Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Arran exigeix amb una acció la dissolució del Consorci Turisme de Barcelona

Una vintena de joves de l'organització juvenil de l'esquerra independentista ha protestat davant les oficines de Barcelona Turisme, un organisme amb participació del sector públic i privat que consideren "opac i poc transparent" així com corresponsable de l'expulsió del veïnat de la ciutat

Acció d'Arran contra a Barcelona Turisme | Victor Serri

Una vintena de militants d’Arran han bloquejat dimecres al matí l’accés a la seu del Consorci Turisme de Barcelona, ubicada entre la Rambla Catalunya i el Passeig de Gràcia, al Passatge de la Concepció, 7-9. Aquest organisme es va fundar l’any 1993 fruit de l’aliança entre l’Ajuntament de Barcelona, la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona i la Fundació Barcelona Promoció, amb l’objectiu de publicitar la ciutat com a destí turístic de primer ordre, motiu pel qual les joves anticapitalistes l’han assenyalat com “una peça clau en el model turístic actual”.

Aquestes paraules les ha pronunciat una de les portaveus de l’organització, Adriana Roca, que rere un faristol ha llegit el manifest que reivindicava l’acció. Minuts abans, les seves companyes d’organització s’han col·locat davant les portes de les oficines sostenint una pancarta i diversos cartells amb el lema “Turisme massiu o veïnes”, mentre un activista llençava ous de pintura contra la façana de l’edifici i dues noies s’encadenaven juntes a una de les portes d’accés. Tanmateix, algunes de les membres de l’organisme han empès les portes des de l’interior fins que han aconseguit deixar-les obertes i recriminar la protesta amb un to paternalista i frases com “vosaltres treballeu?”.

La portaveu d’Arran s’ha dirigit als mitjans de comunicació presents per denunciar que “el model turístic està dissenyat únicament d’acord amb els interessos de la classe dominant” i ha afirmat que “crea riquesa pels representants del sector privat”

Roca s’ha dirigit als mitjans de comunicació presents per denunciar que “el model turístic està dissenyat únicament d’acord amb els interessos de la classe dominant” i ha afirmat que “crea riquesa pels representants del sector privat” –amb un pes majoritari al Consorci– esmentant els noms de Joan Gaspart, Jordi Williams i Jordi Clos com a exemple d’empresaris hotelers i càrrecs polítics que han ocupat o ocupen llocs de poder i responsabilitat en un entramat que genera uns beneficis multimilionaris que, al parer d’Arran “posen sempre per sobre els seus interessos i no els de la majoria de la població”.

La portaveu d’Arran, Adriana Roca, explicant les raons de l’acció |Victor Serri

Per donar credibilitat a aquestes declaracions, la portaveu ha assegurat que el Consorci té “un pressuposat superior a 60 milions d’euros anuals i obté beneficis de tota mena de serveis turístics, fins i tot de serveis directament públics com el bus turístic, del qual s’emporta un 20% dels beneficis que genera”, així com de la recaptació de la taxa turística, d’on obtindrien més de la meitat dels guanys, és a dir, uns 5 milions d’euros anuals. Per tot això, Arran considera que “no té cap sentit mantenir un organisme que amb diners públics fa una gestió privada del turisme i que fa promoció d’una ciutat que ja ha dit prou” i ha conclòs exigint “la dissolució del Consorci de Turisme”.

En primer terme, dues patrulles dels Mossos d’Esquadra s’han presentat a l’indret per aixecar acta dels fets i identificar un dels joves com a suposat representant de les concentrades. Posteriorment, la Guàrdia Urbana ha acudit per trencar amb unes tenalles les cadenes on les noies s’havien lligat i, finalment, els antidisturbis de l’ARRO han retirat una a una les activistes i han procedit a la seva identificació. Després que l’estiu passat Arran aconseguís molt ressò mediàtic amb la seva campanya contra el turisme, aquesta és la segona acció que duen a terme enguany en la mateixa línia, ja que el 2 de juliol van desplegar una pancarta des del terrat de l’edifici modernista de la Pedrera on deia “El turisme mata la ciutat”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!