Crits de desesperació i demandes de llibertat, cops contra els barrots i crema de llençols i altres objectes des de les finestres de les cel·les. Aquestes són les imatges gravades el passat diumenge a la nit des de dins del centre penitenciari de Quatre Camins –ubicat a la Roca del Vallès– per part d’un intern, que mitjançant la seua família ha fet arribar el vídeo a la Directa. Les imatges són un termòmetre de la situació d’emergència i desesperació que s’està vivint dins aquesta presó des que el Departament de Justícia confirmara, el passat dissabte, 22 nous casos de COVID-19 entre els interns del mòdul 4, i decidira posar en marxa un hospital de campanya dins el mateix establiment per atendre els casos. Segons fonts oficials del Departament, després de diagnosticar cinc casos del mateix mòdul en només set dies, l’equip de professionals sanitaris va fer proves ràpides –PCR– als 145 presos que l’ocupen i és quan es van diagnosticar els nous 32 casos –22 interns i 10 funcionaris del mòdul–, tots asimptomàtics, segons les fonts oficials. El resultat de la resta de proves per saber si hi ha més positius al centre encara no ha arribat.
Tot i la situació d’emergència i desesperació de les persones preses i les seues famílies, els departaments de Justícia i el de Salut descarten, de moment, el trasllat massiu de persones preses a l’hospital penitenciari de Terrassa (UHPT) –que és l’equipament sanitari destinat a les persones preses de tot Catalunya–, ni a la nova unitat per a presos amb símptomes lleus de COVID-19, habilitada des de dijous passat a la segona planta de la infermeria de Brians 2. Per tant, segons ha informat el Departament en un comunicat oficial, les persones privades de llibertat amb prova negativa es quedaran al mòdul 1 del mateix centre de Quatre Camins per aïllar-los del focus del brot. En canvi, els interns positius i amb símptomes lleus es quedaran al mateix mòdul 4, que actuarà com una extensió de l’hospital penitenciari de Terrassa amb 145 llits. En aquest mòdul, els professionals sanitaris hi atendran els pacients amb símptomes lleus, que no requereixin suport respiratori, i per tant tots els interns i treballadors d’aquest mòdul hauran d’anar obligatòriament amb mascareta. Segons expliquen les famílies, les mascaretes es van entregar ahir, dilluns, a tots els interns de l’establiment penitenciari.
Una de les demandes de més de seixanta entitats en defensa dels drets humans, famílies i grups de suport a persones preses al Departament de Justícia –del qual depenen les presons catalanes– i al Ministeri de l’Interior espanyol, requereix que quan una persona presa presenta símptomes de COVID-19 o ha estat en contacte amb una persona amb el virus, és necessari que siga tractada en un entorn mèdic, “preferiblement en un centre mèdic extern a la presó”. Segons alerta Rachele Stroppa, membre de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) de la Universitat de Barcelona, “també serà necessari que aquestes persones rebin un contacte humà diari i apreciable per minimitzar les afectacions psíquiques afegides a la situació d’aïllament”, i recorda que “les mesures restrictives justificades per raons de salut pública en cap cas poden menysprear la dignitat de les persones privades de llibertat”.
En un escrit presentat el dijous passat per part l’associació de Famílies de Presos a Catalunya a la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries ja se sol·licitava que es repartiren amb urgència equips de protecció (mascaretes, guants i gel) a tots els interns i treballadors dels centres penitenciaris per evitar més contagis. Així mateix, també demanaven l’obertura d’un canal públic d’informació des del qual s’informe diàriament tota la societat –i per tant també a les persones preses– sobre les mesures que s’estan prenent i l’evolució de l’emergència sanitària dins de les presons, quina dotació d’elements preventius i de seguretat s’estan donant dins de cada centre, el nombre de presos contagiats o de persones amb símptomes –així com dels funcionaris–, informació actualitzada sobre tercers graus i excarceracions i dades sobre les persones mortes durant aquest confinament, per així “poder contactar amb els familiars i acompanyar-los en el seu dol”. Segons explicaven les famílies al comunicat, “la informació és un dret i en aquests moments és més important que mai”.