El reportatge "Infiltrats", que desvela els patrons, els impactes i els errors de les operacions d’infiltració policial, s’emetrà el diumenge 12 de gener a les 22:05 al programa '30 minuts' de 3Cat i és el resultat de tres anys d’investigacions
Després de tres anys d’investigacions periodístiques per part de l’equip de la Directa, les infiltracions policials als moviments socials arriben a la televisió pública de Catalunya el diumenge 12 de gener a la nit. “Infiltrats” és una producció de 3Cat amb la col·laboració de la Directa i de Polar Star Films.
Amb una hora de durada, el reportatge audiovisual dona detalls del modus operandi i els patrons comuns dels policies, alhora que obre el debat sobre els límits d’aquesta mena d’operacions. A més, per primera vegada, es donen a conèixer alguns dels errors que els policies infiltrats van cometre i que van ser claus per descobrir-los.
Realitzat els darrers mesos, el reportatge del ‘30 minuts’ consta d’una vintena d’entrevistes a activistes, testimonis, advocats, psiquiatres, experts i policies
Realitzat els darrers mesos, el reportatge del 30 minuts inclou una vintena d’entrevistes a activistes, testimonis, advocats, psiquiatres, experts i policies. Per fer-lo, l’equip, dirigit per Gemma Garcia Fàbrega i Sònia Calvó Carrió, s’ha desplaçat arreu dels Països Catalans (Barcelona, Girona, Tarragona, València, Mallorca i Menorca) i Madrid. També s’ha comptat amb la col·laboració de la productora audiovisual Polar Star Films. Per primera vegada, parlen directament diverses persones afectades de tots els casos d’infiltració descoberts fins ara als Països Catalans.
Quatre talps als moviments socials
El reportatge explica com, a principis de 2020, tot just després de les mobilitzacions de la tardor de 2019 contra la sentència del procés, almenys quatre agents del Cos Nacional de Policia s’infiltren als moviments socials dels Països Catalans. Sota identitats falses, Maria Perelló aterra a Girona; Ramon Martínez, a València, i Daniel Hernàndez i Marc Hernàndez, a Barcelona.
Tots quatre formen part de la 33a promoció de l’Escola de Policia d’Àvila i actuen sota les ordres de la Comissaria General d’Informació, el servei d’intel·ligència del Cos Nacional de Policia. Les seves funcions són “la captació, la recepció i el tractament d’informació per a l’ordre i la seguretat pública”. Les instal·lacions es troben en un gran complex policial al barri madrileny de Canillas. Totes les actuacions estan sota la mordassa de la Llei sobre secrets oficials.
Els infiltrats es matriculen a la universitat i ocupen places públiques amb una identitat falsa, lideren accions de sabotatge i mantenen relacions sexoafectives
En el marc de les operacions, els infiltrats es matriculen a la universitat i ocupen places públiques, lideren accions de sabotatge, assisteixen a una reunió amb advocats per definir l’estratègia de defensa d’un activista i mantenen relacions sexoafectives.
El Marc aconsegueix vincular-se a l’esquerra independentista a través de la universitat i també gràcies a l’aval de la seva participació en un col·lectiu pel dret a l’habitatge del barri Gòtic de Barcelona. A València, el Ramon lidera accions de sabotatge, un rol que per l’advocada d’Alerta Solidària Maria Josep Martínez és una manera de legitimar-se i no alçar cap mena de sospita.
El Dani encadena i superposa relacions amb dones de diferents projectes polítics de Barcelona com a “mètode” d’infiltració, segons l’advocada Laia Serra. La Maria estableix una llarga relació amb el militant gironí Òscar Campos, per a qui esdevé “un puntal incondicional”.
De fet, l’agent del Cos Nacional de Policia espanyola Maria I. T. va ser la quarta espia descoberta de la promoció del 2019 i un dels casos que va tenir més ressò mediàtic. Òscar Campos va visitar la casa familiar de la Maria del barri d’Establiments de Palma, on mare i filla van mentir sobre l’activitat laboral de la infiltrada.
La Maria va ser l’única que va presentar la seva família real i ara encara es desconeix per què ho va fer: si va ser una iniciativa pròpia o seguia ordres dels seus superiors
La mare va establir una relació telefònica estreta amb l’espiat i el seu entorn de Girona, amb qui va compartir moments íntims. De fet, la Maria va ser l’única que va presentar la seva família real i ara encara es desconeix per què ho va fer: si va ser una iniciativa pròpia o seguia ordres dels seus superiors.
El reportatge també fa referència als casos d’infiltració policial que hi ha hagut a Madrid i el cas britànic, conegut amb el nom de Spycops Scandal. Més d’un centenar de policies van espiar més d’un miler de grups polítics d’esquerres, van mantenir relacions sexoafectives i, fins i tot, en algun cas, van arribar a tenir fills.
Tortura i maltractament
“El moment de descobrir que el Marc era un infiltrat va ser molt dur i molt fort, de pensar que tot el que havíem anat teixint aquells dos anys es trencava, i també vam sentir por i ràbia de no entendre per què ens havien fet això a nosaltres”. Així relata Guillem Ortega, activista i militant del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el que va comportar descobrir que el company de classe que coneixien no existia i era un policia infiltrat.
De fet, pel psiquiatre i director del Centre Sira, Pau Pérez-Sales, es tracta de situacions de maltractament o de tortura: “Ha d’haver-hi un patiment greu, una intencionalitat, un propòsit d’obtenir informació, de castigar, d’humiliar o de discriminar, i ho ha de fer un funcionari de l’Estat”. Segons Pérez-Sales, tots quatre supòsits es donen en els casos d’infiltracions objecte del reportatge.
Arran dels casos d’infiltració policial descoberts, persones i col·lectius afectats han presentat diverses querelles. Totes elles coincideixen a acusar els agents i els seus comandaments d’un delicte de tortura i maltractament, i revelació de secrets, entre d’altres.
El valor del periodisme d’investigació
El reportatge és el resultat final d’anys d’investigacions periodístiques. De fet, la Directa va descobrir els quatre casos gràcies a la feina d’un equip d’investigació format per Gemma Garcia Fàbrega, Jesús Rodríguez Sellés, Ester Fayos, Irene Molina, David Bou i Marc Iglesias Colomer. És la feina persistent, minuciosa i a llarg termini d’aquest equip el que ha fet possible el reportatge del 30 minuts de 3Cat “Infiltrats”, que s’estrena el pròxim diumenge 12 de gener.
A més, la investigació, coneguda amb el nom d’“Espionatge d’Estat”, va guanyar el 9è premi de periodisme d’investigació Ramon Barnils el novembre de 2023
A més, la investigació, coneguda amb el nom d’“Espionatge d’Estat”, va guanyar el 9è premi de periodisme d’investigació Ramon Barnils el novembre de 2023. El jurat va valorar especialment el rigor, les tècniques d’investigació i l’impacte social de les informacions, a més de l’impacte polític i social de la investigació.
En molts moments, la investigació no hauria estat possible sense la confiança i la col·laboració de col·lectius, organitzacions i persones afectades, així com advocades i altres persones anònimes que, amb absoluta discreció, van donar un cop de mà quan va ser necessari.
Gràcies a això, el juny de 2022, va sortir a la llum el primer cas d’infiltracions policials que destapava la Directa. El policia I. J. E. G., de 29 anys, sota la identitat falsa de Marc Hernàndez Pons, es va infiltrar a l’esquerra independentista i al moviment pel dret a l’habitatge. Arran d’aquest cas, per primera vegada, el Ministeri de l’Interior va reconèixer i justificar les operacions d’infiltració policial als moviments socials.