Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Can Trinxet Viu s’oposa a l'expulsió temporal del recinte que planteja l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat

El consistori vol iniciar les obres d'instal·lació d'aigua i llum en una de les naus de l'antiga fàbrica tèxtil, motiu pel qual demana a la plataforma que ocupa l'immoble des de fa quasi dos anys, on hi impulsa un hort i activitats comunitàries, que l'abandoni provisionalment per motius de seguretat, però des del moviment veïnal s'ha expressat aquesta tarda que els treballs no representarien cap perill per seguir usant els exteriors i han reclamat una reunió urgent amb una representació municipal

Des de l'inici de l'ocupació la plataforma ha organitzat als exteriors de Can Trinxet des de sessions de ioga fins a multitudinàries calçotades populars | Roger Jiménez

El passat 12 de febrer van saltar totes les alarmes entre la comunitat de Can Trinxet Viu: l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat anunciava la intenció fer fer fora el projecte del recinte exterior de l’antic complex fabril de Can Trinxet i Can Gras durant cinc mesos –“per motius de seguretat” segons fonts municipals– el temps previst per a realitzar les obres d’instal·lació d’aigua i llum en una de les naus en desús des del tancament de la fàbrica tèxtil, l’any 1981. Quatre dies més tard, el 16 de febrer, la guàrdia urbana identifica una persona que es troba al recinte exterior. Es tracta de la primera identificació des de l’entrada de la plataforma a l’antic complex fabril, més d’un any i mig després.

El col·lectiu, que sempre ha comptat amb el suport de l’Associació de Veïnes i Veïns Som Santa Eulàlia, va debatre en assemblea extraordinària oberta a tot el veïnat com fer front a l’expulsió i aquesta tarda ha convocat una roda de premsa en la qual s’ha llegit un comunicat que posa de manifest el seu rebuig al tancament del recinte, teòricament temporal, al mateix temps que exigeix una reunió urgent amb els màxims responsables del consistori hospitalenc i adverteix que pensen continuar amb les activitats de la plataforma a l’espai: “davant l’anunci d’obres a una de les naus de Can Trinxet i la prohibició de l’accés al recinte durant les mateixes, les veïnes de la plataforma Can Trinxet Viu exigim una reunió urgent amb l’ajuntament per tal de demanar en quines condicions es farà i de fer-los saber que no abandonarem l’espai sense assegurar el manteniment de l’espai comunitari i de rebre garanties de que aquest no es veurà afectat per les obres, en especial l’hort”.

“Exigim una reunió urgent amb l’Ajuntament per tal de demanar en quines condicions es faran les obres i de fer-los saber que no abandonarem l’espai sense assegurar el manteniment de l’espai comunitari i de rebre garanties de que aquest no es veurà afectat per les obres, en especial l’hort”, s’assenyala des de Can Trinxet Viu

El fet que no es pugui accedir al recinte exterior durant el temps que durin les obres suposa, entre d’altres greujes, l’abandonament de l’hort comunitari impulsat per Can Trinxet, que per a les veïnes ha esdevingut l’eix material i concret on se sustenta actualment el projecte. A banda, el tancament impedirà dur a terme activitats comunitàries obertes al veïnat i el desenvolupament de les tasques de neteja i rehabilitació de l’espai exterior que membres de Can Trinxet Viu han realitzat durant un any i mig. D’altra banda, aquestes consideren perfectament compatible la realització de les obres a l’interior amb el desenvolupament de les activitats a l’exterior i no hi veuen cap impediment per suposats motius de seguretat. Al comunicat també critiquen la manera de procedir de l’Ajuntament, que “tot i el compromís consistorial de respectar aquesta victòria de les veïnes i de mantenir [des de Can Trinxet Viu] una interlocució constant amb l’Ajuntament, ens assabentem per altres vies de que no podrem accedir a l’espai des del moment en que comencin les obres d’instal·lació de llum i aigua en una de les naus”.

Vint mesos d”alliberament’

Espai comunitari integrat per diverses entitats i persones de la ciutat que treballen per aconseguir un equipament comunitari, social i cultural de gestió ciutadana al recinte fabril de Can Trinxet, el projecte de Can Trinxet Viu va iniciar la seva activitat el 12 de juny de 2018, quan es va fer una entrada col·lectiva al recinte exterior per reclamar-ne l’ús veïnal i comunitari. Al manifest publicat aleshores, les seves membres reivindicaven l’espai per a les veïnes: “davant la manca d’espais i equipaments destinats a potenciar la vida cultural, associativa, comunitària, juvenil, veïnal i cooperativa, volem reivindicar un espai obert al barri i a la ciutat, a les seves entitats, que permeti l’organització veïnal i que faci possible el desenvolupament de projectes que fan créixer la ciutat”.

Nou mesos més tard, el 6 de març de 2019, la plataforma veïnal demanava a Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, obrir l‘antiga fàbrica de Can Trinxet com a equipament social i cultural de gestió ciutadana, un ús continuat de l’espai i la gestió ciutadana del mateix, que revertís en una cura del patrimoni industrial, cultural i històric de la ciutat, del qual en forma l’antiga factoria.

Els principals objectius de la plataforma, que durant aquest temps ha organitzat al recinte exterior des de sessions de ioga fins a multitudinàries calçotades populars, són posar en valor el patrimoni social, cultural, arquitectònic i històric de la ciutat i promoure l’ús social i comunitari de l’espai col·lectiu. I compta el suport de bona part del teixit veïnal de la resta de la ciutat, agrupada en el moviment social Un altre l’Hospitalet possible.

El 6 de març de 2019, la plataforma veïnal demanava a Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, obrir l‘antiga fàbrica de Can Trinxet com a equipament social i cultural de gestió ciutadana, un ús continuat de l’espai i la gestió ciutadana del mateix, que revertís en una cura del patrimoni industrial, cultural i històric de la ciutat

Can Trinxet Viu prepara diversos projectes com una biblioteca especialitzada en la recuperació de la memòria històrica del barri, amb especial èmfasi en el passat obrer i el treball femení a l’antiga fàbrica, i un espai social de trobada en una de les naus, amb una sala polivalent per a l’organització d’activitats concretes impulsades per col·lectius o entitats. “Volem recuperar per al barri l’antiga fàbrica i fer-ne d’aquesta un espai viu i obert al veïnat, amb l’organització d’iniciatives i activitats comunitàries i integrat en la vida ciutadana, pretenem connectar-la amb la vida que va tenir fa un segle. També considerem que es tracta d’un dels conjunts emblemàtics, una icona del patrimoni cultural i històric de la ciutat”, afirmen Karol, Lulu i Eulàlia, membres de Can Trinxet Viu. “Cal una rehabilitació urgent del recinte i, per suposat, veiem factible recuperar per al veïnat l’espai interior de la fàbrica. De fet, pensem que una de les naus ja es podria fer servir per al seu ús amb completa seguretat, mentre que l’altra necessita una consolidació prèvia de l’estructura del sostre”, afegeixen.

Des de la plataforma s’assegura que estaran pendents de la rehabilitació de la nau que es troba en condicions més òptimes i, al mateix temps, tant si tenen accés al recinte com si no, pensen seguir organitzant activitats i impulsant iniciatives destinades a obrir encara més Can Trinxet al veïnat i a consolidar i eixamplar la base popular de la plataforma. “No ho dubteu, seguim i seguirem teixint comunitat, continuarem entrant a Can Trinxet, perquè si deixem de donar-li vida i de fer créixer un espai comunitari de les veïnes i per a totes les veïnes, l’única cosa que creixeran seran les males herbes”, conclouen les veïnes al comunicat.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU