Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Activistes ocupen l’agència de la Generalitat ACCIÓ per reclamar al Govern que talli les relacions amb l’Estat d’Israel 

Denuncien que l’organisme públic encarregat de promoure la internacionalització de negocis catalans incentiva vincles amb empreses i institucions beneficiades de les polítiques d’ocupació i apartheid israelianes. Demanen el tancament de l'oficina d'ACCIÓ a Tel-Aviv, la fi de les relacions comercials amb Israel, així com de la repressió contra el moviment propalestí. La protesta s’emmarca en una jornada d’acció internacional en solidaritat amb Palestina

Protesta a la seu d'ACCIÓ, l’organisme públic encarregat de promoure la internacionalització de negocis catalans que, segons denuncien, incentiva vincles amb empreses i institucions israelianes | Victor Serri

“La Gene patrocina, Israel assassina”. “Generalitat, prou complicitat”. Són els missatges que una cinquantena d’activistes han fet entrar a l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa-ACCIÓ, ubicada al número 129 del passeig de Gràcia, als Jardinets de Gràcia, on s’ha concentrat una altra cinquantena de persones. El moviment en solidaritat amb Palestina ha escollit aquest organisme, que penja del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, per denunciar la violència de l’Estat israelià contra la població palestina i per apuntar “complicitats” que, segons identifiquen, la sostenen. L’acció ha estat organitzada pel moviment Prou Complicitat amb Israel i diversos col·lectius en defensa de l’habitatge.

Per les membres del moviment en solidaritat amb Palestina, ACCIÓ, encarregada de millorar factors com la internacionalització d’empreses catalanes, és una mostra de les “complicitats”, en aquest cas, del govern català. Denuncien que ni els indicis de crims de guerra i genocidi que investiga el Tribunal Penal Internacional no hagin alterat la política d’incentivar a invertir a Israel. Ni, en general, les relacions de la Generalitat amb l’Estat sota el govern de Benjamin Netanyahu.

Segons les investigadores, ACCIÓ “ha col·laborat en contextos molt delicats en termes de vulneració de drets humans”

“Som aquí per assenyalar que la Generalitat de Catalunya no ha dictat cap mesura concreta ni urgent per aturar el genocidi o la complicitat d’Israel amb el genocidi palestí. Estem demanant que ACCIÓ tanqui la seu a Tel-Aviv, que la Generalitat de Catalunya acabi les relacions amb Israel i que s’acabi amb la repressió al moviment per Palestina”, ha exposat Alys Sansom, de Prou Complicitat, a la Directa. Per la seva part, el Sindicat de Llogateres ha publicat un comunicat en què també demana que els partits polítics amb representació parlamentària es comprometin públicament a incloure aquestes reivindicacions en qualsevol pacte de governabilitat a Catalunya.

Les manifestants han penjat de la façana de l’edifici set fotografies de grans dimensions de la massacre a Gaza. Una hora després de l’inici de la protesta, quatre patrulles i set furgonetes de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d’Esquadra han arribat i se l’han mirada des de la distància. Al llarg de tot el matí s’han organitzat diverses activitats, com una performance en solidaritat amb les persones preses palestines, una xerrada sobre els vincles d’ACCIÓ amb l’apartheid israelià i un dinar popular. Els Mossos han irromput a l’ocupació de l’oficina d’ACCIÓ a empentes i cops de porra, just quan es feia la performance. Finalment, la quarantena de manifestants que havien quedat bloquejades pels Mossos a l’interior de l’oficina han estat desallotjades sense identificacions, gràcies a la pressió exercida per la protesta de l’exterior.

Els Mossos han irromput a empentes i cops de porra, just quan es feia la performance en solidaritat amb les preses palestines 

Un recent informe de l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània que analitza el paper d’ACCIÓ en les relacions econòmiques entre Catalunya i Israel, recull que, des del 2010, s’han anat consolidant i convertint l’Estat d’Israel en un “país estratègic”. En l’acompanyament empresarial, segons les investigadores, ACCIÓ “ha col·laborat en contextos molt delicats en termes de vulneració de drets humans”. Ho exemplifiquen amb l’empresa catalana PAL Robotics, especialitzada en robòtica, que ha disposat dels serveis d’ACCIÓ per aconseguir finançament europeu i arran d’això ha desenvolupat projectes amb empreses i institucions amb vincles amb l’exèrcit israelià.

Activistes propalestines ocupen la seu d’ACCIÓ de la Generalitat |Victor Serri

 

Les autores de l’informe remarquen, de fet, que l’ecosistema empresarial israelià “està contaminat per una economia d’apartheid” i “no es pot entendre sense l’ocupació de territori palestí”, com, recorden, ja van documentar les Nacions Unides i també organitzacions com Amnistia Internacional i Human Rights Watch. L’informe recull que en assentaments industrials il·legals situats a Cisjordània hi ha centres de recerca i desenvolupament industrial i tecnològic.

També denuncien que en aquestes zones es desenvolupen activitats que depenen de l’extracció de recursos naturals de Palestina i que el govern d’Israel utilitza el territori palestí com un “laboratori” d’armes i tecnologia, per posar-les al mercat amb l’etiqueta de “Provades en combat”.

L’ocupació simbòlica de la seu d’aquesta agència pública se suma a les accions de protesta per pressionar els governs i institucions públiques a tallar tota relació, política, econòmica i acadèmica, amb l’Estat d’Israel, amb l’objectiu de forçar l’alto el foc a Gaza, així com per revertir les dècades de polítiques d’apartheid que la població hi pateix.


Jornada d’acció global en record de la “Catàstrofe”

L’acció d’avui s’emmarca en una jornada de mobilització internacional “contra el genocidi del poble palestí”, que coincideix amb el dia en record de la Nakba, la “Catàstrofe”.

El dret al retorn de la població palestina està reconegut internacionalment amb la resolució 194 de l’ONU

El 15 de maig és la data que fa més de set dècades, el 1948, es va crear l’Estat d’Israel i va expulsar 700.000 persones de la Palestina històrica. L’impacte de la Nakba no ha quedat enrere i, avui, prop de vuit dècades després, són més de cinc milions de refugiades palestines, les generacions descendents de les expulsades, les que viuen en campaments, dins del mateix territori o en altres països, com Síria, el Líban i Jordània; “en ciutats devastades per bombardejos, zones sotmeses a bloqueig militar, desproveïdes de les condicions mínimes per una vida digna”, afirmen des de les mateixes Nacions Unides.

El dret al retorn de la població palestina està reconegut internacionalment amb la resolució 194 de l’ONU, que estableix que les refugiades palestines han de poder tornar a les seves cases i terres i que les que decideixin no tornar-hi, han de ser compensades pels béns.

 

També avui, dins de la jornada internacional per Palestina, hi ha convocada una vaga estudiantil, tant a secundària com a les universitats. Les participants en l’acampada de la Universitat de Barcelona, iniciada fa més d’una setmana, el 6 de maig, han convocat una manifestació a les 12, a la plaça Universitat. Durant la tarda hi ha també convocatòries a diverses localitats del país per commemorar la Nakba, alhora que per denunciar que la catàstrofe del poble palestí està lluny de ser només part de la història.

Dins de la jornada internacional per Palestina, hi ha convocada una vaga estudiantil, tant a secundària com a les universitats

Fa mesos que la demanda d’aïllar l’Estat israelià es fa sentir amb constància, i en expansió, a través de diverses mobilitzacions de la societat civil: des de la jornada de vaga del 7 de febrer, passant per reiterades multitudinàries manifestacions en nombroses ciutats de l’Estat i una vaga de fam de veteranes activistes, a l’onada internacional d’acampades universitàries, amb algun èxit ja a l’esquena.

Ho és el compromís de la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats espanyoles (Crue) de trencar les relacions acadèmiques amb universitats o centres formatius de l’Estat d’Israel que “no hagin expressat un ferm compromís amb el compliment del dret internacional humanitari”. Ara bé, les acampades es mantenen per pressionar fins a fer efectiu el trencament de relacions, i afermar, així, un pas en el camí que exigeixen que facin també el proper govern català i l’espanyol.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU