Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Desnonament d'una família en situació de vulnerabilitat derivada de la covid-19

La família afectada viu amb uns ingressos de 502 euros mensuals perquè una de les integrants va entrar en ERTO el març de 2020 i un altre es va quedar sense feina, però la jutge ha decidit, després d'un període de pròrroga, tirar endavant el desnonament. Agents d'ARRO de Mossos d'Esquadra han esbotzat la porta que havien blindat i falcat, després de retirar amb el mètode d'arrencar cebes totes les activistes que eren davant el portal

Dispositiu dels Mossos a la porteria del pis amb ordre de desnonament | Gemma Garcia

Tenen clar que volen resistir fins al final i s’han preparat per fer-ho amb el Sindicat de Barri de Poble-sec. La bandera del col·lectiu ja oneja al balcó, en una taula hi ha confeti, purpurina i farina, i la porta de casa seva està blindada amb una planxa de metall coberta amb fusta i unes barres de ferro que la falquen. Són Ganna i Fabio, i des del 2018 viuen al número 65 del carrer de la Creu dels Molers del barri de Poble-sec de Barcelona. Van signar un contracte de lloguer  de 850 euros al mes, però a conseqüència de la covid, Ganna va entrar en ERTO el 16 de març de 2020 i Fabio explica que era artesà i es va quedar sense feina. A l’habitatge hi viuen amb dos fills, un d’ells menor d’edat quan va començar tot el procediment judicial. Malgrat que la seva situació econòmica de vulnerabilitat acreditada deriva de la pandèmia, i trobar-se a l’espera d’un pis a la mesa d’emergència, finalment el jutjat de primera instància número 55 de Barcelona ha ordenat el desnonament per avui, 14 de febrer.

 

 

Fins al 28 de febrer de 2022, el reial decret llei 11/2020 permet suspendre els desnonaments de persones arrendatàries que es trobin en situacions de vulnerabilitat, però la jutge ha decidit tirar endavant el llançament, després d’un parell d’ajornaments. Actualment, la família només té uns ingressos de 502,95 euros i un deute de 5.136 euros. Tot i que la propietat no entra en la definició de gran tenidor  –més de deu habitatges–, el Sindicat assegura que a banda del pis de Ganna i Fabio, en té quatre més i tres pàrquings.

Des de dos quarts de deu del matí, veïns i veïnes s’han anat agrupant davant l’immoble i algunes persones han col·locat contenidors a banda i banda del carrer i han desplegat pancartes

Ganna i Fabio lamenten que la propietat mai ha volgut negociar res ni comprendre la seva situació. “Es va negar a negociar cap pròrroga de les quotes mensuals durant la pandèmia”, explica Fabio. De fet, asseguren que  ha rebutjat també l’ajuda del programa Reallotgem, amb què la Generalitat de Catalunya ofereix un contracte de lloguer a la propietat per aturar el desnonament imminent i mantenir les famílies en el seu habitatge. A més, segons Fabio, fins i tot la Generalitat oferia saldar sis mesos de deute i ells es comprometien a anar retornant la resta a poc a poc.

 

A primera hora del matí, una furgoneta de l’ARRO de Mossos d’Esquadra ja ha passat per davant de l’habitatge, però encara no hi havia ningú concentrat. Ha sigut a partir de quarts de deu del matí, quan veïns i veïnes s’han anat agrupant davant l’immoble i algunes han col·locat contenidors a banda i banda del carrer i han desplegat pancartes. Ha corregut la notícia que un desnonament de Cerberus al barri del Raval s’havia ajornat un mes, però la comitiva judicial ha comunicat a la família que el llançament a Creu dels Molers no se suspendria.

A dalt del pis, Emma, membre del Sindicat, fa costat a Ganna: “Almenys, que no ens robin la dignitat, per això resistim encara que potser no guanyarem”. Ella amb tres criatures menors d’edat també té obert un procediment judicial. La propietat no va voler renovar el contracte de lloguer, quan el seu company ja estava en ERTO i ella no té feina; també tenen informe de vulnerabilitat. “El més important és la resistència al carrer, a la porta, perquè un cop ja són a dalt, sabem que acabaran entrant”, explica mentre va llançant consignes pel megàfon des del balcó.

El Sindicat de Barri de Poble-sec ha convocat les veïnes a concentrar-se davant el portal |Axel John Miranda

 

A dos quarts d’una, vuit furgonetes de l’ARRO de Mossos d’Esquadra han arribat a l’immoble, han acordonat el carrer i han començat a fer l’arranca cebes per retirar les activistes que resistien davant el portal. Totes han estat identificades, una de les últimes, una dona amb cadira de rodes. L’intèrfon ha començat a sonar, mentre des de baix una agent cridava al veïnat que algú obrís la porta de l’escala. Finalment, la policia ha pogut accedir a l’immoble.

De seguida s’han començat a escoltar cops a la porta, un so de serra radial i ordres policials d’obrir-la. En una habitació hi havia els dos fills de la Ganna i al menjador ella s’abraçava a Emma. Només una hora després de començar a fer fora la gent del portal, els agents antidisturbis han aconseguit esbotzar la porta del pis amb un ariet, tot i que estava blindada i falcada. Just en entrar, quan encara hi havia una nevera que els barrava el pas, han ordenat a la premsa d’abandonar el pis i han tots els professionals de denunciar-los amb llei mordassa. S’han viscut moments de forta tensió quan alguns agents han entrat a l’habitació on hi havia els fills de Ganna, que hi ha anat corrent, cridant que no els fessin res i ha assegurat que saltaria pel balcó. Aleshores, la policia ha fet forta tots els periodistes, que han estat identificats a l’escala.

Durant més de mitja hora han retingut Ganna dins l’habtiatge i un dels seus fills davant l’immoble. Mentrestant, fora del cordó policial, Fabio ha explicat que el Servei d’Intervenció en situacions de  Pèrdua de l’Habitatge o Ocupacions (SIPHO) li ha comentat que potser trobaven una pensió on allotjar-los provisionalment.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!