntament amb altres manifestants que sostenien un cartell on es llegia el lema “Teixint la República”

Tres anys més tard, el 2 de febrer de 2020, Sergio Botana es va traslladar a Barcelona per participar en una manifestació antirepressiva. L’infiltrat es va fotografiar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) –a tocar de l’Arc del Triomf–, juntament amb altres manifestants que sostenien un cartell on es llegia el lema “Teixint la República”. Aquell migdia centenars de persones havien recorregut el centre de la ciutat fins a arribar a les portes del TSJC. Sota el lema “Absolució encausades” la marxa es va celebrar tres dies abans de l’inici del judici contra catorze persones que el 23 de febrer de 2018 s’havien encadenat a les escales del Palau de Justícia, on té la seva seu el TSJC, convocades pel CDR Catalunya.

A diferència dels casos de Marc Hernández (Barcelona), Dani Hernández (Barcelona), Ramón Martínez (València) i Maria Amengual (Girona), destapats per la Directa al llarg de l’últim any, Sergio Botana no pertany a la 33a promoció policial, sinó que es va graduar a l’acadèmia d’Àvila cinc anys abans, en plena ressaca del moviment del 15-M. Per contra, el cas de Mavi, destapat per El Salto enguany, correspondria a una promoció posterior, la que es va graduar el mes de juny de 2022.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!