Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El govern convoca dues consultes diferents sobre els Jocs Olímpics d'hivern sense fer públic el projecte

La consulta "políticament vinculant" sobre la candidatura als Jocs Olímpics d'hivern Pirineus-Barcelona 2030 se celebrarà el pròxim 24 de juliol en dos formats diferents: un per les sis comarques de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran, i un altre pel Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, que només podran decidir si s'involucren en el projecte, no si aquest ha de tirar endavant

Laura Vilagrà ha comparegut per anunciar la data i les preguntes de les dues consultes que se celebraran sobre la candidatura als Jocs Olímpics d'hivern | Arxiu

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà (ERC), i Victòria Alsina, consellera d’Acció Exterior i Govern Obert (Junts), han comparegut dilluns 4 d’abril en roda de premsa per anunciar la data i preguntes de la consulta “políticament vinculant” en relació amb la candidatura dels Jocs Olímpic d’hivern 2030. Malgrat que Vilagrà ha assegurat que l’objectiu del Govern és “escoltar el Pirineu”, a hores d’ara encara no se sap quin és el projecte tècnic que l’executiu de Pere Aragonès va pactar divendres passat amb el Govern espanyol i el Comitè Olímpic Espanyol (COE). Momentàniament, el Govern de l’Aragó s’ha despenjat del pacte perquè considera que el seu territori no ha estat tractat en igualtat de condicions respecte de Catalunya. En el seu torn de paraula, Vilagrà ha assegurat “sabem perfectament quina és la proposta que hi ha sobre la taula, on passaran les coses i on tindran més impacte territorial”, al mateix temps que ha reconegut que volen que la consulta “serveixi per fer la validació del suport territorial a la candidatura”.

Paral·lelament, el president del govern català ha signat dos decrets que es publicaran al Document Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). El primer, referent a la consulta que es durà a terme el pròxim 24 de juliol a les sis comarques que formen la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran: l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d’Aran. Aquestes comarques són on es desenvoluparien principalment les disciplines esportives, tret de les que se celebrarien a l’Aragó i les competicions d’hoquei sobre gel, que es disputarien a Barcelona. La consellera de la Presidència ha confirmat que a banda del desenvolupament esportiu, també es requerirà a aquests territoris “suport logístic d’allotjament”. La pregunta que es podrà llegir a les paperetes serà: “El Govern de la Generalitat ha de presentar la candidatura per als Jocs Olímpics i Paralímpics d’hivern 2030?”. La resposta serà binària: sí o no.

Ha sorprès la decisió del Govern referent a que només es podrà votar de manera presencial i no hi haurà vot telemàtic, ni tampoc vot per correu ni vot anticipat

El segon decret signat per Aragonès és el referent a la consulta al Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, “comarques que estan indirectament afectades”, segons el criteri del Govern. La votació se celebrarà el mateix dia que a la resta del Pirineu, però en aquest cas la pregunta serà diferent: “La teva comarca s’ha d’involucrar en el projecte vinculat als Jocs Olímpics i Paralímpics d’hivern 2030?”. Segons ha explicat Laura Vilagrà, involucrar-se en el projecte olímpic suposarà “poder tenir activitats prèvies esportives vinculades a entrenaments, tecnificació, activitats esportives complementàries, volem desenvolupar una olimpíada cultural en la qual s’expliqui la història catalana de l’alpinisme, l’esquí i de la neu”. Vilagrà ha matisat que la lectura dels resultats d’aquesta consulta es farà per separat, de manera que es tindrà en compte el resultat de cadascuna d’aquestes tres comarques. En canvi, en la consulta a l’Alt Pirineu i Aran, el resultat final s’obtindrà en funció del còmput total de respostes obtingudes al conjunt de les sis comarques.

En totes dues consultes, serà l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) qui proporcionarà el registre de participants. Podran prendre part de les votacions les persones majors de setze anys que acreditin un any de residència continuada en una de les nou comarques convocades. Tanmateix, ha sorprès la decisió que només es podrà votar de manera presencial i no hi haurà vot telemàtic, ni tampoc vot per correu ni vot anticipat. L’estimació aproximada que ha ofert Victòria Alsina és que a l’Alt Pirineu i Aran hi haurà 121 meses i al voltant de 55.000 persones cridades a les urnes, mentre que al Berguedà, el Solsonès i el Ripollès s’ubicaran 137 meses i podran participar-hi 63.000 persones.

El fet que s’exclogui aquestes tres comarques de la decisió de tirar endavant o no la candidatura, ha aixecat suspicàcies entre les entitats opositores, aplegades al voltant de la plataforma Stop JJOO. Ho consideren una “maniobra” per excloure aquells territoris on hi ha més mobilització contra el projecte olímpic i que, al mateix temps, tenen més població, el que podria fer decantar el resultat cap a l’opció contrària als interessos de la Generalitat. Finalment, el cost d’organització s’estima en un milió cent mil euros, que sortirà en bona part dels pressupostos del Departament de la Presidència, però també del departament d’Exteriors, tot i que en aquesta xifra no s’inclouen els costos de la campanya de difusió.


Una data gens casual

Victòria Alsina, consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, ha assegurat que “el 24 de juliol s’ha escollit en funció dels terminis administratius que es requereixen per poder arribar a organitzar aquesta consulta amb tota la seguretat jurídica pertinent”. No obstant això, a la frase posterior que ha pronunciat durant la seva intervenció davant els mitjans, Alsina s’ha vanagloriat de què “coincideix que aquesta data també té un simbolisme olímpic important perquè l’endemà se celebren els trenta anys dels Jocs Olímpics de Barcelona, jocs que el COI considera que són els millors de la història, precisament per la involucració que hi va haver de la ciutadania, per tant, val a dir que no deixa de ser una data molt olímpica per tots nosaltres el dia on es votarà”.

Les dues consultes se celebraran la vigília de la commemoració dels trenta anys de la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, que la consellera ha qualificat com una data “molt olímpica per tots nosaltres”

Després d’això, l’exdelegada de la Generalitat als EUA i el Canadà, ha anunciat que el Govern explicarà el projecte en un futur, “de manera neutra, amb totes les potencialitats que s’hagin identificat”. En aquest sentit, ha declarat que seran els partits polítics i les entitats que ho sol·licitin i estiguin constituïdes com una personalitat jurídica, les que podran fer campanya a favor del “sí” o del “no”. Tot això, amb la supervisió d’una comissió de control prevista a la llei de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana, que serà el marc jurídic autonòmic que donarà cobertura legal a tot el procés. Alsina ha detallat que el que avui s’ha signat és “l’acord institucional per a la consulta, que ens permet començar formalment amb tota l’organització de la logística que hi  ha darrere d’aquesta consulta, tota la feina de contractació en la qual s’involucra el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTT), etc.”.

A continuació, ha afirmat que tot això es complementarà a finals del mes de maig amb un decret de convocatòria de la consulta, on es formalitzarà la data i començaran a comptar els terminis que preveu la llei. “Aquesta vol ser una candidatura de baix a dalt, tenint en compte totes les opinions”, ha reblat abans d’informar, pel boc gros i sense donar més detalls, que en l’àmbit informatiu, el Departament de Presidència explicarà el projecte tècnic dels jocs des d’avui fins a la data de la consulta. En aquest sentit, ha destacat dos elements: per una banda, “el que passarà durant les dues setmanes que tindrien potencialment lloc els jocs del Pirineu”; per una altra, “el mapa d’oportunitats a mitjà i llarg termini que es crea i genera amb l’organització d’aquests jocs”.


L’efecte bola de neu de Stop JJOO

La plataforma Stop JJOO no para de sumar suports arreu del territori. El passat dijous, una setantena d’entitats i col·lectius del país van celebrar una assemblea oberta a l’auditori de Can Batlló, al barri de Sants de Barcelona. En aquest acte, els portaveus de la plataforma, Bernat Lavaquiol i Núria Sauquillo, van fer una crida a mobilitzar-se des de tots els racons del país per aturar aquest projecte. Així mateix, van demanar implicació i participació en la manifestació unitària de país que se celebrarà el pròxim diumenge 15 de maig a Puigcerdà (la Cerdanya) sota el lema “Per un Pirineu Viu, aturem els Jocs d’Hivern!”. Unió de Pagesos, l’ANC, entitats de l’Aragó i moltes altres organitzacions juvenils, ecologistes, de defensa del territori, que lluiten contra la precarietat laboral i les dificultats de l’accés a l’habitatge, ja han anunciat que participaran en la convocatòria.

Stop JJOO considera que “es crida a votar sense tenir tota la informació del projecte olímpic sobre la taula i valorem negativament que es convoquin les consultes el 24 de juliol, quan bona part de la gent del Pirineu està de vacances i amb l’única opció de votació de forma presencial”

Respecte de la convocatòria de les dues consultes, la plataforma considera que “es crida a votar sense tenir tota la informació del projecte olímpic sobre la taula i valorem negativament que es convoquin les consultes el 24 de juliol, quan bona part de la gent del Pirineu està de vacances i amb l’única opció de votació de forma presencial”. També han destacat reiteradament que “des del 2010 que s’estan destinant recursos públics en aquesta candidatura, que no és més que una menjadora de sous, dietes i informes de càrrecs i empreses que viuen precisament d’això”. Uns recursos públics, invertits a pagar encàrrecs a empreses privades, que es multiplicaran durant el procés de la consulta, tal com ha quedat clar en la compareixença de les conselleres. Malgrat tot, la plataforma valora positivament “la feina que s’ha fet per aconseguir que la pregunta de la consulta a l’àmbit territorial de l’Alt Pirineu i Aran sigui clara i concisa, cosa que Govern no volia”. Però, d’altra banda, lamenten que “no es pugui votar en igualtat de condicions al conjunt de les nou comarques implicades al projecte, ja que Solsonès, Berguedà i Ripollès votaran una consulta no vinculant amb una pregunta molt tendenciosa”.

Per la seva banda, la gira per “teixir aliances a l’altre cantó dels Pirineus per construir un front comú contra els JJOO d’hivern del Pirineu”, que representants de la plataforma van dur a terme per terres aragoneses a principis del passat mes de març, ha donat els seus fruits. Després de fer xerrades a Osca, Sabiñánigo i Monsó, on van participar, entre d’altres, membres de la Plataforma en Defensa de las Montañas de Aragón, d’Aqueras Montañas i de l’antiga plataforma contra l’Expo Zaragoza 2008, la setmana passada es va presentar la Plataforma contra la candidatura de los JJOO de invierno en el Pirineo, per denunciar “el despropòsit econòmic, ecològic i social de la candidatura”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!