Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 507?

Obrim portada amb un reportatge sobre les esglésies evangèliques pentecostals, que muten en una transnacional reaccionària que impulsa líders polítics d’extrema dreta i s’enfronta al feminisme i el moviment LGTBIQ. També entrevistem l'historiador i doctor en Ciència Política Fermí Rubiralta sobre la gènesi i l’evolució de l'independentisme català

Les esglésies evangèliques pentecostals han esdevingut un dels vaixells insígnia del poder global ultraconservador, i han impulsat l’arribada al poder de líders de l’extrema dreta com Jair Bolsonaro. Un reportatge de Berta Camprubí, Albert Alexandre i Tomy Morales. Amb infografia de Pau Fabregat i portada de Maria Conill.

Establert al barri de Santutxu de Bilbao, Fermí Rubiralta (l’Hospitalet de Llobregat, 1959) acaba de publicar Historia del independentismo político catalán. De Estat Català al 1 de Octubre (Txalaparta), un llibre que ens acosta a la gènesi i l’evolució del moviment fins als nostres dies. L’obra, que també fa una anàlisi comparativa amb l’independentisme basc, desvela la dificultat que ha trobat aquest espai per bastir un discurs hegemònic al servei de les classes populars i treballadores. Preguntes d’Àlex Romaguera i amb fotografies de Victor Serri.

Fermí Rubiralta |Victor Serri

És viable una alternativa al turisme de masses que sigui de proximitat i sostenible? Ernest Cañada (coordinador d’Alba Sud) i Bernat Conill (col·lectiu La Truja Negra) debaten entorn d’aquesta qüestió. Il·lustració d’Arnal Ballester. Tot seguit, l’article d’opinió d’Elena Crespi sobre el plaer i el clítoris, il·lustrat per Jennifer Tapias.

Arreu del país proliferen les escoles populars per a infants que no poden optar a extraescolars de pagament i que faciliten la conciliació a les famílies que participen en les xarxes d’habitatge. Un reportatge Guillem Martí titulat ‘Aprendre des de les lluites’. Amb foto de Sergi Rugrand.

Des de Deir ez-Zor, Ferran Domènech escriu sobre les runes d’Estat Islàmic. Les cèl·lules gihadistes dorments o la gestió dels milers de presoners del Califat són dos dels principals reptes a què ha de fer front l’administració de Rojava. Des de São Paulo, Carla Samon descriu l’odissea d’avortar al Brasil. Excepte en alguns casos, la interrupció de l’embaràs està considerada un crim al país, cosa que obliga les dones a recórrer a pràctiques clandestines. Finalment, l’anàlisi de l’activista Sahar Vardi, membre del grup Free Jerusalem, sobre la nova onada de mobilitzacions en contra de l’ocupació israeliana.

L’obertura de la secció cultural es titula ‘Créixer amb filosofia‘. El professorat especialitzat reclama en tots els cicles formatius una major presència i més integral dels estudis filosòfics. Un reportatge de Marta Horno, amb il·lustracions d’Isabel Couchoud Bataller. A continuació, ‘Fernanda‘, el relat de Maria Llerena Bastida il·lustrat per Laboño. I finalment, les ressenyes. En aquesta edició, Àlex Romaguera comenta el llibre La enfermera del desierto, de Jorge Molinero Huguet, i Xavier DiezEls nous dictadors, de Ramon Cotarelo. Finalment, Elies Boscà valora el disc Tridimensional, de NUC.

A la contraportada, Mariana Cantero entrevista Pepi Domínguez. “La primera vegada que vaig veure un part a un hospital, em vaig prometre a mi mateixa que no passaria per això ni li faria passar a les meves criatures”, diu la llevadora i impulsora del part a la llar. Amb fotografia de David Aguinaga.


Suplement ‘Vides contra el capital’

Aquesta edició es complementa amb un suplement informatiu sobre les lluites i els exilis dels pobles de Mesoamèrica, editat en col·laboració amb Brigades Internacionals de Pau (PBI). Els textos són de Berta Camprubí i Marc Iglesias, i les fotografies de Freddy Davies i Sarai Rua.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!