Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Els moviments socials denuncien que la reforma del codi penal "genera greus afectacions al dret de protesta"

Una quarantena d'organitzacions sindicals, estudiantils, feministes, ecologistes, veïnals i de defensa dels drets humans criden a manifestar-se avui al centre de Barcelona contra la proposta de modificació pactada entre el PSOE, Unides Podem i ERC

Roda de premsa a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, al passeig de Lluís Companys de Barcelona | Arxiu

Una àmplia representació dels moviments socials de Catalunya va convocar ahir una roda de premsa a les portes del Tribunal Superior de Justícia, al passeig de Lluís Companys de Barcelona. Van fer públic un manifest que ja ha recollit una quarantena d’adhesions i on es denuncia que la reforma del codi penal pactada entre el PSOE, Unides Podem i ERC “genera greus afectacions al dret de protesta”. Un dels portaveus, Dídac Navarro, d’Ecologistes en Acció, va anunciar la convocatòria de concentració per avui dijous 1 de desembre a dos quarts de vuit davant de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, tot refermant que “aquí ens trobeu en aliança i de manera unitària a moviments socials de tota mena, col·lectius en defensa de l’habitatge, sindicats, moviments ecologistes, feministes i independentistes, entitats de defensa dels drets humans… per dir que no permetrem que ens desposseeixin de les poques eines de les quals disposem per defensar-nos contra qui ostenta el poder”.

La crítica més frontal està focalitzada en la modificació dels delictes vinculats als desordres públics “que suposarien una vulneració de drets i intensificarien la tendència repressiva dels darrers anys”, asseguren

La crítica més frontal està focalitzada en la modificació dels delictes vinculats als desordres públics “que suposarien una vulneració de drets i intensificarien la tendència repressiva dels darrers anys”, asseguren. Paula Carmona, de la Comissió Jurídica del moviment per l’habitatge, afirma que “no volem cap Codi Penal que criminalitzi les actuacions socials que defensen i conquereixen drets humans per a totes, demanem que durant el tràmit parlamentari no s’agreugin els delictes de desordres públics per garantir l’exercici del dret de protesta”. Des del moviment feminista, Alba Gual, detalla que “se’ns persegueix quan ens organitzem i sortim al carrer, ho estem vivint en el cas del col·lectiu ‘Hi érem totes’ amb les acusacions i consegüents penes de banqueta de les nostres companyes per participar en una vaga general feminista”.

Pol Gabarró, des de l’àmbit de la lluita sindical, recorda que “tota forma de lluita que té possibilitats de desestabilitzar el règim del 78 ha estat atacada i continua al punt de mira de l’Estat espanyol”. I la mirada des de les aules la va posar Marta Daviu, del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), assenyalant que davant d’una reforma “que agreuja els desordres públics”, s’ha d’exigir “als partits polítics, votar-hi en contra”.


Convocatòria a València
Al País Valencià també s’han iniciat les mobilitzacions, i aquest divendres 2 de desembre Alerta Solidària ha convocat una roda de premsa a les sis de la tarda al Centre Social el Terra. Maria Josep Martínez, portaveu de l’organització antirepressiva, assenyala que “aquesta reforma suposa una volta de roda més en el retrocés de drets fonamentals i llibertats públiques, perquè la modificació que es fa del delicte de desordres públics el que ve a fer és introduir conceptes ambigus com el concepte d’intimidació, que és un concepte difícil de delimitar i que porta a interpretacions més àmplies i a la inclusió de més conductes que puguen acabar sent tipificades com a delicte de desordres públiques”. A més, detalla que “hi ha un increment de la forquilla de la pena perquè, per exemple, en el supòsit dels desordres públics agreujats la pena mínima passa d’un a tres anys i això suposarà penes més elevades i el risc d’entrar a presó de les persones que es puguen condemnar”.

Des de l’Assemblea Feminista de València, Mireia Biosca considera que “ara tocarà cuidar-se més i millor, i continuar emprant tàctiques i estratègies feministes en l’acció política on capiguem totes, des de la desobediència com ja ens ensenyaren altres moviments populars en el passat”. En aquest sentit, afegeix que “teixir una xarxa comunitària i solidària és fonamental, perquè l’assetjament de l’estat mitjançant multes o processos judicials injustos només es pot suportar si comptem amb aquesta xarxa”. I conclou: “dels carrers no desapareix ningú perquè només podrem aconseguir vides dignes si lluitem organitzades totes juntes per construir-les”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!