Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El grup com a eina de desenvolupament, transformació i coneixement de gossos i humans

El conflicte no és res més que una oportunitat per créixer, per aprendre dels nostres errors o dels altres

| Anna Bohigas

Ara, en el món de l’educació canina, en el món del gos, sembla que s’està posant de moda treballar en grup, com si els gossos fossin animals socials i gregaris des de fa dos dies. Però, en fi, ja sabem que els humans arribem molt tard en aspectes relacionats amb els animals, i amb els gossos en particular.

Els gossos, com a animals socials i gregaris, necessiten el contacte i la interacció amb altres iguals, i actualment en els espais urbans és una de les causes de problemes de comportament, ja que no tenen l’oportunitat ni el temps necessari per poder relacionar-se amb altres iguals. A causa d’això, sorgeix el treball grupal com a eina educativa i terapèutica o, com jo els nomeno, GET (grup educatiu i terapèutic), ja que considero que el treball en grup ha de poder donar resposta a les necessitats diverses dels gossos participants.

El treball grupal afavoreix i dona l’oportunitat de poder treballar les dificultats de comportament. Aquestes poden ser de caràcter psicològic o educatiu, on entrarien les emocionals, les cognitives i les socials i relacionals, les quals es manifesten en diverses problemàtiques de comportament com ara la por a altres gossos, a persones, a bicicletes; la poca capacitat d’autocontrol i d’autoregulació emocional; la poca tolerància a la frustració; la manca d’habilitats socials; la manca de coneixement i habilitat per comunicar-se i saber interpretar el llenguatge caní, etcètera. Els gossos poden manifestar de diferents maneres tot aquest ventall de dificultats psicològiques, com per exemple a través d’emocions com la por o la inseguretat, o de comportaments com fer destrosses a casa quan es queden sols, tibar la corretja, bordar de forma desmesurada quan van pel carrer o a casa…

El gos, que en un moment de la seva vida es troba amb alguna problemàtica de comportament, té l’oportunitat, a través del treball grupal, d’anar elaborant aquelles dificultats mitjançant la dinàmica de relació d’ajuda o a vegades de conflicte que s’hi dona

El gos, que en un moment de la seva vida es troba amb alguna problemàtica de comportament, té l’oportunitat, a través del treball grupal, d’anar elaborant aquelles dificultats mitjançant la dinàmica de relació d’ajuda o a vegades de conflicte que s’hi dona. No oblidem que el conflicte no és res més que una oportunitat per créixer, per aprendre dels nostres errors o dels altres i en els gossos passa exactament el mateix. La lliure interacció dels membres del grup afavoreix experiències en relació amb les seves necessitats a través de les diferents capacitats, eines i recursos que tingui cada gos. Això fa que cada individu pugui obtenir una experiència significativa que va donant resposta a les seves necessitats emocionals, cognitives, socials, etcètera.

Amb aquest treball grupal, el gos cada cop adquireix més experiència dels seus errors; del que els altres gossos li van posant de manifest sobre si mateix (que no són res més que les seves debilitats i potencialitats). El gos experimenta i viu dins d’una dinàmica grupal pensada i dissenyada en clau educativa i terapèutica altres maneres de gestionar situacions que té interioritzades, i va canviant el seu marc mental. De mica en mica, va sent capaç d’anar treballant i elaborant les seves dificultats amb l’ajuda que li dona el context grupal. I quan dic grupal em refereixo a les persones (els mateixos companys i companyes humans dels gossos participants) i als gossos que formen part del grup.

Però, sobretot, el treball grupal els permet ser cada vegada més conscients de les seves emocions i les seves capacitats d’una forma experiencial i, a poc a poc, anar elaborant i transformant una emoció tan complexa com la por en seguretat i confiança en si mateix. Per tant, podem dir que el GET és una eina que afavoreix l’autoconeixement del gos, li dona un espai per poder elaborar les seves dificultats a través d’un context grupal i al mateix temps permet als humans aprendre sobre educació canina i, el que és més important, anar coneixent cada cop més i millor als seus gossos per tal de millorar la seva convivència i relació.

Hem de ser plenament conscients que cada gos superarà les dificultats que tingui al seu ritme i sempre tenint present que cada individu és únic i, per tant, la seva evolució serà única i irrepetible. Només així podem acompanyar el gos a desenvolupar la seva capacitat resilient, sent el protagonista de la seva pròpia història.

Article publicat al número 479 publicación número 479 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!