Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Augusto César Sandino, símbol de la lluita anticolonialista a Nicaragua

Augusto César Sandino (Niquinohomo, maig de 1895 – Managua, febrer de 1934) va liderar la lluita per l'alliberament de Nicaragua del control polític i militar estatunidenc durant la primera meitat del segle XX. La seua figura ha transcendit fronteres i s'ha transformat en un símbol dels pobles que lluiten contra l'opressió i el domini de forces colonialistes i imperialistes

| Felipe de San Pedro

Un fantasma continua rondant Nicaragua: el d’Augusto Nicolás Calderón, més conegut com a Augusto César Sandino. Líder revolucionari que va liderar l’alliberament del país de l’opressió estatunidenca, la figura de Sandino és utilitzada ara per l’autoritari president del país, Daniel Ortega, per a defensar la seva pròpia posició de poder, pretenent ser el seu hereu polític. Sandino és un símbol de la Nicaragua actual, fins al punt que l’aeroport internacional de Managua porta el seu nom.

Augusto César Sandino va néixer en Niquinohomo el 18 de maig de 1895. És fill il·legítim, però reconegut, de Gregorio Sandino, un ric conreador de cafè, i Margarita Calderón, empleada de la plantació del seu pare. Amb nou anys va ser abandonat per la seva mare i se’n va anar a viure amb la seva àvia materna. De jove va ser testimoni de la derrota del president Zelaya i del desembarcament de les marines estatunidenques en suport del cop conservador. També va ser testimoni de la feroç repressió de l’aixecament indígena liderat per Zeledón contra l’autoritari govern dels Estats Units. Va viure a Hondures, Guatemala i Mèxic. En Tampico, en l’estat de Tamaulipas, es va formar políticament gràcies a les forces sindicals que el presidien i a l’energia revolucionària que continua viva al país.

Es va acostar al pensament de Simón Bolívar, figura essencial en l’aixecament hispanoamericà contra el colonialisme espanyol

Es va acostar al pensament de Simón Bolívar, figura essencial en l’aixecament hispanoamericà contra el colonialisme espanyol. Així va tornar al seu país portant amb si la idea d’alliberar-lo de l’imperialisme i colonialisme nord-americà, tant que un dia va pronunciar: “aquest moviment és nacional i antiimperialista. Mantenim la bandera de llibertat per a Nicaragua i per a tota Hispanoamèrica. D’altra banda, en el terreny social, aquest moviment és popular”. En 1926 es va unir a l’aixecament liberal contra el president Chamorro, que després d’un cop d’estat l’any anterior havia rebut el suport dels marins i del govern estatunidenc. Sandino va crear una divisió autònoma i popular d’uns 1.000 guerrillers i, quan es van signar els Acords de Tipitapa en 1927, es va negar a lliurar les armes i va negar l’acord dirigit i volgut per Washington.

Sandino i el seu exèrcit tenien un objectiu principal: alliberar Nicaragua de la invasió nord-americana. Alhora, també volien una reforma agrària, educació i sanitat públiques i gratuïtes, i una transformació del món del treball amb importants tuteles per a dones i nens. Afirmà: “jo no estic disposat a lliurar les meves armes en cas que tots ho facin. Jo em faré morir amb els pocs que m’acompanyen perquè és preferible fer-nos morir com a rebels i no viure com a esclaus”. I li dirà a Gilbert Hatfield, capità del Cos de Marines destinat a Nicaragua: “no em rendiré i aquí els espero. Jo vull pàtria lliure o morir. No els tinc por; compto amb l’ardor del patriotisme dels quals m’acompanyen”.

Entre els milers que no dipositen les armes hi ha dones i homes indígenes, militants desil·lusionats, treballadors i estudiants. La lluita de Sandino és central pel moviment revolucionari d’Amèrica Llatina, tant que per donar-los suport van arribar revolucionaris de tot el continent, el més famós d’ells Farabundo Martí, revolucionari i polític comunista que en tornar al seu El Salvador natal va fundar moviments marxistes i comunistes. El 4 de maig de 1929, Farabundo es converteix en coronel de l’Exèrcit Defensor de la Sobirania Nacional de Nicaragua. Martí i Sandino coincideixen en la lluita antiimperialista i per la causa comuna de la sobirania dels pobles d’Amèrica Llatina davant als Estats Units i a la doctrina Monroe.

Sandino i el seu exèrcit tenien un objectiu principal: alliberar Nicaragua de la invasió nord-americana. Alhora, també volien una reforma agrària, educació i sanitat públiques i gratuïtes, i una transformació del món del treball

Precisament per això, en 1933, Sandino escriu en un manifest: “Zeledón em va donar la clau de la nostra situació nacional enfront del filibusterisme nord-americà. Per aquesta raó, la guerra que hem obstinat la considerem una continuació d’aquella”. Durant cinc anys, la guerrilla sandinista es va moure per Nicaragua fins que els invasors nord-americans es van retirar del país, el gener de 1933. Juan Bautista Sacasa, metge de formació, va assumir llavors la presidència, i el general Anastasio Somoza, la prefectura de la Guàrdia Nacional. En aquest moment, Augusto César Sandino, encara que no es fiava de cap dels dos, va signar a Managua el tractat de pau, que incloïa una amnistia per als guerrillers i el repartiment de les terres propietat de l’Estat. Però, la Guàrdia Nacional volia el cap de Sandino, culpable d’haver eludit sempre l’arrest, per la qual cosa Anastasio Somoza va ordenar el seu assassinat. Al llarg de la seva dictadura, que durà una dècada, Somoza va defensar que va matar Sandino per ordre de l’ambaixador dels EUA.

El 21 de febrer de 1934, després de ser convidat a sopar pel president Juan Bautista Sacasa, es va desencadenar el parany. Sandino és detingut, juntament amb el seu germà, el seu pare i alguns comandants de la seva milícia, pels militars mentre conduïa de tornada a casa. Els separen del seu pare, els porten a un carreró pròxim i els afusellen. Serà el començament de la “paràbola” dictatorial de Somoza, que dos anys després instaurà una dictadura familiar trencada a la fi dels setanta pel Front Sandinista d’Alliberament Nacional, nascut en nom del líder revolucionari en 1961.

“Nosaltres anirem cap al sol de la llibertat o cap a la mort; i si morim, no importa, la nostra causa continuarà vivint. Uns altres ens seguiran”, va arribar a manifestar Sandino. I la història li ha donat la raó, encara que avui, a Nicaragua, el president Ortega, part del Front Sandinista d’Alliberament Nacional —que amb els anys s’ha convertit en partit— hagi traït els mateixos valors pels quals el “general d’homes lliures” es va aixecar en armes i va ser assassinat. Però, l’actual govern despòtic i autoritari d’Ortega és una altra història, llunyana i grisa, que no menyscaba la grandesa de la figura d’Augusto César Sandino, del seu somni antiimperialista i anticolonialista, que ha il·luminat Centreamèrica i Sud-amèrica i continua sent un viu exemple de com es pot construir un món diferent, no sols amb idees. Famosa és la seva frase “jo no estic disposat a lliurar les meves armes en cas que tots ho facin. Jo em faré morir amb els pocs que m’acompanyen perquè és preferible fer-nos morir com a rebels i no viure com a esclaus”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!