Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Capmany, batecs de joventut

Batecs de vida és el títol del dietari que Maria Aurèlia Capmany va escriure entre 1937 i 1939. Es tracta d’un document inèdit que la filòloga Marina Mallafrè va recuperar en el seu treball de final de grau i que, amb motiu del centenari del naixement de l’autora, ha pres forma de llibre. L’edició ha estat feta amb un criteri historicista i posa en primer pla el valor testimonial i reflexiu del text.

El dietari se sustenta en tres grans eixos: l’íntim, l’històric i el literari. Les preocupacions amoroses es mesclen amb les consideracions sobre el context polític i els projectes de futur de l’escriptora. Encara que de manera molt incipient, el text mostra un primer esbós de l’evolució intel·lectual de Capmany, tant pel que fa als referents literaris com a les aspiracions creatives.

Hi ha, també, la contradicció sobre el rol que Capmany vol assumir com a dona: “Tonta de mi, em veig triomfant, escrivint, deixant darrere meu un estol d’admiradors. […] Però a voltes no em plau el paper de totpoderosa, m’atrau més una llar amb un home enèrgic i bo amb uns fills”. I un clam constant a favor de la lluita antifeixista. Una bona síntesi de la pensadora que, al cap dels anys, havia de venir.

Llibre

Batecs de vida
Maria Aurèlia Capmany
Lo Diable Gros
116 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!