Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El veïnat d'un bloc del Raval barceloní denuncia que la propietat no els vol renovar els lloguers i pressiona perquè marxin

L'immoble, molt deteriorat, situat al número 6 del carrer d'Espalter, va anar a parar a mans d'un inversor d'origen israelià Ofer Lior la primavera del 2017. Les llogateres fa més d'un any que viuen amb el contracte expirat i denuncien que la propietat no els ofereix altra sortida que marxar fora del barri, que ha intentat entrar als pisos forçant la porta i reclamen una alternativa de lloguer social

| Gemma Garcia

Ja fa un any que el veïnat de l’edifici del carrer d’Espalter número 6 del barri del Raval de Barcelona es troba en risc d’expulsió. La primavera del 2017, el bloc va passar a mans de l’empresa creada ad hoc Olno Espalter 6 S.L, en mans de l’inversor d’origen israelià Ofer Lior, que es va negar a renovar els contractes de lloguer. Avui, en roda de premsa, les inquilines del bloc han denunciat que han patit amenaces i humiliacions per part de la propietat i reclamen lloguer social.

Les veïnes relaten que, amb la venda de l’immoble a aquesta societat inversora, la tranquil·litat del veïnat es va acabar, fins i tot per a Ángeles que té un contracte indefinit: “Fa 50 anys que visc aquí, hi vaig arribar quan tenia deu anys i no marxaré”. Explica que li van oferir un lloguer a Cornellà de Llobregat o al barri de Ciutat Meridiana i diners a canvi de què abandonés casa seva, i que s’ha sentit intimidada en diverses ocasions: “fins i tot el propietari ha entrat en el terreny personal”, com qüestionar-li el fey de viure al Raval pel seu fill. A banda d’un pis okupat per unes estudiants des de l’abril passat, la resta de pisos els habiten persones que havien signat contractes el 2014 i que, per tant, ja han vençut, en el marc de l’actual Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) que només fixa tres anys de lloguer.

Una veïna, Marian, que viu amb el seu fill, explica que el passat 7 de juny ja va estar a punt de ser desnonada però que la mobilització veïnal va aturar-ho. Segons la plataforma Stop Desnonaments, cada setmana s’executen una mitjana de deu desnonaments al Raval

Mari Lupiañez és una de les veïnes que va estar-se tres anys pagant 425 euros al mes per un pis d’entre 50 i 60 metres quadrats, en una escala força deteriorada. Recorda que quan van rescindir els contractes, van pactar amb l’antiga propietat quedar-s’hi amb la condició d’estar disponibles per ensenyar l’immoble a compradors interessats. Tot i així, Olno Espalter 6 va portar a judici Mari i Juan, als quals ja han carregat les rendes posteriors al venciment del contracte: “A més de voler fer-me fora, ara em reclamen 7.000 euros endarrerits”, lamenta Lupiañez.

Diversos col·lectius del barri, com Acció Raval, El Lokal, Salvem les Drassanes o Stop Desnonaments Raval han donat suport a la lluita de les veïnes d’Espalder 6

 

Una altra veïna, Marian, que viu amb el seu fill, explica que el passat 7 de juny ja va estar a punt de ser desnonada però que la mobilització veïnal va aconseguir aturar-ho. Segons la plataforma Stop Desnonaments, cada setmana es produeixen una mitjana de deu desallotjaments judicials en aquest barri del centre de Barcelona.

Les quatre estudiants que van okupar un dels pisos que feia quatre anys que estava buit també denuncien haver-se sentit amenaçades per la propietat, que es va presentar a l’immoble amb dues persones més per intentar obrir la porta amb una palanqueta. Una d’elles, l’Ari, ha volgut destacar el fet que que molts veïns i veïnes s’estan organitzant per fer front a l’emergència habitacional, que “és una necessitat vital”. En aquest sentit, diversos col·lectius del barri, com Acció Raval, El Lokal, Salvem les Drassanes o Stop Desnonaments Raval han donat suport a la lluita de les veïnes d’Espalder 6.

A més de l’empresa creada per la compra de l’edifici del Raval, Ofer Lior també és administrador únic de l’empresa Nadlan Barcelona Real Estate Ivestment i administrador solidari de Barcelona Real Estate Investor 360. L’adquisició per part d’empreses immobiliàries de blocs sencers i el modus operandi de “comprar, expulsar, reformar i vendre” és una constant a la ciutat de Barcelona i es fa extensible a l’àrea metropolitana.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!