Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Alliberat un edifici d’Adif a Tarragona per oferir llars a famílies en situacions d'emergència habitacional

El Sindicat d'Habitatge de Tarragona va ocupar fa unes setmanes el bloc, el primer que obre a la ciutat. Per ara, hi viuen tres famílies amb criatures, a les quals els serveis socials no havien proveït un sostre estable després de quedar-se sense casa

| Arxiu

El Sindicat d’Habitatge de Tarragona ha alliberat el primer edifici de la ciutat per acollir famílies en situacions de vulnerabilitat. “El Puntal”, com l’han batejat, fa unes setmanes que s’ha convertit en la casa de tres famílies amb infants. “Es tractava de tres casos urgents, en situacions molt precàries i que necessitaven reallotjament”, explica Júlia, membre del col·lectiu. 

Per ara, a l’edifici hi ha un pis més habilitat per emergències; “quan ens arriben famílies que, d’un dia per un altre, es troben sense res”, descriu l’activista. Són un total de vuit els pisos que pot arribar a oferir el bloc.

L’edifici compta amb un pis més, preparat per acollir urgències que arriben al col·lectiu, majoritàriament, arran de desnonaments, i confien a poder-ne anar habilitant altres

El Sindicat confia poder-los anar habilitant i sumar-los a la resposta que vol oferir a famílies sense llar, majoritàriament afectades per desnonaments, i a les quals els serveis socials no ofereixen alternatives estables. 

“En els casos de les tres famílies que viuen a ‘El Puntal’, el que els oferien eren uns dies de pensió, és a dir, que no els garantien una solució a la necessitat d’habitatge, fins i tot tractant-se de persones amb menors a càrrec”, lamenta Júlia. 

Feia una dècada que aquest edifici, propietat d’Adif, empresa pública que penja del Ministeri de Transports, estava buit. Situat al número 64 del carrer Pere Martell, al barri del Serrallo, és un antic bloc d’apartaments de treballadors ferroviaris. Segons ha destacat el Sindicat, seguint dades de l’Ajuntament, hi ha 7.000 pisos buits a Tarragona, 1.200 dels quals, propietat d’entitats bancàries. 

“Tant aquest edifici com el del costat són de la mateixa propietat, buits des de fa molts anys, alhora que a Tarragona hi ha una gran necessitat d’habitatge; és una ciutat que s’està gentrificant molt”, denuncia Júlia. 

“A Tarragona hi ha una gran necessitat d’habitatge, és una ciutat que s’està gentrificant molt”, denuncia Júlia, membre del Sindicat d’Habitatge 

En aquest escenari, el Sindicat de l’Habitatge destaca que l’alliberament d’edificis com ha estat el d’“El Puntal” és valuós per la resposta en situacions d’emergència que aporta. I, en aquest cas, també perquè oferirà un punt de trobada social, que pot afavorir l’articulació en defensa del dret a l’habitatge a Tarragona. A partir d’ara és l’espai on el Sindicat ha situat la seu per les assemblees.

El col·lectiu denuncia que la mitjana de desnonaments a la ciutat és de tres cada dia. “La nova llei de regulació dels lloguers només és un pedaç, i feta la llei, feta la trampa: els propietaris i rendistes estan utilitzant un forat legal per treure els lloguers del mercat de lloguer ‘normal’ i fer-ne pisos turístics o lloguers de temporada”, denuncia el Sindicat.

“No és gaire difícil veure que d’aquí a poc temps, si no fem res, el centre de Tarragona patirà una situació semblant al barri de Ciutat Vella de Barcelona, cosa que està significant l’expulsió de moltes persones”, afegeixen des del col·lectiu, que ha denunciat que també els barris de Ponent pateixen “de manera molt cruenta” l’emergència dels desnonaments.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!