Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Els Mossos desallotgen sense ordre judicial un edifici de la Sareb ocupat per la PAHC Baix Montseny

L'Arro Metropolitana Nord ha irromput a l'immoble esbotzant la porta principal unes hores després que s'anunciés que nou famílies vulnerables del municipi hi havien començat a residir després de quinze anys en desús

Les activistes s'han ubicat en els balcons de l'edifici quan han arribat els antiavalots | Arxiu

Pocs minuts després del migdia d’aquest dissabte 29 d’abril la PAHC Baix Montseny i l’Obra Social de la PAH han anunciat l’obertura d’un edifici al carrer Germà Julià 43 del barri del Sot de les Granotes de Sant Celoni. L’han presentat com el Bloc Primer de Maig, afegint-se als altres dos edificis ocupats en aquest municipi els anys 2020 i 2021, els blocs Caliu i Moreneta. En l’acció hi han participat un centenar de persones, una part de les quals han desplegat pancartes des dels balcons de diversos habitatges de l’edifici i d’altres s’han situat en els accessos i concentrat al carrer. Les entitats convocants han explicat que a l’edifici hi començarien a residir nou famílies amb nou criatures, que es troben en situació d’emergència habitacional.

“Tres persones han hagut d’anar a l’hospital per lesions i contusions provocades pels antiavalots”, explica Marc Plana, portaveu de la PAHC Baix Montseny

Un parell d’hores més tard, un dispositiu de quatre furgonetes d’antiavalots de l’ARRO Metropolitana Nord s’han dirigit cap al municipi i han esbotzat la porta principal de vidre, malgrat que la intervenció no es feia per ordre judicial. “En el 99% dels casos intervenim a instància judicial però hi ha un 1% dels desallotjaments que es fan d’ofici, quan considerem que es tracta d’una ocupació en calent i els testimonis presencials ens avisen”, ha detallat un caporal de l’Oficina de Comunicació dels Mossos d’Esquadra. “No et puc dir si ens ha advertit o no algú de la Sareb, no tinc confirmació de que hagin presentat denúncia, però és obvi que no tenen ulls a tot arreu i nosaltres ens assabentem pels testimonis”, ha afegit.

Marc Plana, membre de la PAHC Baix Montseny, defineix com a “violenta i abusiva” l’actuació policial. “Tres persones han hagut d’anar a l’hospital per lesions i contusions provocades pels antiavalots. A una d’elles li han esguinçat un dit quan l’han arrencat a la força de la barana on estava agafada”, ha afegit. Una altra de les persones ferides patia una inflamació a l’ull pels “tres cops de puny que li han propinat”, segons ha detallat Plana.

Lectura d’una manifest durant un acte de l’alcalde Raül Garcia a la plaça de l’Església de Sant Celoni |Arxiu

A partir del recompte fet per les entitats convocants serien més de quaranta les persones identificades dins de l’immoble, a les quals “han amenaçat amb sancionar-les en aplicació de la llei Mordassa”. Fonts policials consultades per la Directa asseguren no tenir “cap constància del nombre de persones identificades ni sancionades”. Aquestes mateixes fonts han volgut puntualitzar que “totes les persones vulnerables que es trobaven a l’edifici han estat ateses per tal que tinguessin una alternativa i no es quedessin al carrer”. El portaveu de la PAHC Baix Montseny, però, ho ha desmentit amb aquestes paraules: “directament és mentida, les persones vulnerables s’han vist obligades a tornar a una situació habitacional indigna i, els Mossos, en cap moment s’han interessat per la seva situació, ni tan sols n’han parlat durant el desallotjament d’oferir cap alternativa”.

Posteriorment a la intervenció policial, una cinquantena de manifestants s’han dirigit a un acte de precampanya que l’alcalde de localitat Raül Garcia (Junts) estava celebrant a la plaça de l’Església. Rere una pancarta on es llegia “Aquest ajuntament desnona impunement” han llegit -megàfon en mà- un manifest, malgrat que els organitzadors de l’acte electoral han reaccionat apujant el volum dels altaveus. En un missatge compartit per la PAHC Baix Montseny a les xarxes socials s’han refermat en la lluita: “El que no saben és que demà seguirem organitzant-nos. Tornarem a les nostres assemblees, construint un poder propi, fins escombrar-los”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!