Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Des d'Aliança Catalana fins a Vox: l’extrema dreta es rendeix a Trump en la seva investidura

La investidura de Donald Trump com a president dels Estats Units va reunir algunes de les figures d'extrema dreta més importants del planeta, com Santiago Abascal, Javier Milei o Giorgia Meloni

| Arxiu

El dilluns va ser un bon dia per l’extrema dreta. Donald Trump era investit com a 47è president dels Estats Units i inaugurava el seu mandat amb les següents paraules: “L’època daurada dels Estats Units comença ara mateix. A partir d’aquest dia, el nostre país prosperarà i serà respectat de nou a tot el món. Serem l’enveja de totes les nacions, i no permetrem que s’aprofitin de nosaltres ni un sol dia durant tota l’administració de Trump. Senzillament, anteposaré els Estats Units a tota la resta”.

Més enllà de l’arenga ultra patriòtica, la investidura també va deixar veure quins són els suports del magnat fora de les fronteres del país que governarà durant els pròxims quatre anys. D’aquesta manera, no es van fer esperar els missatges de felicitacions de formacions alineades en els postulats d’extrema dreta que propugna Trump.

Aliança Catalana publicava un missatge a la xarxa X en el qual assenyalava que “els Estats Units d’Amèrica inicien una nova etapa de progrés, seguretat, prosperitat i sentit comú pels seus ciutadans”. Alhora, desitjava a Trump “una legislatura plena d’encerts i èxits”. Aquestes paraules anaven acompanyades de la fotografia de Trump amb el missatge “America is back” (Amèrica torna).

Aliança Catalana va publicar un missatge a la xarxa X en el qual assenyalava que “els Estats Units d’Amèrica inicien una nova etapa de progrés, seguretat, prosperitat i sentit comú pels seus ciutadans”

Tot i que la formació sempre ha preferit centrar els seus discursos polítics en el marc de Catalunya i no fa massa bandera de les seves filies internacionals, com demostra la publicació després de la investidura de Trump, les simpaties del partit de Sílvia Orriols cap al nou president estatunidenc són conegudes. Tanmateix, altres espais de l’extrema dreta catalana no són tan tebis a l’hora d’alabar el trumpisme. El passat dia 7 de novembre, per exemple, el programa “La Catalunya Woke” del portal E-Notícies dedicava un capítol a la victòria electoral de Donald Trump. “Avui ens centrem bàsicament a gaudir de les llàgrimes de tota la progressia catalana quan, incomprensiblement segons ells, han topat de morros amb la realitat i han observat com Donald Trump arrasava a Kamala Harris en les eleccions menys emocionants que es recorden als EUA”, deia la descripció del programa.

Malgrat tot això, la vinculació de l’extrema dreta catalana amb el trumpisme és testimonial si el comparem amb la que té Vox. Santiago Abascal, sense anar més lluny, es va desplaçar als Estats Units convidat per Trump per viure la investidura en directe, com a president del partit europeu Patriotas, una coalició de forces d’extrema dreta on hi ha Marine Le Pen o Matteo Salvini. La invitació pren un major sentit si es té en compte que el president de l’Estat Espanyol, Pedro Sánchez, no ha estat convidat a la cita.

Santiago Abascal i Trump van mantenir una reunió a Washington en el marc del CPAC, la principal cita del moviment conservador dels Estats Units. Febrer, 2024

 

Abascal, després de la presa de possessió del càrrec, va afirmar que la jornada havia estat “un dia històric per a milers de milions de persones a tot el món”. El líder d’extrema dreta espanyolista va afegir que amb Trump a la Casa Blanca, “el globalisme està en problemes, el socialisme està en problemes, l’agenda de gènere està en problemes, l’agenda woke està en problemes, les polítiques d’immigració massives estan en problemes, i s’obre una oportunitat i esperança de recuperar el sentit comú i el camí de la llibertat”.

Dels setze comptes que tenen accés al perfil de Vox a Facebook, tres estan radicades als Estats Units

Les relacions entre el partit ultradretà i el polític republicà són conegudes i antigues. De fet, Rafael Bardají, que el 2018 va passar de les files del Partit Popular a les Vox, manté relacions des del 2016 amb organitzacions neoconservadores dels Estats Units i és un dels impulsors de les teories de Steve Bannon a Europa, el cap de campanya de Trump el 2016 i un dels propagandistes més destacats de la nova extrema dreta americana.

Així mateix, des de fa anys, Vox té presència als Estats Units, fet que es demostra amb una simple comprovació a la pàgina de transparència de Vox a Facebook. Dels setze comptes que tenen accés al perfil, tres estan radicades als Estats Units.


Una reunió ultra

Abascal no va ser l’única personalitat d’extrema dreta que es va deixar veure a la investidura de Trump. Entre els assistents hi havia el president d’Argentina Javier Milei, amb qui Trump comparteix la mateixa visió econòmica ultraliberal, i la presidenta d’Itàlia Giorgia Meloni, amb qui té les mateixes visions estigmatitzadores sobre les persones migrants. A la cita també estaven convidats el president de El Salvador Nayib Bukele o el primer ministre hongarès Viktor Orbán.

Elon Musk va fer el que semblava una salutació nazi per agrair als fidels al president haver-lo portat de nou a la Casa Blanca 

De la mateixa manera, també van rebre la seva invitació els magnats de les empreses tecnològiques estatunidenques que en l’actualitat s’han acostat al president reelegit.  Així, Trump va convidar Mark Zuckerberg (Meta), Jeff Bezos (Amazon), Sam Altman (OpenAI), Sundar Pichai (Google), Tim Cook (Apple), Dara Khosrowshahi (Uber), Shou Zi Chew (TikTok) i Elon Musk (X).

De fet, aquest darrer va protagonitzar un dels moments més kafkians de la jornada quan, davant de 20.000 seguidors de Trump que s’havien congregat a l’estadi Capital One de Washington per celebrar la investidura, va fer el que semblava una salutació nazi per agrair als fidels al president haver-lo portat de nou a la Casa Blanca.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU