Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El cercle reconstruït

Joe Sacco mostra a la novel·la gràfica 'Un tributo a la tierra' les resistències, el cercle esventrat s’ha teixit novament, amb fils trenats a força de memòria, que té arbres que han rebrotat, supervivents sota la neu de dècades de censura. rius que han aflorat malgrat la sequera del capitalisme

Un tributo a la tierra és la història d’un cercle trencat. El relat de com naixia del sòl, creixia de les arrels, brollava a fonts d’aigua, nedava amb els peixos, creuava boscos amb els rens, caminava amb els éssers humans, il·luminava el cel amb les estrelles.

El cercle era mil·lenari i seguia cicles anuals. Abastava centenars de quilòmetres. Era petit com una comunitat nòmada indígena nord-americana. El cercle era tota la natura i en aquesta abraçada, les persones hi tenien un lloc i l’honraven. Compartien els dolors i les alegries d’altres éssers, convivint en uns paratges d’estius agraïts i d’hiverns mortífers.

La colonització té històries de cercles truncats per tot el planeta. La màgia d’aquesta novel·la gràfica és la capacitat del reporter Joe Sacco de fer-nos recórrer segles de forma fluida, en un continu anar i tornar, del present al passat i viceversa. Trobant els lligams entre les que van patir la brusca estripada dels seus territoris, sabers, tradicions i modus vivendi, i les que avui lluiten per reclamar la reparació d’aquest dany o per protegir-se d’altres.

La màgia d’aquesta novel·la gràfica és la capacitat del reporter Joe Sacco de fer-nos recórrer segles de forma fluida, en un continu anar i tornar, del present al passat i viceversa. Trobant els lligams entre les que van patir la brusca estripada dels seus territoris, sabers, tradicions i modus vivendi

Com l’amenaça creixent de l’emergència climàtica o l’extractivisme. I és que, tal com pregunta Sacco a Occident: “Quina és la cosmovisió d’un poble que ni prega ni dona les gràcies, que li roba a la terra tot allò que desitja, i que paga el seu deute amb arsènic?”.

L’obra és un mirall de les civilitzacions occidentals que han arrasat el continent americà, a través del cas concret del genocidi de la comunitat dene, al Canadà. Les rèpliques continuades d’aquell cataclisme són part de la seva herència genètica i epistèmica.

Per exemple, amb les conseqüències nefastes dels internats canadencs, on l’Estat i l’església van abusar, agredir i assassinar a centenars de joves indígenes durant dècades, en una reeducació forçosa per esborrar tota una població. Un fet traumàtic que ha desfermat violències secundàries quan han arribat a l’edat adulta aquests menors segrestats i torturats durant anys.

Ara bé, Sacco ens mostra les resistències. El cercle esventrat s’ha teixit novament, amb fils trenats a força de memòria. Té arbres que han rebrotat, supervivents sota la neu de dècades de censura. Té rius que han aflorat malgrat la sequera del capitalisme. Té vida, malgrat l’espoli.

Article publicat al número 532 publicación número 532 de la Directa

LLIBRE

'Un tributo a la tierra'
Joe Sacco
Reservoir Books, 2021
272 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!