Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El departament de Justícia confirma vint casos positius de COVID-19 entre la població reclusa a Catalunya

L'Associació de Famílies de Presos a Catalunya ha presentat dijous 8 d'abril un escrit adreçat a la Secretaria General d'Institucions Penitenciaries informant sobre més casos –a banda dels confirmats per les fonts oficials– i reclamant que s'obri una via de comunicació pública i diària des de la qual s'informe de forma detallada sobre la situació dins dels centres penitenciaris

Acció a Albocàsser en solidaritat amb una vaga de fam dins la presó | Juan Pérez

Segons informa l’oficina de comunicació del departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, avui dia hi hauria vint interns a les presons catalanes que han donat positiu per la COVID-19. D’aquests, quinze estan actualment ingressats a l’Hospital Penitenciari de Terrassa, i dos més en hospitals de la xarxa pública de Salut. Tres dels vint casos ja han estat donats d’alta i hi ha 31 casos més que estan en quarantena per haver tingut contacte amb les persones que han donat positiu.  De moment, estan confinats per prevenció els mòduls 4, 5 i la infermeria del Centre Penitenciari Brians I, els mòduls 4 i el semiobert de Quatre Camins i la unitat de salut mental de Brians II. També s’han confirmat 34 casos positius de coronavirus entre els funcionaris. Mentre dure el confinament de mòdul, les persones preses podran sortir de la cel·la i fer vida als espais comuns del mateix mòdul, però no podran accedir als tallers productius ni a les àrees comunes de tota la presó, com les zones esportives i educatives. De moment, segons l’oficina de premsa de Justícia, no s’ha registrat cap mort per la pandèmia a les presons catalanes.

La informació oferida pel departament de Justícia a la Directa és qüestionada per part de l’Associació de Famílies de Presos a Catalunya, que mitjançant un escrit adreçat al Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, assegura que hi hauria més casos de contagi

Aquesta informació oferida dimecres 7 d’abril pel departament de Justícia a la Directa és qüestionada per part de l’Associació de Famílies de Presos a Catalunya, que mitjançant un escrit adreçat dijous a Amand Calderó, Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, assegura que hi hauria més casos de contagi dins dels centres penitenciaris catalans. Segons especifica aquest document, actualment s’haurien donat un total de divuit casos positius per la COVID-19 a la presó de Quatre Camins, cinc casos a Brians I, tres a Brians II i dos a Puig de les Basses. A banda, des del col·lectiu de famílies també afirmen que “hi ha una greu manca de transparència amb la informació cap als altres interns, que troben a faltar companys que han estat traslladats a infermeria i la direcció del centre dóna l’explicació que han estat traslladats per alguna lesió, en comptes d’explicar que han estat traslladats per estar infectats per la COVID-19”.

A banda d’aquestes dades sobre els contagis, recollides gràcies a les diferents converses que estan tenint amb els seus familiars per via telefònica –ja que els vis a vis i les comunicacions per locutori estan prohibides des del passat 16 de març–, el col·lectiu de famílies també denuncia que els tècnics del CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció) es traslladen d’un mòdul a un altre sense cap equip de protecció adient (sense mascaretes ni guants) “exposant d’aquesta manera a interns i a tots els treballadors”. De la mateixa manera asseguren que “també els interns segueixen treballant en els tallers sense cap mesura de protecció”, malgrat que aquesta sigui una de les principals vies de contagi dins dels centres. En el mateix document afirmen que tant els interns com els funcionaris continuen sense disposar de mascaretes i guants per a prevenir el contagi, que el correu de l’exterior cap als interns estan arribant amb una mitjana de quinze dies de retard i que la comunicació telefònica continua sense ser adient: “les trucades es tallen contínuament i s’interromp la comunicació amb una locució que informa que la línia està saturada”.

Tot i les mesures aplicades pel departament de Justícia des de fa unes setmanes, com l’augment del nombre de trucades per intern fins a vint a la setmana, l’habilitació d’una videoconferència setmanal amb les famílies o la creació d’un servei d’atenció telefònica a cada centre perquè els familiars puguen resoldre les preguntes vinculades a les persones privades de llibertat, l’associació de familiars segueix titllant les mesures com “insuficients”. Per aquest motiu sol·liciten a Institucions Penitenciàries que s’obri un canal públic d’informació des del qual s’informe diàriament a tota la societat sobre les mesures que s’estan prenent i l’evolució de l’emergència sanitària dins de les presons, quina dotació d’elements preventius i de seguretat s’estan donant dins de cada centre, el nombre de presos contagiats o persones amb símptomes –així com dels funcionaris–, informació actualitzada sobre tercers graus i excarceracions i dades sobre les persones mortes durant aquest confinament, per així “poder contactar amb els familiars i acompanyar-los en el seu dol”. Segons expliquen les famílies al comunicat, “la informació és un dret i en aquests moments és més important que mai”.


Continua la campanya estatal per demanar més mesures al Ministeri de l’Interior

Per altra banda, més de seixanta organitzacions en defensa dels drets humans, familiars i grups de suport a persones preses continuen reclamant al Ministeri de l’Interior espanyol que s’apliquen mesures urgents per reduir la població penitenciaria durant aquest període d’emergència, tal com aconsellaven la setmana passada tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com el Consell d’Europa.

Segons fonts oficials de les institucions penitenciàries espanyoles, la xifra de persones preses amb coronavirus a l’Estat arribaven aquest dimecres fins a vint-i-una. El passat 20 de maig, es va produir la primera mort per COVID-19 a un centre penitenciari

Segons fonts oficials de les institucions penitenciàries espanyoles, la xifra de persones preses amb coronavirus a l’Estat arribaven aquest dimecres fins a vint-i-una. El passat 20 de maig, es va produir la primera mort per COVID-19 a un centre penitenciari, una dona de 78 anys a la presó d’Estremera. Pel que respecta als treballadors dels centres, actualment hi hauria 181 casos positius, també s’ha enregistrat la mort d’un funcionari de la presó de Fontcalent (Alacant) la setmana passada.

Les organitzacions reclamen al Ministeri de l’Interior que aplique de forma immediata els mecanismes d’excarceració contemplats al Reglament Penitenciari perquè les persones majors de 70 anys, amb patologies mèdiques prèvies o amb condemnes curtes abandonen les presons i puguen complir les penes des de casa fins que acabe aquesta situació d’emergència. De moment, només s’ha facilitat que 2.100 persones preses –d’un total de 50.300 internes a les presons espanyoles– compleixin les seues condemnes des de casa i han augmentat el nombre de trucades per telèfon amb els familiars. Les entitats també exigeixen que s’habilite un servei de videoconferències i de trucades gratuïtes per les persones preses sense recursos –com ja s’està fent a Catalunya– i que es reforcen de forma urgent les plantilles mèdiques dins dels centres penitenciaris. De moment, continua sense haver-hi resposta per part del ministeri controlat per Fernando Grande-Marlaska.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!