Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

D’any de figues, no te’n rigues

Han estat un producte molt valorat, pels seus efectes curatius, perquè ajuden a regular la digestió, combaten l’esgotament i el nerviosisme, estimulen la capacitat de concentració, milloren l’estat d’ànim. Les podem trobar en salses, melmelades, gelats, com a acompanyament de carns, en amanides i, sobretot, en dolços.

| Victor Serri

Podem dir que els fruits de la figuera marquen l’inici i el final de l’estiu. “Per Sant Joan, bacores; verdes o madures, però segures”, afirma la dita popular, perquè per aquestes dates es poden collir aquestes primeres figues, que generalment són més grosses i són les primeres que fan les figueres bíferes. És a dir, aquelles que fan fruit dues vegades a l’any. Per altra banda, cap a finals de setembre trobarem les figues, ja madures i a punt per a menjar. Tanmateix, cal dir que, des de la mirada de la botànica, la figa és un siconi, és a dir, una inflorescència que protegeix un conjunt de petits fruits que estan a l’interior.

Les figues han estat un producte molt valorat arreu de la Mediterrània, sobretot pels seus efectes curatius, perquè ajuden a regular la digestió, combaten l’esgotament, estimulen la capacitat de concentració, milloren l’estat d’ànim i eliminen el nerviosisme. A la Grècia antiga ja es recomanaven per combatre la desnutrició i als atletes perquè la incorporaren a la seua dieta. A més, la llet de les figues, quan encara són verdes, s’usa per a eliminar berrugues.

Pel que fa a l’ús culinari, les podem trobar en salses, melmelades, gelats, com a acompanyament de carns, en amanides –fent contrast amb sabors salats, com el formatge– i, sobretot, en dolços. Es poden menjar fresques o seques. En aquest segon format se solen hidratar primer per a després cuinar-les. L’assecatge és una bona manera de conservar-les, a banda de les melmelades.


COCA DE SOBRASSADA, FORMATGE I FIGUES

INGREDIENTS

200 g de sobrassada (pot ser vegana)
200 g de formatge de tovalló
4 figues
Sal
Oli d’oliva
Mel

PER A LA MASSA

250 g de farina
125 ml d’aigua
45 ml d’oli d’oliva
Rent fresc
Sal

ELABORACIÓ

Per a fer la massa, barregeu l’aigua, el rent, l’oli, la sal i la farina, i pasteu-ho bé. Tapeu-la i deixeu-la fermentar durant una hora.
Feu vuit coques individuals i enforneu-les durant deu minuts a 180 °C. Cal escalfar prèviament el forn.Traieu les coques del forn i disposeu-hi a sobre la sobrassada, el formatge i les figues. Torneu-les a introduir al forn durant quinze minuts més a la mateixa temperatura.
Traieu les coques i afegiu-hi a sobre un poc de mel al gust.

 

Article publicat al número 581 publicación número 581 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU