Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El moviment pel dret a l'habitatge protesta per la celebració d'una cimera de fons d'inversió a Fira de Barcelona

The District, organitzat per l'empresa Nebext, se celebrarà a la Fira de Barcelona i comptarà amb la presència d'alts càrrecs de Blackstone, Apollo Global Management, Stoneshield Capital, Brookfield Asset Management, Azora o Merlin Properties. Més d'una cinquantena d'entitats han convocat una jornada de lluita aquest dimecres 19 d'octubre, quan arrenca l'esdeveniment

| Roser Gamonal

Alts càrrecs de fons d’inversió, grans corporacions immobiliàries, banca, empreses de serveis financers, consultores i brokers es proposen definir l’estratègia de futur del sector immobiliari a Europa durant una cimera internacional entre el 19 i el 21 d’octubre. The District, que se celebra a la Fira de Barcelona, preveu rebre més de 7.000 assistents i 1.200 inversors. Entre qui intervindrà per anticipar rendiments i riscos d’inversió, hi ha alts càrrecs de fons com Blackstone, Apollo Global Management, Stoneshield Capital, Brookfield Asset Management, Azora o Merlin Properties. Davant el que consideren una “trobada internacional contra la vida”, el moviment pel dret a l’habitatge, juntament amb altres col·lectius de la ciutat i sindicats, han fet una roda de premsa per reclamar la seva suspensió i la no col·laboració de les administracions.

Per ara, ja són més de cinquanta les entitats que s’han sumat a la campanya, entre les quals a més de xarxes, grups i sindicats d’habitatge de Barcelona, hi ha els sindicats IAC, CGT i COS, així com Ecologistes en Acció, Extinction Rebellion i Elite Taxi. Sense donar-ne detalls, han anunciat que el dia que arrenca The District, el 19 d’octubre, tindrà lloc una jornada de lluita que arrencarà a l’Hotel Catalonia de la plaça Espanya, a les nou del matí.


El pes de Blacsktone

El fons d’inversió estatunidenc tindrà una presència destacada durant The District a través d’intervencions de Michael Swank, director de compres a Europa; Eduard Mendiluce, conseller delegat d’Anticipa i Aliseda; Miguel Acosta Ramírez, General Counsel d’Anticipa; i Juan Pablo Vera, director general de Testa Home. Blackstone és un dels fons inversor més importants del món i, a través d’una teranyina de societats filials, també és el propietari d’habitatges de lloguer més gran del conjunt de l’Estat espanyol, com va destapar la Directa. A Catalunya en concentra 5.550, el 73 % dels quals estan buits segons el registre de la Generalitat.

 

Aprofitant el buit que ha deixat el saló Barcelona Meeting Point -que no s’ha celebrat des del 2020 i no preveu fer-ho fins al 203-, The District deixa de banda les immobiliàries petites i mitjanes per centrar-se en els grans inversors. Segons fonts de l’organització, l’esdeveniment pretén “reunir les principals empreses de capital que operen a Europa per debatre com enfocar el capital durant el darrer trimestre de 2022 i el 2023, avançar megatendències”. Afegeixen que alhora defensen un rendiment econòmic amb “criteris ESG”, que fan referència a factors ambientals, socials i govern corporatiu.

Segons fonts de l’organització Nebext, l’esdeveniment pretén “reunir les principals empreses de capital que operen a Europa per debatre com enfocar el capital durant el darrer trimestre de 2022 i el 2023, avançar megatendències”

Però la realitat que pateixen les inquilines de molts dels grans propietaris que acudiran a The District no s’ajusta a “criteris ESG”. Diversos col·lectius d’habitatge han denunciat reiteradament que les empreses de Blackstone apliquen el mateix patró a les llogateres: no renovar contractes i expulsar-les. A més, dues filials del fons d’inversió, Testa Homes i Albirana, formen part del reduït grup fundador del lobby de la patronal immobiliària Asval -present a The District-, que s’ha expressat amb contundència contra la llei d’habitatge espanyola, argumentant que “vulnera la Constitució espanyola, atempta contra el dret a la propietat privada i fomenta l’economia submergida en el mercat del lloguer”. Azora també ha estat objecte de denúncies per part del moviment pel dret a l’habitatge, ja que, a través de Lazora, ha intentat apujar els lloguers fins a un 80% i introduir un seguit de clàusules que el Sindicat i el Col·lectiu Ronda consideren il·legals i han portat davant la justícia. Pels col·lectius que s’oposen a The District, fons i grans inversors estan “atemptant contra el veïnat” i “no són benvinguts”.


Organització i finançadors

The District està organitzat per Nebext, una empresa organitzadora d’esdeveniments focalitzats en la xarxa, el coneixement i les oportunitats de negoci. Dirigida per Albert Planas i administrada per Jordi Deulofeu Xicoira, Nebext ha tirat endavant fires com Rebuild a Madrid, de construcció residencial, el Congrés de turisme a Sevilla Tourism Innovations Summit o Food for Future del sector alimentari a Bilbao.

En aquesta ocasió, la persona triada per liderar l’esdeveniment The District és Juan Velayos, qui va ser consell delegat de la promotora Neinor, de Renta Corporación i responsable immobiliari de PwC, i actualment, lidera JV20 Investment & Advisory. El mes de juny, en un congrés a Madrid, va subratllar que la cimera d’octubre a Barcelona ha de contribuir a fer que “Barcelona torni” i que aquests esdeveniments serveixen per “accelerar el flux de negocis”. Els grans finançadors de la cimera hi ha Aedas Homes, Aliseda, Anticipa, CBRE, Colonial, Deloitte, Servihabitat, Merlin Propertires, JLL, Neinor, Testa i Masteos. La Fira de Barcelona que l’acollirà, està presidida per l’alcaldessa Ada Colau i vicepresidida pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!