Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Cinquè intent de desnonament d'un local de Cerberus i del BBVA al barri del Raval

El mes de gener van aconseguir aturar el darrer intent de llançament dels baixos del número tres del carrer Riereta de Barcelona, que durant més de dos anys va ser un narcopis. La propietat es va comprometre a negociar un lloguer social, però finalment, contradient l'Ajuntament, assegura que hi ha problemes estructurals que poden afectar la seguretat i no han volgut arribar a cap acord. El desnonament està previst per al dijous 9 de setembre

Primer intent de desnonament el mes de gener al carrer Riereta de Barcelona | Sira Esclasans

La suposada voluntat de negociar un lloguer social per part de la propietat ha quedat en res i el 9 de setembre està previst el desnonament del local del carrer Riereta número tres, al barri del Raval de Barcelona, on actualment viuen dos joves. El primer intent va ser el 19 de gener, però davant la mobilització veïnal i l’informe de vulnerabilitat, la propietat, Divarian, controlada en un 80% pel fons estatunidenc Cerberus i en un 20% per BBVA, es va fer enrere i va manifestar la seva voluntat d’arribar a un acord de renda mensual.

L’únic moviment que la propietat ha fet des del gener, segons l’habitant David Cuadrado, és acordar una visita al local i elaborar un informe que defensa “problemes estructurals que podien afectar la seguretat de les persones que hi vivim i es van tancar en banda”. Però el resultat de la inspecció realitzada per l’Ajuntament de Barcelona ho contradiu i certifica que “no es percep un risc imminent per les persones”, tot i que defensa una “actuació de manteniment i consolidació estructural”. El del dijous és el cinquè intent de desnonament, un es va aturar a la porta i tres perquè la propietat es va fer enrere abans de l’execució. Des del banc espanyol asseguren que no tenen “cap tipus de possibilitat d’actuació sobre els immobles” i que el 20% de l’accionariat que conserven “és purament burocràtic”.

El local, després d’una execució hipotecària, va anar passant de mans: d’Unnim, una entitat producte de la fusió de diferents caixes el 2011-, al BBVA, que se la va acabar adjudicant un any després. Mentre el local anava canviant de propietat, estava buit i un grup de narcotraficants va començar a utilitzar-lo. Cuadrado, vinculat a Acció Raval i a Raval Rebel, denuncia tot el que van patir veïns i veïnes: “por, destrosses i baralles”. El novembre del 2017, davant la passivitat de la propietat, el veïnat organitzat va decidir actuar, aprofitant que els narcotraficants no hi eren, i recuperar-lo, i dos anys més tard, el 2019, va passar a mans de la immobiliària Divarian, que continua vinculada en un 20% per l’entitat bancària, però controlada per un dels grans fons d’inversió del món.

Raval Rebel recalca que, gràcies a l’acció veïnal i mitjançant l’okupació, ja fa quatre anys que defensen el pis i reivindiquen que s’aturi el desnonament i que la propietat destini els immobles buits a lloguer social

L’assemblea d’habitatge Raval Rebel recalca que, gràcies a l’acció veïnal i mitjançant l’okupació, ja fa quatre anys que defensen el pis de Riereta 3, i reivindiquen que s’aturi el desnonament previst per a dijous i que la propietat destini els immobles buits a lloguer social. Les dades de la Generalitat de Catalunya de fa un any situen el banc espanyol que més inverteix en la indústria armamentística –4.450 milions d’euros entre el 2014 i el 2019– en el pòdium de pisos buits. A través de diverses societats del grup o absorbides, el BBVA acumula més de 5.900 habitatges buits registrats. Per aquest motiu, des de 2017, ha estat sancionat per alguns ajuntaments, com el de Sabadell, Castellar del Vallès o Barcelona. El juny de l’any passat, el consistori barceloní va expropiar-li un pis al barri del Besòs després d’acreditar que l’havia tingut buit durant més de dos anys, aplicant el decret llei 17/2019.

Malgrat tractar-se d’un gran tenidor i que David Cuadrado té acreditada una situació de vulnerabilitat, no es pot acollir a la moratòria de desnonaments estatal, vigent fins al 31 d’octubre. Si bé és cert que des de l’ampliació del mes de desembre, amb el reial decret llei 37/2020, la normativa ja no se cenyeix només a una vulnerabilitat “sobrevinguda a conseqüència dels efectes de l’expansió de la COVID-19”, l’article 1 bis només dona cobertura a les situacions d’okupacions, si a l’immoble hi habita algú depenent, víctima de violència masclista o hi ha a càrrec alguna persona depenent o menor d’edat.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!