Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Amor en un desert de guerra

A mig camí entre la novel·la i l’assaig històric, 'La enfermera del desierto' ens acosta a la vida d’aquesta parella de joves que, venint de mons ben diferents, acaba coincidint a Tenerife just quan el govern espanyol abandona la seva penúltima colònia

És difícil parlar de tendresa quan el drama sacseja tot un poble. Sembla que en aquests instants l’únic interès sigui sobreviure a tanta adversitat, però Jorge Molinero aconsegueix donar-li la volta amb les perícies d’un infermer sahrauí i una infermera catalana que, moguts pel seu compromís amb les llibertats, es troben i s’enamoren en el moment més inestable de les seves vides. Es tracta de Buel·la Emhamed i Montserrat Aizcorbe, de qui l’autor repassa les biografies a cavall de les vicissituds que el Sàhara va patir en mans dels legionaris espanyols i la posterior ocupació del Marroc l’any 1976.

A mig camí entre la novel·la i l’assaig històric, La enfermera del desierto ens acosta a la vida d’aquesta parella de joves que, venint de mons ben diferents, acaba coincidint a Tenerife just quan el govern espanyol abandona la seva penúltima colònia –la província 53– perquè el règim de Hassan II l’ocupi a sang i foc.

El relat, incisiu i amarat en mil matisos, revela les claus d’una descolonització avortada de forma abrupta, alhora que ens ofereix la bellesa que suposa, per Buel·la i Montserrat, compartir les seves inquietuds fins a les últimes conseqüències

L’obra enllaça tota mena de personatges i cròniques que ens anticipen les calamitats, formant un trencaclosques on, per damunt de tot, sobresurt la memòria heroica d’un poble que aspira a autodeterminar-se i la traïció d’un estat que, amb Franco agonitzant al llit, va desoir les demandes de les Nacions Unides fins a permetre que, un any després, la dictadura alauita ocupés el Sàhara de forma cruel i salvatge.

El relat, incisiu i amarat en mil matisos, revela les claus d’una descolonització avortada de forma abrupta, alhora que ens ofereix la bellesa que suposa, per Buel·la i Montserrat, compartir les seves inquietuds fins a les últimes conseqüències.

Malgrat que la mort planeja en tot moment, el llibre esdevé un al·legat a favor de la vida, del poble sahrauí i de la passió d’un noi i una noia entossudits a participar d’una lluita que creuen noble i justa.

Article publicat al número 507 publicación número 507 de la Directa

LLIBRE

'La enfermera del desierto'
Jorge Molinero Huguet
Ediciones Carena, 2019
298 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!